پيشبيني كاهش قيمت برنج
معاون امور برنامهريزي و اقتصادي وزارت جهاد كشاورزي از آغاز فصل برداشت برنج در كشور و ثبتسفارشهاي گسترده براي واردات خبر داد و تاكيد كرد كه اين دو عامل ميتواند تبوتاب قيمتي اخير در بازار برنج را كنترل و تعديل كند. م
تعادل|
معاون امور برنامهريزي و اقتصادي وزارت جهاد كشاورزي از آغاز فصل برداشت برنج در كشور و ثبتسفارشهاي گسترده براي واردات خبر داد و تاكيد كرد كه اين دو عامل ميتواند تبوتاب قيمتي اخير در بازار برنج را كنترل و تعديل كند. معاون امور زراعت وزارت جهاد كشاورزي هم پيش بيني كرد با توجه به تداوم خشكسالي و محدوديت منابع آبي امسال بين ۱.۶ تا ۱.۸ ميليون تن برنج در كشور توليد شود. با رسيدن قيمت هر كيلوگرم برنج به حدود ۳۵۰ هزار تومان در بازار آزاد، نگرانيها از استمرار گراني اين كالاي اساسي افزايش يافته است. در شرايطي كه بسياري از خانوارها از كاهش قدرت خريد و نوسانات بازار برنج گلايهمندند، مسوولان وزارت جهاد كشاورزي و فعالان واردات برنج از اقدامات كنترلي و افق پيشرو سخن ميگويند كه از جمله اين اقدامات كنترلي لغو قانون ممنوعيت واردات برنج در سال جاري و تسهيل ثبت سفارش و ترخيص از گمركات است.
اكبر فتحي، معاون امور برنامهريزي و اقتصادي وزارت جهاد كشاورزي در گفتوگويي با اشاره به مجموعه اقداماتي كه براي تنظيم بازار برنج صورت گرفته، اظهار كرد: خوشبختانه طي ماههاي گذشته ثبتسفارشهاي خوبي در حوزه واردات برنج انجام شده و از طرفي توليد داخل هم شرايط خوبي دارد. عزيزان ما در داخل كشور بهويژه شاليكاران، زحمت زيادي براي تامين برنج داخلي ميكشند و خوشبختانه توليد مطلوبي داريم. وي افزود: هماكنون در آستانه فصل برداشت داخلي هستيم و با ورود برنج تازه به بازار، طبيعي است كه التهابات قيمتي، خصوصا در مورد برنج ايراني، كاهش پيدا كند. از طرف ديگر براي حمايت همزمان از توليدكنندگان و مصرفكنندگان، ثبتسفارشهاي مضاعفي نيز در دستور كار قرار گرفت كه با مصوبه دولت اجرايي شد. خوشبختانه ذخاير خوبي هم در شركتهاي دولتي داريم و از اين جهت هيچ مشكلي در تامين وجود ندارد.
علت اصلي جهش قيمت چيست؟
با وجود اين تلاشها، قيمت برنج در هفتههاي اخير با افزايش چشمگيري مواجه شده است. مجيدرضا خاكي - دبير انجمن واردكنندگان برنج - در گفتوگو با ايسنا، دليل اصلي گراني اخير را عدم تخصيص بهموقع ارز به محمولههاي وارداتي دانسته و گفته است: از اسفند سال گذشته تا پايان ارديبهشت امسال، ثبتسفارشهايي كه براي واردات برنج انجام شده بود بهدليل عدم تامين ارز، پشت مرزها ماند. همين موضوع باعث شد بازار با كمبود عرضه و در نتيجه با رشد شديد قيمت مواجه شود.
به گفته خاكي، هرچند در هفتههاي اخير بخشي از محمولههاي معطل در گمركها ترخيص شدهاند، اما اين فرآيند همچنان كند پيش ميرود و تا زماني كه تامين ارز به شكل روان و مستمر صورت نگيرد، نميتوان انتظار داشت قيمتها به سرعت كاهش يابد. هر دو مقام مسوول بر اين باورند كه بازار برنج با توجه به ورود تدريجي توليدات داخلي و ترخيص بخشي از واردات، به سمت ثبات حركت خواهد كرد؛ با اين حال، تاكيد دارند كه استمرار مديريت عرضه و تخصيص سريع ارز، شرط ضروري بازگشت آرامش به اين بازار است. خاكي درباره اين موضوع تصريح ميكند: در صورتي كه مشكل ارز ادامه پيدا نكند و ترخيصها سرعت بگيرد، پيشبيني ما اين است كه تا شهريور امسال بازار به تعادل برسد. البته در اين بازه، نقش نظارت بر توزيع و مقابله با سودجويي هم بسيار تعيينكننده است.
توليد ۱،۸ ميليون تن برنج در كشور
در همين راستا، مجيد آنجفي، معاون امور زراعت وزارت جهاد كشاورزي هم درباره اقدامات انجام شده براي تامين برنج مورد نياز كشور اظهار كرد: از آنجا كه كسري برنج مورد نياز كشور از محل واردات تامين ميشود، دولت در پي جنگ تحميلي ۱۲ روزه رژيم صهيونيستي به ايران ممنوعيت چهار ماهه واردات برنج در فصل برداشت را برداشت تا مشكلي در بازار مصرف پيش نيايد. وي با اشاره به اينكه برنامه اجراي طرح جهش توليد برنج در دستور كار است تا بتوان پايداري توليد اين محصول را در كشور حفظ كرد، افزود: در اين طرح روشهايي چون پروژه خشكه كاري برنج، توسعه مكانيزاسيون و بهبود تغذيه گياهي همراه با انتقال يافتههاي نوين تحقيقاتي و علمي به كشاورزان در برخي مناطق استانهاي گلستان، مازندران و گيلان اجرا ميشود تا علاوه بر كاهش مصرف آب، ميزان توليد در واحد سطح نيز افزايش يابد. معاون وزير جهاد كشاورزي يادآور شد: با توجه به محدوديت منابع آبي و شرايط موجود در كشور، استفاده از ارقامي كه نياز آبي كمتري دارند و انتقال كشت از مزارع آبي و تناوب كشت به اراضي ديم در دستور كار قرار دارد. آنجفي از برنامه توسعه كشت علوفه و حبوبات در اراضي ديم كشور خبر داد و اظهار داشت: اين اقدامات علاوه بر كاهش تبعات منفي خشكسالي، باعث اصلاح الگوي كشت، ايجاد تناوب مطلوب، بهره وري منابع و افزايش توليد حبوبات و محصولات علوفهاي با استفاده از نزولات جوي ميشود. وي يكي از رويكردهاي معاونت زراعت وزارت جهاد كشاورزي را حمايت فني و كارشناسي مستمر از كشاورزان به منظور عبور از بحران اقليمي و خشكسالي دانست و افزود: با تكيه بر افزايش ضريب نفوذ دانش و بهره وري منابع ميتوان توليد محصولات بخش كشاورزي را به مرحله ثبات رساند. معاون امور زراعت وزارت جهاد كشاورزي پيشبيني كرد با توجه به تداوم خشكسالي و محدوديت منابع آبي امسال بين ۱.۶ تا ۱.۸ ميليون تن برنج در كشور توليد شود.