
کدام خوراکی ها رکورددار تورم خرداد شدند؟
آمار تورم اقلام خوراکی خرداد ماه منتشر شد.
به گزارش دنیای اقتصاد، بر اساس اعلام مرکز آمار ایران طی خرداد ماه از ۵۳ قلم خوراکی منتخب در نقاط شهری، ۶ قلم تورمی بیش از ۱۰درصد ثبت کردهاند. در این ماه، تورم ماهانه تخممرغ ۲۷.۲ درصد، مرغ ۱۰.۹ درصد و هر کیلو برنج ایرانی ۱۱.۱ درصد بوده است. هویج، سیب و لیموترش نیز دیگر کالاهای با تورم ماهانه بیش از ۱۰ درصد بودهاند.
با توجه به این که در هفته آخر خرداد کشور در شرایط جنگی قرار داشت، ممکن است بخشی از تورم ثبت شده در این ماه به شوک ناشی از جنگ مربوط باشد. به عقیده کارشناسان این موضوع میتواند اثر افزایشی بر تورم نقطهای ماههای آتی نیز داشته باشد.
پس از سحرگاه ۲۳ام خرداد ماه و طی ۱۲ روز کشور در شرایط جنگی قرار داشت. در چنین شرایطی همانطور که انتظار میرفت افزایش ناگهانی تقاضا برای بسیاری از اقلام مصرفی خانوار در برخی نقاط کشور به وجود آمد، با این حال عرضه به سرعت تقاضا افزایش پیدا نکرد. برای مثال تورم نقطه به نقطه تخم مرغ در خردادماه ۲۳.۷ درصد بوده است اما تورم ماهانه این قلم در سفره خانوار برابر با ۲۷.۲ درصد ثبت شده است.
بنابر این به نظر میرسد حداقل در چند روز نخست جنگ عرضه متناسب با تقاضا افزایش پیدا نکرده بود و همین امر جدا از تشکیل صف برای خرید بسیاری از اقلام، موجب گرانتر شدن آنها نیز شده بود.
سیاستگذاران سعی کردند در روزهای ابتدایی اقدامات فوری و ضروری برای افزایش عرضه چه از نظر حجم و تعداد و چه از نظر ساعت کاری انجام دهند. بهطوری که طی روزهای پایانی در بسیاری از شهرهای کشور که شاهد ورود تعداد زیاد مسافران بودند، گزارشهای مبنی بر کمبود اقلام اساسی کاهش یافته بود.
با این حال انتظار میرود اثر جنگ با وقفه در تورم نقطهای خوراکیها و تورم نقطهای کل ماههای آتی بروز داشته باشد.
کدام خوراکیها رکورددار تورم خرداد شدند؟
طی ماه گذشته بین بیشترین و کمترین تورم ثبت شده برای اقلام خوراکی منتخب، اختلاف زیادی وجود داشت. لیمو ترش رکورددار بیشترین تورم ماهانه در خرداد ماه بود. در این ماه قیمت لیمو ترش که در ماه اردیبهشت هم رکورددار بالاترین تورم ماهانه بود، معادل ۴۶.۴ درصد افزایش یافته است. از طرف دیگر قیمت سیب زمینی به عنوان رکورددار کاهش تورم ماهانه، حدود ۱۳ درصد کاهش یافته است.
لیمو ترش در تغییرات قیمت متوسط ماه جاری نسبت به ماه مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) هم رکورددار بوده است. در خرداد ماه تورم نقطه به نقطه لیمو ترش ۲۲۱.۶درصد ثبت شده است. در رتبه بعدی بیشترین تورم نقطه به نقطه لوبیا چیتی قرار داشته است. این نوع از لوبیا که در ماه اردیبهشت بالاترین تورم نقطه به نقطه (۲۰۱.۷ درصد) را ثبت کرده بود، در خرداد رکورد خود را شکست و تورم ۲۱۳درصدی ثبت کرد.
از میان ۵۳ قلم خوراکی منتخب که مرکز آمار بر اساس آنها تورم خوراکیها را اعلام میکند، تنها پیاز دارای تورم نقطه به نقطه منفی بوده است و ۵۲ مورد دیگر همگی تورمهای مثبت و بیش از ۱۰ درصد ثبت کردهاند. در ماه گذشته تورم نقطه به نقطه پیاز منفی ۳.۵ درصد بوده است.