مقابله به مثل ايران عليه سياست‌هاي جنگ افروزانه با امضاي رييس‌جمهور

همكاري با آژانس تعليق شد

۱۴۰۴/۰۴/۱۲ - ۰۰:۲۴:۲۶
|
کد خبر: ۳۴۷۷۹۸

چند روز پس از اعلام آتش‌بس در جنگ 12 روزه، مقامات ايران تاكيد دارند كه نه تنها دفاع از ميهن با قدرت ادامه خواهد داشت كه حتي ايران آنچه كه در روزهاي گذشته رخ داده را نيز با قدرت پيگيري مي‌كند و اجازه نمي‌دهد افرادي كه در اين حمله مقصر هستند از زير بار جنگ فرار كنند، در اين ميان آژانس بين‌المللي انرژي هسته‌اي، فعلا امكان همكاري با ايران را نخواهد داشت. 

چند روز پس از اعلام آتش‌بس در جنگ 12 روزه، مقامات ايران تاكيد دارند كه نه تنها دفاع از ميهن با قدرت ادامه خواهد داشت كه حتي ايران آنچه كه در روزهاي گذشته رخ داده را نيز با قدرت پيگيري مي‌كند و اجازه نمي‌دهد افرادي كه در اين حمله مقصر هستند از زير بار جنگ فرار كنند، در اين ميان آژانس بين‌المللي انرژي هسته‌اي، فعلا امكان همكاري با ايران را نخواهد داشت. 

رييس‌جمهور قانون الزام دولت به تعليق همكاري با آژانس بين‌المللي انرژي اتمي را براي اجرا به سازمان انرژي اتمي، شوراي عالي امنيت ملي و وزارت امور خارجه ابلاغ كرد. مسعود پزشكيان در اجراي اصل ۱۲۳ قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران، «قانون الزام دولت به تعليق همكاري با سازمان (آژانس) انرژي هسته‌اي (اتمي) » را كه در جلسه چهارم تير ۱۴۰۴ مجلس شوراي اسلامي تصويب و در تاريخ ۴ تير ۱۴۰۴ به تاييد شوراي نگهبان رسيده، براي اجرا به سازمان انرژي اتمي، شوراي عالي امنيت ملي و وزارت امور خارجه ابلاغ كرد.

اين قانون چند روز قبل از سوي مجلس تصويب شده بود و شوراي نگهبان نيز با آن موافقت كرد. هادي طحان نظيف، سخنگوي شوراي نگهبان گفت: مصوبه مجلس در خصوص طرح تعليق همكاري با آژانس بين‌المللي انرژي اتمي از سوي شوراي نگهبان تاييد شد. طحان‌نظيف در گفت‌وگوي اختصاصي با خبرنگار خبرگزاري صدا و سيما تصريح كرد: طرح الزام دولت به تعليق همكاري با آژانس بين‌المللي انرژي اتمي توسط اعضاي شوراي نگهبان مورد بررسي قرار گرفت و خلاف موازين شرع و قانون اساسي شناخته نشد. وي افزود: بر اساس اين مصوبه با توجه به نقض حاكميت ملي و حملات انجام شده عليه تماميت ارضي جمهوري اسلامي ايران و تاسيسات صلح‌آميز هسته‌اي كشورمان توسط رژيم صهيونيستي و امريكا و به مخاطره افتادن منافع عالي كشور؛ دولت مكلف است هرگونه همكاري با آژانس بين‌المللي انرژي اتمي را تا حصول اطمينان از رعايت كامل حاكميت ملي و تماميت ارضي كشورمان به ويژه تامين امنيت مراكز و دانشمندان هسته‌اي و همچنين حصول اطمينان از رعايت حقوق ذاتي جمهوري اسلامي در بهره‌مندي از كليه حقوق مصرح در ماده ۴ معاهده منع گسترش سلاح‌هاي هسته‌اي به ويژه بحث غني‌سازي اورانيوم، به تعليق درآورد. سخنگوي شوراي نگهبان گفت: تشخيص اين موارد بر اساس اين مصوبه بر عهده شوراي عالي امنيت ملي كشور است.

