از مديريت جنگ تا آمادگي براي تداوم تحريم‌ها

دولت در خط مقدم خدمت رساني به مردم

۱۴۰۴/۰۴/۱۱ - ۰۱:۳۱:۳۲
|
کد خبر: ۳۴۷۶۴۰

با  فروكش نسبي فضاي جنگي و كاهش التهابات در جامعه، دولت آماده مي‌شود تا اجراي بسياري از طرح‌هاي خود كه از پيش برنامه‌ريزي شده بود را دنبال كند.

با  فروكش نسبي فضاي جنگي و كاهش التهابات در جامعه، دولت آماده مي‌شود تا اجراي بسياري از طرح‌هاي خود كه از پيش برنامه‌ريزي شده بود را دنبال كند. همزمان نگراني‌هاي جامعه درباره نحوه تعامل كشورهاي خارجي با اقتصاد ايران موجب شده تا مقامات اقتصادي از پيگيري جدي نيازهاي كشور حتي با وجود تداوم  تحريم‌ها  سخن  بگويند .

يكي از مهم‌ترين موضوعاتي كه در روزهاي اخير اهميت داشت، تامين نيازهاي مردم با وجود شرايط جنگي بود. با وجود نگراني‌ها در اين زمينه دولت با همراهي بخش خصوصي و ساير نهادها توانست، بخش مهمي از نيازها را بدون مشكل تامين كند و همين موضوع سبب شد نگراني‌ها در اين حوزه به شكل قابل توجهي كاهش پيدا كند .

آن طور كه معاون اول رييس‌جمهور مي‌گويد، در دوران جنگ همزمان با اينكه فرماندهان نظامي در خط مقدم فعاليت كردند، در اقتصاد نيز فعالان مانند سرداران عمل كرده و نگراني‌ها در اين حوزه را برطرف كردند. محمدرضا عارف در ديدار با مديران شركت سرمايه‌گذاري گروه توسعه ملي از اين مجموعه بزرگ اقتصادي به عنوان بخشي موثر و پيشتاز در پيشبرد طرح‌هاي صنعتي و اقتصادي كشور ياد كرد و با قدرداني از تلاش‌هاي مديران اين شركت براي سرمايه‌گذاري‌ها در بخش‌هاي مختلف به برنامه‌ريزي دولت چهاردهم براي هدايت سرمايه‌گذاري شركت‌هاي دولتي و غيردولتي در مسير تحقق برنامه هفتم پيشرفت اشاره و تاكيد كرد: بهره‌گيري از پيشران‌هاي اقتصادي و سرمايه‌گذار جزو راهبردهاي دولت چهاردهم در مسير تحقق برنامه هفتم پيشرفت است. معاون اول رييس‌جمهور با اشاره به شرايط روي كار آمدن دولت چهاردهم كه با ترور شهيد هنيه آغاز شد، ادامه داد: در جنگ ۱۲ روزه كه به كشور تحميل شد، از تجارب گذشته به ويژه 8 سال دفاع مقدس به خوبي استفاده كرديم و شرايط آغاز به كار دولت نشان داد كه بايد همواره در تمامي جبهه‌ها آمادگي كامل را داشته باشيم. وي با يادآوري شرايط دفاعي و نظامي كشور در اوايل دهه ۶۰ كه ابتدايي‌ترين تجهيزات نظامي را در مقابله با دشمن بعثي و دنيا به كار مي‌برديم، ادامه داد: بايد از نيروهاي مسلح قدرداني كرد كه به دستاوردهاي بزرگ نظامي رسيديم و توانستيم در جنگ ۱۲ روزه با وجود هزينه نيروي انساني و شهادت سرداران و دانشمنداني كه اين مزيت دفاعي كشور را پايه‌گذاري كردند، بر رژيم صهيونيستي  پيروز  شويم.

