حمايت 60 همتي بانك مركزي از بورس راهكاري اصولي و پايدار است؟
حمايت بانك مركزي از بورس، اگرچه در ظاهر با هدف ايجاد ثبات و جلوگيري از ريزش شاخصها انجام شده، اما از نظر اقتصادي، نميتوان آن را راهكاري اصولي و پايدار دانست.
حمايت بانك مركزي از بورس، اگرچه در ظاهر با هدف ايجاد ثبات و جلوگيري از ريزش شاخصها انجام شده، اما از نظر اقتصادي، نميتوان آن را راهكاري اصولي و پايدار دانست.
در روزهاي اخير، بانك مركزي اعلام كرد كه با همكاري سازمان بورس، مبلغ ۶۰ هزار ميليارد تومان اعتبار از محل منابع نظام بانكي براي حمايت از بازار سرمايه اختصاص يافته است. اگرچه اين اقدام در ظاهر با هدف ايجاد ثبات و جلوگيري از ريزش شاخصها انجام شده، اما از نظر اقتصادي، نميتوان آن را راهكاري اصولي و پايدار دانست.
به گزارش آبان نيوز، بازار سرمايه جايي براي سرمايهگذاري واقعي و بلندمدت است، نه محلي براي حمايتهاي دستوري و پولپاشي. تزريق چنين اعتبار بزرگي از منابع بانكي، آنهم بدون اصلاح مشكلات ساختاري بازار، نهتنها به بازسازي اعتماد كمك نميكند، بلكه ممكن است به شكلگيري دوباره حباب، افزايش رانت و در نهايت ضربه زدن به اعتماد عمومي منجر شود. از سوي ديگر، اين اقدام باعث انحراف منابع بانكي از مسير اصلي خود يعني توليد، اشتغال و تامين مالي پروژههاي اقتصادي ميشود و حتي ميتواند با افزايش نقدينگي در اقتصاد، فشار تورمي بيشتري ايجاد كند. در عمل، ما با پولي كه بايد صرف رشد واقعي اقتصاد شود، شاخصهاي بورسي را به طور مصنوعي بالا نگه ميداريم؛ بدون اينكه سودي به حال توليد يا مردم داشته باشد.
تجربه كشورهاي ديگر نشان داده كه حمايت از بازار سرمايه تنها زماني اثرگذار است كه با اصلاحات عميق همراه باشد؛ ازجمله شفافيت مالي شركتها، حذف رانتهاي اطلاعاتي، واقعي شدن قيمتها و بازسازي اعتماد عمومي. در غير اين صورت، حمايت مالي صرف، بيشتر به معناي فرار از حل مساله است تا درمان آن.حمايت از بازار سرمايه لازم است، اما نه با پولپاشي، بلكه با اعتمادسازي و اصلاح ساختار. اگر اصلاحات انجام نشود، حتي صدها هزار ميليارد تومان ديگر هم نميتواند بورس را از بياعتمادي و ركود نجات دهد.