همزمان با اين موضوع، مسعود پزشكيان در شبكه اجتماعي ايكس نوشت: ما در دل فرهنگ‌ و تمدن ايراني تجربه‌هاي بسيار براي كاهش دردهاي بشريت داريم. ايران سرشار از زيبايي است. در هرگوشه‌اش، دوستي موج مي‌زند. ما همواره به دنبال پل‌سازي با ملت‌ها بوده‌ايم، نه ديواركشي. ما طرفدار صلح، دشمنِ جنگ و در عين حال، مصمم براي دفاع از مرز، امنيت و مردم‌ ايرانيم.

همچنين سخنگوي وزارت امور خارجه ايران گفت كه «ما با هيچ‌كسي در سازمان‌هاي بين‌المللي دشمني نداريم اما مردم ما واقعا از موضع آژانس اتمي به خشم آمده‌اند و از آن ناراحت هستند». «اسماعيل بقايي» سخنگوي وزارت امورخارجه جمهوري اسلامي ايران در گفت‌وگويي اظهار داشت: ما با هيچ‌كسي در سازمان‌هاي بين‌المللي، شامل آژانس بين‌المللي انرژي اتمي دشمني نداريم اما نكته اين است كه ما خشمگين و عصباني هستيم. مردم ما واقعا از موضع آژانس اتمي به خشم آمده‌اند و از آن ناراحت هستند.

بقايي در گفت‌وگويي با رسانه «ويوري» كه در توسط «هندوستان تايمز» منتشر شده، گفته است: قطعنامه ضدايراني شوراي حكام آژانس بين‌المللي انرژي اتمي زيربناي حملات رژيم اسراييل به ايران و تاسيسات هسته‌اي را ايجاد كرد. ما به‌طور همزمان نسبت به نقش مديركل آژانس اتمي در انشار جديدترين گزارش خود درباره برنامه هسته‌اي ايران انتقاد جدي داريم. او مي‌دانست كه فعاليت‌هاي هسته‌اي ما كاملا صلح‌آميز است و در مصاحبه خود با شبكه سي‌ان‌ان هم تاييد كرد كه هرگز هيچ سند، مدرك يا شواهدي مبني بر حركت ايران به سمت ساخت سلاح هسته‌اي ندارد اما در گزارش اخير خود آشكارا زمينه را براي ترویيكاي اروپايي و امريكا براي ارايه قطعنامه عليه ايران فراهم كرد كه در نهايت بهانه‌ را براي حمله رژيم اسراييل و امريكا به تاسيسات هسته‌اي كشور فراهم كرد.
بقايي تصريح كرد: نكته ديگر اين است كه ما از آژانس اتمي و مديركل آن و به‌علاوه شوراي حكام به حق انتظار داشتيم كه به صراحت و قاطعانه حمله رژيم اسراييل و امريكا به تاسيسات هسته‌اي صلح‌آميز ما را محكوم كنند. چنين اتفاقي نيفتاد و ما همچنان انتظار داريم كه آنها، اين كار را انجام دهند، چراكه اين بخشي از مسووليت آنهاست كه نسبت به اين بي‌عدالتي‌ها و اين تجاوزات غيرقانوني واكنش دهند. ديپلمات ايراني افزود: تنها چند روز از حمله آنها گذشته است و سازمان‌ انرژي اتمي ايران به سختي تلاش مي‌كنند تا ارزيابي كنند كه چه اتفاقي افتاده است. در نهايت، اين بر عهده آنهاست كه وضعيت را تشريح كنند و بگويند كه تاسيسات هسته‌اي‌مان تا چه اندازه آسيب ديده‌اند. بقايي خاطرنشان كرد: من به شما مي‌گويم كه سطح آسيب جدي است و اميدواريم كه در آينده نزديك جزييات آن از سوي نهادهاي هسته‌اي ايران اعلام شود.

