در ديدار اعضاي هيات رييسه اتاق بازرگاني ايران با رييس‌جمهور انجام شد

واكاوي بسته حمايتي از صنايع

۱۴۰۴/۰۴/۱۰ - ۰۱:۴۴:۲۵
|
کد خبر: ۳۴۷۴۸۴

بسته‌ حمايت دولت از صنايع در پنج بخش تدوين شده كه هدف آن تسهيل فعاليت واحدهاي توليدي و عبور از پيامدهاي اقتصادي حمله اخير است.اين بسته شامل، «حمايت‌هاي مالياتي و بيمه‌اي در بخش «مالي»، تنفس مالي و تسهيلات بانكي در بخش «تأمين مالي»، مهلت‌هاي ارزي و تعليق اخذ مابه‌التفاوت در بخش «ارز»، تأمين انرژي و لجستيك در بخش «زيرساخت» و رفع گلوگاه‌هاي زنجيره توليد در بخش بازرگاني» است. 

تعادل|

بسته‌ حمايت دولت از صنايع در پنج بخش تدوين شده كه هدف آن تسهيل فعاليت واحدهاي توليدي و عبور از پيامدهاي اقتصادي حمله اخير است.اين بسته شامل، «حمايت‌هاي مالياتي و بيمه‌اي در بخش «مالي»، تنفس مالي و تسهيلات بانكي در بخش «تأمين مالي»، مهلت‌هاي ارزي و تعليق اخذ مابه‌التفاوت در بخش «ارز»، تأمين انرژي و لجستيك در بخش «زيرساخت» و رفع گلوگاه‌هاي زنجيره توليد در بخش بازرگاني» است. 

اين بسته حمايتي دولت براي واحدهاي صنعتي كه جهت جبران شوك‌هاي وارده ناشي از جنگ تحميلي 12 روزه تدوين شده است، در ديدار هيات رييسه اتاق ايران با رييس‌جمهور مورد بررسي قرار گرفت.
 اعضاي بخش خصوصي اين بسته حمايتي را بسته جامعي مي‌دانند كه مي‌تواند براي بخش توليد در كشور راهگشا باشد. از اين همين رو، از رييس‌جمهور خواسته شد تا اين بسته حمايتي به صورت كامل و در اسرع وقت ابلاغ شود تا فعالان اقتصادي هر چه سريع‌تر بتوانند از مزايا و فرصت‌هاي اين بسته بهره‌مند شوند.

 جزييات بسته ويژه حمايت دولت از صنايع

با هدف ارتقاي تاب‌آوري اقتصادي، تداوم توليد، صيانت از معيشت مردم و عبور كسب‌وكارها از تبعات جنگ ۱۲ روزه، بسته‌اي حمايتي در پنج بخش مالي، تأمين مالي، ارزي، زيرساختي و بازرگاني، با محوريت سياست‌هاي ارزآور و تأمين اقلام ضروري خانوار، در كارگروه زيربنايي دولت تصويب و به منظور ابلاغ به معاون اول رييس‌جمهور ارسال شد.

 اين بسته با توجه به آثار ناشي از حمله اسراييل به ايران و در راستاي پايداري اقتصاد ملي، به تصويب كارگروهي متشكل از وزارتخانه‌هاي صمت، امور اقتصادي و دارايي، جهاد كشاورزي، دادگستري، نفت، نيرو، بانك مركزي، سازمان برنامه و بودجه و معاونت علمي و فناوري رياست‌جمهوري رسيده است.
به گفته شجاعي، معاون برنامه‌ريزي وزارت صمت، در بخش مالي بسته، تمركز بر تسهيل تعهدات مالياتي و بيمه‌اي بوده است. از جمله اين اقدامات مي‌توان به صدور گواهي موقت مفاصا حساب بيمه، اجراي تبصره يك ماده ۱۸۶ قانون ماليات‌هاي مستقيم، افزايش دوره تقسيط حق بيمه كارفرمايي بدون سود و افزايش مهلت ارايه اظهارنامه مالياتي اشاره كرد.


