تنشهاي ژئوپليتيك، عامل طولاني شدن نوسان قيمت نفت
چشمانداز قيمت نفت با وجود تداوم نگرانيها درباره تقاضا، بهدليل تنشهاي ژئوپليتيك افزايشي خواهد بود و اين اوضاع به نوسانهاي طولانيمدت در روزها و هفتههاي آينده منجر ميشود.

چشمانداز قيمت نفت با وجود تداوم نگرانيها درباره تقاضا، بهدليل تنشهاي ژئوپليتيك افزايشي خواهد بود و اين اوضاع به نوسانهاي طولانيمدت در روزها و هفتههاي آينده منجر ميشود.
تحليلگران پس از تشديد تنشها در خاورميانه، برآوردهاي خود درباره قيمت نفت را اندكي افزايش دادهاند، اما بازگرداندن كاهش عرضه داوطلبانه اضافه هشت كشور ائتلاف توليدكنندگان عضو سازمان كشورهاي صادركننده نفت (اوپك) و متحدانش (اوپكپلاس) و چشمانداز تقاضاي ضعيف همچنان بر قيمتهاي نفت خام تاثير ميگذارد.
يك نظرسنجي از ۴۰ اقتصاددان و تحليلگر در ماه ژوئن نشان ميدهد قيمت نفت خام برنت در سال ۲۰۲۵ بهطور ميانگين ۶۷ دلار و ۸۶ سنت براي هر بشكه خواهد بود كه نسبت به پيشبيني ۶۶ دلار و ۹۸ سنتي ماه مه افزايش نشان ميدهد، در حالي كه نفت خام شاخص دابليوتيآي امريكا ۶۴ دلار و ۵۱ سنت براي هر بشكه برآورد ميشود كه بالاتر از پيشبيني ۶۳ دلار و ۳۵ سنت در ماه گذشته ميلادي است.
طبق دادههاي گروه مالي بورس اوراق بهادار لندن (LSEG)، قيمتهاي دو شاخص برنت و دابليوتيآي تاكنون در سال جاري ميلادي به ترتيب حدود ۷۰ دلار و ۸۰ سنت و ۶۷ دلار و ۵۰ سنت به ازاي هر بشكه بوده است.
درگيري نظامي رژيم صهيونيستي و امريكا با ايران منجر به نوسانهاي شديد قيمت نفت در ماه جاري ميلادي شده است، بهطوري كه قيمت نفت خام شاخص برنت پيش از سقوط به ۶۷ دلار و ۱۴ سنت پس از آتشبس، به ۸۱ دلار و ۴۰ سنت به ازاي هر بشكه رسيد.
سوورو ساركار، تحليلگر ارشد انرژي در بانك ديبياس (DBS) در اين باره گفت: ما پيشبيني ميكنيم منطقه در وضع بحراني باقي بماند و اين اوضاع به نوسانهاي طولانيمدت قيمت نفت در روزها و هفتههاي آينده منجر خواهد شد.
با اين حال بسياري از تحليلگران افزايش قيمت ناشي از اين درگيري را موقتي ميدانستند و مانع از هرگونه تشديد جدي در منطقه ميشدند.
سيروس د لا روبيا، اقتصاددان ارشد بانك تجاري هامبورگ گفت: تا زماني كه توليد خليج فارس به قوت خود باقي بماند، بازگشت كاهش عرضه داوطلبانه اضافه هشت عضو اوپكپلاس به بازارهاي جهاني نفت و ذخيرهسازيهاي كافي بايد افزايش قيمت نفت خام را محدود كند.
وي افزود: اگر درگيري ايران و رژيم صهيونيستي گسترش نيابد، انتظار داريم قيمتها به سمت عوامل بنيادي بازگردد.
در همين حال هشت عضو ائتلاف اوپكپلاس با بازگرداندن روزانه ۴۱۱ هزار بشكه ديگر از كاهش عرضه داوطلبانه اضافه خود براي ماههاي مه و ژوئن و جولاي موافقت كردند و مجموع اين ارقام از ماه آوريل تاكنون به يك ميليون و ۳۷۰ هزار بشكه در روز رسيده است.
هشت كشور اين ائتلاف در حال بررسي بازگرداندن روزانه ۴۱۱ هزار بشكه ديگر از كاهش عرضه داوطلبانه خود براي ماه آگوست هستند كه در صورت تصويب، مجموع اين رقم از آوريل ۲۰۲۵ به روزانه يك ميليون و ۷۸۰ هزار بشكه معادل بيش از ۱.۵ درصد از تقاضاي جهاني نفت ميرسد.
هشت عضو ائتلاف اوپكپلاس از ماه آوريل امسال كاهش عرضه داوطلبانه اضافه روزانه ۲ ميليون و ۲۰۰ هزار بشكهاي خود را بهصورت مرحلهاي بازگرداندهاند.
اين تصميم در ادامه روند تسريعشده براي بازگرداندن كاهش عرضه داوطلبانه اضافه هشت عضو اوپكپلاس در ماههاي مه، ژوئن و جولاي گرفته ميشود.
متيو شروود، تحليلگر ارشد كالا در موسسه ئيآييو (EIU) در اين باره گفت: اين افزايشها تاثيري قابلتوجه بر احساسات در بازاري دارند كه پيش از تاثير سياست تجاري امريكا بر تقاضاي جهاني وحشت داشته است.
شروود افزود: ما انتظار داريم اوپكپلاس در افزايش توليد احتياط كند و حتي در نخستين نشانههايي كه نشان ميدهد قيمتها ممكن است بهطور قابلتوجهي كاهش يابد، برنامهها را بهطور نامحدود متوقف كند.
در همين حال تحليلگران انتظار دارند تقاضاي جهاني نفت در سال ۲۰۲۵ بهطور ميانگين روزانه بيش از ۷۳۰ هزار بشكه افزايش يابد، در حالي كه در نظرسنجي پيشين اين رقم ۷۷۵ هزار بشكه در روز بود. در حالي كه توافق تجاري بين ايالات متحده امريكا و چين تا حدودي نگرانيهاي مربوط به تقاضا را كاهش داده است، بازارها با احتياط به تاثير آن نگاه ميكنند. توبياس كلر، تحليلگر يوني كرديت گفت: توافق تجاري امريكا و چين ممكن است با بهبود احساسات بازار و جريانهاي تجاري، تقاضاي نفت را تا حدودي افزايش دهد، اگرچه تاثير آن احتمالا محدود و تحت تاثير پوياييهاي گستردهتر اقتصادي و عرضه خواهد بود.