پاسخ‌هاي قاطع ايران موجب شده كه كشورهاي غربي به دنبال راه‌حلي جديد بگردند، زيرا نتوانسته‌اند ددر جنگ به اهداف خود برسند. سخنگوي وزارت امور خارجه چين با گفتن اينكه پكن مايل است شاهد آتش‌بس پايدار ميان رژيم صهيونيستي و ايران باشد، خواستار همكاري براي حل‌وفصل سياسي مساله هسته‌اي ايران شد. پكن روز چهارشنبه خواستار حل‌وفصل ديپلماتيك و سياسي مساله هسته‌اي ايران و همكاري طرفين درباره اين موضوع شد. خبرگزاري آناتولي با انتشار اين مطلب نوشت: اين اظهارات از سوي پكن در پي اين مطرح شد كه «مسعود پزشكيان» رييس‌جمهور ايران امروز چهارشنبه پايان همكاري تهران با آژانس بين‌المللي انرژي اتمي را طبق مصوبه مجلس شوراي اسلامي اعلام كرد.
ايران در پي كوتاهي «رافائل گروسي» مديركل آژانس در عمل به وظايف قانوني خود در حفاظت از تاسيسات هسته‌اي ايران در ميانه حملات متجاوزانه رژيم صهيونيستي و امريكا به آن و گزارش جانبدارانه اخير او درباره برنامه هسته‌اي ايران كه زمينه‌ساز قطعنامه ضدايراني اخير ترویيكاي اروپا و اين حملات شد، اعلام كرد كه همكاري با آژانس را به تعليق در مي‌آورد. آژانس بين‌المللي انرژي اتمي همچنين اعلام كرده است كه اقدامات گروسي در اين زمينه را تحت پيگرد قانوني قرار مي‌دهد. در پي حملات متجاوزانه رژيم صهيونيستي به ايران كه با نقض منشور سازمان ملل و قوانين بين‌المللي در سحرگاه ۲۳ خرداد و در آستانه برگزاري دور ششم مذاكرات غيرمستقيم تهران-واشنگتن انجام شد، تهران اعلام كرد كه مذاكره با هيچ طرفي تا زمان ادامه داشتن حملات امكان‌پذير نيست.
دولت امريكا كه به اطلاع و حمايت كامل از اين حمله اذعان كرده بود، فريبكارانه فرصتي ۲ هفته‌اي را براي فراهم كردن امكان گفت‌وگوهاي دوباره مطرح كرد، اما با گذشت تنها چند روز، اقدام به بمباران سه تاسيسات اتمي ايران در اصفهان، نطنز و فردو كرد. اين تاسيسات آسيب جدي ديده‌اند، اما افزايش در سطح تشعشعات خارجي در آنها گزارش نشده است. ايران طي عمليات‌هاي «وعده صادق ۳» و «بشارت فتح» به تجاوزگري رژيم صهيونيستي و امريكا پاسخ داد. درگيري‌هاي نظامي ميان ايران و رژيم صهيونيستي در ۳ تير با اعلام آتش‌بس از سوي امريكا و پذيرفتن اين درخواست از سوي ايران برقرار شد.
ايران اعلام كرده دولت امريكا در صورت تمايل به تداوم مذاكرات، بايد موضع شفاف خود درباره منتفي بودن تداوم حملات متجاوزانه به ايران را اعلام كند. اين در حالي است كه به رغم موضع‌گيري‌‎هاي رسانه‌اي مقام‌هاي كاخ سفيد مبني بر تداوم گفت‌وگوهاي مستقيم و غيرمستقيم با ايران و تمايل «دونالد ترامپ» رييس‌جمهور امريكا براي مذاكره با ايران، او به انتشار پيام‌هاي جنگ‌طلانه و تهديدآميز عليه ايران ادامه مي‌دهد. خبرگزاري آناتولي گزارش داد: «مائو نينگ» سخنگوي وزارت امور خارجه چين امروز در نشستي خبر گفت كه «چين مي‌خواهد شاهد آتش‌بسي پايدار و صلح و ثبات در خاورميانه باشد.» سخنگوي وزارت امور خارجه چين تاكيد كرد كه مساله هسته‌اي ايران بايد «از طريق روش‌هاي سياسي و ديپلماتيك حل‌وفصل شود» و از تمامي طرفين خواست «براي بازگرداندن مساله هسته‌اي ايران به مسير حل‌وفصل سياسي و ديپلماتيك همكاري كنند.»