در حوزه تأمين مالي، با توجه به فشار نقدينگي بر واحدهاي توليدي و خدماتي، تدابيري چون اعطاي تنفس سه‌ماهه يا تقسيط ۱۲ ماهه بدهي‌هاي سررسيد شده، رفع محدوديت‌هاي چك برگشتي، تعليق سه‌ماهه محدوديت‌هاي بانكي ناشي از بازنگرداندن ارز صادراتي، تسهيل پرداخت تسهيلات از طريق خطوط اعتباري با حداقل وثايق، و افزايش ۵۰ درصدي سقف اعتباري براي واحدهاي منتخب پيش‌بيني شده است.
در بخش ارزي، بسته حمايتي شامل تمديد يك‌ماهه مهلت رفع تعهد ارزي، استمهال يك‌ساله در اخذ مابه‌التفاوت ارزي يا ريالي ناشي از تغيير گمرك مقصد، پذيرش كسري تخليه تا ۲۰ درصد و معافيت از عواقب ناشي از نوسان نرخ ارز، تغيير گروه كالايي يا تأخير در ترخيص كالاهاي ورودي از تاريخ ۲۳ خرداد ۱۴۰۴ تا اطلاع ثانوي است.

براي استمرار توليد، تدابيري در زمينه زيرساخت، به‌ويژه حمل‌ونقل و انرژي اتخاذ شده است. اين اقدامات شامل تمديد سه‌ماهه مجوزهاي كسب‌وكار، تضمين تأمين برق، گاز و فرآورده‌هاي نفتي براي واحدهاي منتخب، ايجاد ۱۰ مركز لجستيكي جهت ترانزيت كالاها از گمركات، واردات بنزين و نفت‌گاز بدون ثبت سفارش، و تعليق چهارماهه تمامي اقدامات حقوقي و اجرايي عليه واحدهاي مشمول است.

در بخش بازرگاني، به‌منظور رفع گلوگاه‌هاي وارداتي و تأمين اقلام اساسي خانوار، دولت اقداماتي چون تمديد خودكار كارت‌هاي بازرگاني، تمديد كليه سفارشات و مجوزهاي ثبت‌شده تا ۲۰ خرداد ۱۴۰۴، ترخيص ۱۰۰ درصدي كالاهاي موجود در گمرك، مجوز ثبت سفارش بدون انتقال ارز براي كالاهاي اساسي، ترخيص با تعرفه استنباطي گمرك و معافيت كالاهاي گمركي از قاعده تقدم ثبت سفارش نسبت به تاريخ بارنامه را در نظر گرفته است.
اين بسته با نگاه حمايتي و ضربتي طراحي شده و ماموريت آن، كاهش تبعات فوري بحران اخير بر زنجيره توليد و مصرف و همچنين صيانت از پايداري اقتصادي در شرايط ويژه كشور است.


 واكاوي بسته حمايتي در ديدار با پزشكيان 

حال اين بسته حمايتي دولت براي واحدهاي صنعتي جهت جبران شوك‌هاي وارده ناشي از جنگ تحميلي 12 روزه، در ديدار هيات رييسه اتاق ايران با رييس‌جمهور مورد بررسي قرار گرفت. 
رييس اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و كشاورزي ايران با بيان اينكه هيات رييسه اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و كشاورزي ايران در جريان چارچوب بسته حمايتي دولت از واحدهاي صنعتي قرار گرفت، افزود: هيات رييسه اتاق ايران نيز ضمن حمايت از اين بسته حمايتي، ديدگاه‌هاي خود را در زمينه اثربخش‌تر اجرا شدن اين بسته حمايتي اعلام كردند.
صمد حسن‌زاده، تاكيد كرد: بخش خصوصي اعتقاد دارد كه اين بسته حمايتي علاوه بر صنايع بزرگ، شامل حال واحدهاي توليدي كوچك و متوسط در تمامي اقشار جامعه نيز بشود و با هدف حفظ اشتغال اين واحدها، نگاه ويژه به آنها صورت گيرد. به گفته او، توصيه‌هاي بخش خصوصي به منظور جلوگيري از نوسانات در بازار سرمايه، به رييس‌جمهور و تيم اقتصادي دولت ارايه شد. رييس اتاق ايران گفت: در نتيجه اين نشست، آمادگي و علاقه دولت براي به‌كارگيري بيشتر ظرفيت بخش خصوصي قابل درك بود.