عارف با بيان اينكه استكبار جهاني در طول ۴۰ سال گذشته براندازي نظام جمهوري اسلامي ايران را با اقدامات نرم و سخت در دستور كار قرار داده است، تاكيد كرد: رويكرد دشمنان در دوره‌هاي گذشته فاصله انداختن بين مردم و حكومت بود كه مردم با وجود چالش‌ها و مشكلات پيش از آغاز جنگ اما ظرف ۲۴ ساعت اوليه جنگ ۱۲ روزه به ميدان آمدند. وي خاطرنشان كرد: هيچ سرمايه‌گذاري نمي‌توانست چنين انسجامي را در كشور به وجود آورد اما مردم به ميدان آمدند و با افتخار به پيروزي رسيديم كه بايد صاحب‌نظران علوم اجتماعي، جامعه شناسان و پژوهشگران بررسي كنند، در جنگ ۱۲ روزه چه اتفاقي افتاد كه دشمن به دنبال بهره‌برداري از جبهه مردم ايران بود اما اين جبهه رودرروي آنان قرار گرفت. معاون اول رييس‌جمهور با اشاره به اينكه بعد از حوادثي كه در زمان روي كار آمدن دولت وفاق ملي پيش آمد به اين نتيجه رسيديم كه در شرايط جنگي هستيم، تصريح كرد: جمع‌بندي دولت بر اين بود كه اين شرايط را به جامعه منتقل نكنيم و موفق شديم در ۱۱ ماه گذشته جامعه در آرامش باشد اما برنامه اقتصاد جنگ را نوشتيم. وي تصريح كرد: برنامه اقتصاد دوران جنگ در اوايل تشكيل دولت با فرض كاهش درآمدهاي نفتي تدوين شد و مبناي اقدامات قرار گرفته بود اما سرداران جبهه اقتصادي در جنگ ۱۲ روزه خوش درخشيدند. وي افزود: من به عنوان خدمتگزار كوچك و ناظر برنامه‌هاي دولت اعلام مي‌كنم كه در طول جنگ ۱۲ روزه هيچ ايرادي نمي‌توان به جبهه اقتصادي گرفت و مدعي هستيم كه به هيچ‌وجه با كمبود كالا روبرو نشديم و برخي كمبودها در برخي از مناطق نيز بلافاصله جبران شد.
دكتر عارف به پيشي گرفتن ۸۰ ميليون ليتري ميزان مصرف بنزين بر توليد در روز اول جنگ ۱۲ روزه اشاره كرد و افزود: اين وضعيت به خوبي مديريت شد چرا كه در جبهه اقتصادي همه به ميدان آمدند تا جايي كه بسياري از شركت‌ها و بنگاه‌هاي اقتصادي از قيمت تمام شده خود كاستند كه بايد قدرداني ويژه‌اي از سرداران جبهه اقتصادي، بخش توليد و شبكه بانكي به عنوان پشتوانه توليدكنندگان به عمل‌ايد. معاون اول رييس‌جمهور با اشاره به اينكه همزمان با تدوين برنامه اقتصاد جنگ، راهبرد خصوصي‌سازي را دنبال كرديم كه همان راهبرد برنامه سوم پيشرفت بود، تاكيد كرد: راهبرد كشور در برنامه سوم بر اين مبنا بود كه شركت‌هاي خصولتي پس از اينكه به وضعيت خوبي رسيدند، واگذار شوند و دولت نقش حاكميتي و نه تصدي‌گري داشته باشد. عارف با تقدير از عملكرد ستاد تنظيم بازار و نهادهاي نظارتي در جنگ ۱۲ روزه ادامه داد: در اين جنگ فرصتي فراهم شد تا بتوانيم راهبرد تفويض اختيار به استانداران و وزرا را در قالب چندين كارگروه پيگيري كنيم كه عملكرد موفقي داشتند و همچنين راهبرد  دستگاه‌هاي  نظارتي  در اين  مدت  ارشادي  بود.
وي با بيان اينكه در شرايط توقف آتش نمي‌توان به طرف مقابل اعتماد كرد و با توجه به شناخت و تجربه‌اي كه از رژيم نامشروع صهيونيستي و امريكا داريم، قابل اعتماد نيستند، خاطرنشان كرد: دشمن در اواسط مذاكرات غيرمستقيم به ما حمله كرد و هيچ تضميني به وعده‌هاي آنان وجود ندارد و بايد موفقيت كشور در جنگ ۱۲ روزه مبناي تصميمات و اقدامات آينده كشور باشد و در نظر داشت كه ذات ايراني اين است كه دنبال جنگ نيستيم اما به خوبي از وطن دفاع مي‌كنيم پس بايد در همه بخش‌ها آمادگي داشته باشيم تا در صورت شيطنت مجدد دشمنان در همه جبهه‌ها در صحنه باشيم. معاون اول رييس‌جمهو با تاكيد بر اينكه توجه بخش توليد مهم‌ترين راهبرد دولت چهاردهم است و با بيان اينكه بايد به هدف رشد اقتصادي ۸ درصدي برسيم اما منابع موجود پاسخگو نيست، تصريح كرد: بايد سرمايه‌گذاري داخلي و خارجي را جذب كنيم كه سازوكار آن با شركت‌هاي سرمايه‌گذاري است و به مردم اطمينان بدهيم و با وجود شركت‌هاي سرمايه‌گذاري بخش قابل توجهي از اين سرمايه قابل حصول است كه ارتباط با كشورهاي همسايه نيز مي‌تواند به بهره‌گيري متقابل از ظرفيت‌ها كمك كند. عارف با تأكيد بر اهميت بازسازي و نوسازي پس از جنگ ۱۲ روزه تصريح كرد: بايد خيلي سريع نشان بدهيم كه توانايي بازسازي در همه جبهه‌هاي پساجنگ را داريم و امروز نوسازي و باز‌سازي مهم‌ترين اولويت ملي پساجنگ است و بايد بخش‌هاي عمومي مسووليت اجتماعي خود را نسبت به منافع بنگاهي ترجيح دهند و پس از اسكان موقت آسيب‌ديدگان جنگ ۱۲ روزه منازل آنان با عزت بازسازي شود.