اين موضع‌گيري پكن در حالي است كه يك مقام ارشد اتحاديه اروپا به خبرگزاري رويترز گفته مقامات ارشد اين بلوك كه قرار است با «وانگ يي» وزير امور خارجه چين ديدار كنند، قرار است از او بخواهند پكن از نفوذ خود به عنوان اصلي‌ترين مشتري نفت ايران استفاده كند تا به تهران براي انجام دادن توافقي درباره برنامه هسته‌اي خود فشار بياورد. از سوي ديگر، «راويت بائر» سركنسول رژيم صهيونيستي در شانگهاي چين با التماس از اين كشور خواست تا با استفاده از نفوذ خود ايران را تحت فشار بگذارد. او كه در جمع خبرنگاران صحبت مي‌كرد، مدعي شد: چين تنها كشوري است كه مي‌تواند بر ايران تأثير بگذارد. اگر چين نفت ايران را نخرد، اين كشور فرو خواهد پاشيد. چين كه تقريبا ۹۰ درصد از نفت ايران را خريداري مي‌كند، حملات رژيم صهيونيستي عليه ايران را محكوم كرد.
همچنين رسانه انگليسي گزارش داده كه اتحاديه اروپا امروز(دیروز) چهارشنبه به چين فشار خواهد آورد تا از نفوذ خود به عنوان اصلي‌ترين مشتري نفت ايران استفاده كند تا به تهران براي انجام دادن توافقي درباره برنامه هسته‌اي خود فشار بياورد. خبرگزاري رويترز گزارش داد: اتحاديه اروپا در پي حملات اسراييل به ايران به دنبال توافقي است كه تهران با اعمال محدوديت‌هاي دايمي بر برنامه هسته‌اي خود در ازاي لغو تحريم‌هاي بين‌المللي عليه آن موافقت كند. «وانگ يي» وزير امور خارجه چين قرار است در بروكسل با «كايا كالاس» مسوول سرويس اقدام خارجي اتحاديه اروپا و «آنتونيو كاستا» رييس شوراي اروپا ديدار كند. يك مقام ارشد اتحاديه اروپا گفت كه بخشي از گفت‌وگوهاي كالاس و وانگ درباره وضعيت غرب آسيا خواهد بود. به گفته اين مقام اروپايي، چين «ارتباط منحصربه‌فردي» با ايران دارد كه بايد از آن استفاده كند و از تهران بخواهد كه به دنبال توليد تسليحات اتمي نباشد و تنش‌ها را كاهش دهد. تاكيد اتحاديه اروپا در ميان حملات متجاوزانه اخير امريكا و رژيم صهيونيستي به ايران بر اينكه خواسته كه ايران نبايد سلاح اتمي توليد كند، در حالي است كه رژيم صهيونيستي و امريكا به عنوان دو كشور داراي تسليحات اتمي با نقض قوانين بين‌المللي و بدون ارايه شواهدي دال بر وجود اهداف نظامي در برنامه هسته‌اي ايران، تاسيسات اتمي آن را بمباران كرده‌اند. اتحاديه اروپا اين حملات را نه‌تنها محكوم نكرده، بلكه آن را ناقض منشور سازمان ملل متحد و قوانين بين‌المللي نمي‌داند. رژيم صهيونيستي كه هيچ گونه نظارتي بر برنامه هسته‌اي آن انجام نمي‌شود و بدون عضويت در پيمان منع گسترش تسليحات اتمي (ان‌پی‌تي) نزديك به ۳۰ سال است كه مدعي نزديك بودن ايران به توليد يك سلاح اتمي است. اين در حالي است كه مقام‌هاي ايراني بارها تاكيد كرده‌اند توليد و به‌كارگيري تسليحات اتمي جايي در دكترين دفاعي ايران ندارد. افزون بر اين، آژانس بين‌المللي انرژي كه تاكنون سختگيرانه‌ترين مقررات نظارتي و راستي‌آزمايي خود را ذيل توافق پادماني با ايران در تاسيسات اتمي آن به اجرا درآورده و در گزارش‌هاي فني متعدد خود اين ادعا را اثبات يا تاييد نكرده است.
همزمان نشريه امريكايي با اشاره به موارد متعددي از اقدامات شكست خورده ترامپ، ازجمله هدف قرار دادن تاسيسات هسته‌اي ايران كه او آنها را با جنجال و سروصدا به پا كردن آغاز كرده، اما هرگز نتوانسته به سرانجام برساند، نوشت: ترامپ بر اساس كارهايي كه به پايان مي‌رساند قضاوت خواهد شد و اين، نقطه قوت او نيست. «دونالد ترامپ» هنگام آغاز دور دوم رياست‌جمهوري خود در ايالات متحده، شروع پر شور و برجسته‌اي داشت، تا جايي كه ستون‌نويس روزنامه وال استريت ژورنال درباره او نوشت: ترامپِ هميشه در صحنه و تشنه قدرت، همانطور كه در مورد «تئودور روزولت»رييس‌جمهور اسبق امريكا گفته شد، مي‌خواهد در هر مراسم تشييع جنازه، عروس در هر مراسم عروسي و نوزاد در هر مراسم غسل تعميد حضور داشته باشد.
روزنامه واشنگتن پست با اين مقدمه نوشت: اما جنبه منفي اين ويژگي ترامپ در حال آشكار شدن است: او با وجود تمام شروع‌هاي پر زرق و برقش، در عبور از خط پايان مشكل دارد. او در اين مسير شرط‌بندي‌هاي نمايشي بزرگي انجام مي‌دهد كه اغلب با برند شخصي‌اش مزين شده‌اند اما نمي‌تواند بسياري از آنها را با موفقيت به سرانجام برساند. جسارت ترامپ، اگرچه قابل توجه است، كافي نيست. حتي پيروزي‌هاي ظاهري ترامپ هم مي‌توانند به قيمت باخت تمام شوند. اين موضوع ممكن است در مورد بودجه‌ بدسيرتي كه او آن را «يك لايحه بزرگ زيبا» ناميده، صادق باشد. حتي اگر اين لايحه اين هفته در مجلس نمايندگان به تصويب نهايي برسد، «موفقيت» او با چنان هزينه سياسي سنگيني همراه خواهد بود كه هر دو مجلس مي‌توانند در انتخابات ميان‌دوره‌اي ۲۰۲۶ در معرض خطر قرار گيرند. علاوه‌براين، رنج افرادي كه از مزاياي كمك‌هاي پزشكي (Medicaid) يا كوپن غذا بهره‌مند نمي‌شوند تا ترامپ بتواند معافيت‌هاي مالياتي خود را تمديد كند، هم بايد به آن اضافه شود.
با در كنار هم قرار دادن اين اتفاقات مي‌توان به اين نتيجه رسيد كه سياست‌هاي جنگ طلبانه راه به جايي نبرده و حالا نهادهاي غربي بايد پاسخگوي اقدامات اخير خود باشند. ايران هرچند بارها اعلام كرده كه ميز مذاكره را ترك نخواهد كرد اما اين موضوع را منوط به توقف هر مدل از حمله نظامي و البته محكوميت تجاوزها كرده است.