همزمان در جلسه‌اي با حضور مسوولان دولتي و نمايندگان مجلس رييس سازمان برنامه و بودجه از آمادگي اقتصاد كشور، حتي در صورت تداوم تحريم‌ها سخن مي‌گويد. رييس سازمان برنامه و بودجه گفت: دولت و به‌ويژه تيم اقتصادي آن با تمام توان در صحنه اداره كشور است و در وقايع اخير به سرعت امور جاري كشور را حل و فصل كرد. «سيد حميد پورمحمدي» در نشستي با حضور وزير امور اقتصادي و دارايي و رييس و اعضاي كميسيون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس شوراي اسلامي كه روز دوشنبه نهم تيرماه در سازمان برنامه و بودجه كشور برگزار شد، افزود: يكي از رخدادهاي مهم تاريخ چند هزار ساله كشورمان، در مقطع اخير شكل گرفت و رژيم اشغالگر صهيوني قصد داشت مشابه آنچه در سال ۱۹۶۷ ميلادي در جنگ با اعراب انجام داد و ظرف 6 روز، شكست سنگيني را به آنها تحميل كرد، كشور و نظام ايران را در مخمصه گرفتار كند كه نقشه شوم دشمن غاصب در اين مرحله شكست خورد.
رييس سازمان برنامه و بودجه كشور افزود: اين حادثه از آن جهت تاريخي است كه با رهبري داهيانه فرمانده معظم كل قوا و رفتار وطن‌دوستانه و اعجازآميز مردم عزيزمان در دفاع از ميهن و نظام و با ميانجيگري و درخواست امريكا، آتش‌بس شد كه البته اقتضاي تاريخ و تمدن كهن و افتخارآميز ايران نيز همين است. وي در ادامه به تشريح عملكرد و اقدامات تيم اقتصادي دولت در مديريت حوادث اخير پرداخت و گفت: تيم اقتصادي دولت چهاردهم از همان آغاز به كار رييس‌جمهور كنوني ايالات متحده امريكا، تشديد تحريم‌هاي ظالمانه را پيش‌بيني كرد و بسته مقابله با تحريم‌ها را به تصويب دولت رساند. پورمحمدي افزود: در نخستين روز از شروع حملات تجاوزكارانه اخير به كشورمان، اين بسته اصلاح و به دستگاه‌ها ابلاغ شد و همه اركان دولت تكليف خود را مي‌دانستند و با همكاري خوبي كه در اجراي آن داشتند، نظم و تدبير مناسبي در موضوعات مختلف از قبيل سوخت‌رساني، تأمين و توزيع كالاهاي اساسي، آرد و نان در كشور مشاهده  شد.

معاون رييس‌جمهور سپس گفت: اعضاي تيم اقتصادي دولت با اقدامات متناسب و بهنگام و رصد مستمر و منظم بخش‌هاي مختلف اقتصادي كشور، به تجهيز واحدهاي امدادي، اورژانس، بيمارستان‌ها و نيروهاي مسلح پرداختند. در ادامه، منابع و امكاناتي در اختيار استان‌ها قرار داده شد و اختياراتي به آنها تفويض شد تا امور جاري كشور، بدون وقفه استمرار داشته باشد.وي از پرداخت مطالبات گندمكاران، پرداخت زودتر از موعد حقوق كاركنان دولت و آماده‌سازي مرحله سوم كالابرگ به عنوان بخشي از اقدامات دولت ياد كرد و گفت: تيم اقتصادي دولت، حمايت از واحدهاي توليدي و صنعتي را نيز در دستور كار خود قرار داد.رييس سازمان برنامه و بودجه كشور در ادامه افزود: با برآوردهايي كه از حجم و ميزان خسارت‌هاي وارد شده انجام گرفت، تصميم گرفتيم ضمن شناسايي دقيق مصاديق خسارت‌ها و اولويت‌بندي آسيب‌ديدگان در بخش‌هاي مختلف نظامي و غير نظامي، از حداكثر توان و منابع كشور براي حمايت از آسيب‌ديدگان و جبران خسارت‌ها استفاده كنيم. پورمحمدي در پايان گفت: بايد ضمن قدرشناسي از ايستادگي و پايداري مردم ايران در اين وقايع، تهديدهاي كنوني را  تبديل  به فرصتي استثنايي براي اعتلاي خدمت‌رساني به  مردم و اصلاح و بهبود روندها و  امور كشور كنيم. آمادگي براي تمامي سناريوهاي پيش رو احتمالا مهم‌ترين موضوعي است كه بايد از سوي مقامات دولتي براي اطمينان خاطر مردم مطرح شود، موضوعي كه در جنگ 12 روزه خود را نشان داد و بايد در آينده نيز در ساير بخش‌ها خودنمايي  كند.