 دولت بسته حمايتي را سريعا ابلاغ كند 

نايب‌رييس اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و كشاورزي ايران هم در تشريح جزييات اين ديدار در اظهاراتي گفته است: ضمن گفت‌وگو پيرامون مسائل اقتصادي با تمركز بر جنگ تحميلي 12 روزه، تاكيد شد كه برنامه‌ريزي‌هاي مشتركي بين دولت و اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و كشاورزي ايران شكل بگيرد تا بتوانيم در مديريت شرايط اقتصادي كشور و مديريت آثار و تبعات جنگ تحميلي اخير، موفق‌تر عمل كنيم.
پيام باقري، بيشترين تمركز نشست هيات رييسه اتاق ايران با رييس‌جمهور و اعضاي اقتصادي كابينه چهاردهم را ناظر بر بررسي بسته حمايتي دولت دانست و گفت: بسته حمايتي دولت، يك بسته جامع و كامل است. 
از رييس‌جمهور خواسته شد تا اين بسته حمايتي به صورت كامل و در اسرع وقت ابلاغ شود تا فعالان اقتصادي هر چه سريع‌تر بتوانند از مزايا و فرصت‌هاي اين بسته بهره‌مند شوند.
او افزود: جنگ تحميلي اخير، اهميت استفاده از ظرفيت‌هاي بخش خصوصي را به بروز و ظهور رساند و تكيه بر ظرفيت‌هاي بخش خصوصي در شبكه‌هاي توليد و توزيع به خصوص در تامين كالاهاي اساسي مورد نياز مردم به خوبي ديده شد.  اين مي‌تواند نقطه اثر جدي باشد كه بايد به ظرفيت‌هاي بخش خصوصي تكيه شود و دولت از مداخله در اقتصاد فاصله بگيرد و به امر نظارت و سياست‌گذاري متمركز شود.
باقري در پاسخ به اين سوال كه مهم‌ترين خواسته رييس‌جمهور از بخش خصوصي چه بود؛ بيان داشت: خواسته رييس‌جمهور اين بود كه فعالين اقتصادي در كنار دولت باشند و اين همراهي ادامه پيدا كند. دولت و بخش خصوصي ظرفيت‌هاي خود را به هم گره بزنند تا جريان و چرخه اقتصاد روان پيش برود.

 تاكيد بر ساماندهي بورس  در جلسه با رييس‌جمهور

محمدرضا بهرامن ديگر نايب‌رييس اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و كشاورزي ايران هم درباره جزييات اين ديدار، گفت: در اين ديدار تاكيد شد كه از ظرفيت‌هاي اجتماعي و فضاي همدلي ايجادشده در كشور پس از جنگ تحميلي 12 روزه بتوانيم بهره بگيريم و مشكلات توليد را مرتفع نماييم.


وي، افزود: وزير صمت در اين نشست درباره بسته حمايتي وزارت صمت براي حمايت از واحدهاي صنعتي كه شامل 48 مورد است، توضيحاتي ارايه داد و اعضاي هيات رييسه اتاق ايران نيز پيشنهاداتي براي بهره‌گيري هر چه بهتر از بسته ارايه نمودند. همچنين تاكيد شد در اجراي اين بسته حمايتي، براي جلوگيري از مشكلات واحدهاي توليدي كوچك و متوسط، دقت لازم به خرج داده شود.

بهرامن اظهار كرد: اين بسته حمايتي، بسته جامعي است و مي‌تواند براي بخش توليد در كشور راهگشا باشد. او از گفت‌وگو بين اعضاي هيات رييسه اتاق ايران و رييس‌جمهور و وزراي اقتصادي در زمينه‌هايي نظير موضوعات ارزي، نقدينگي واحدهاي توليدي، مسائل بيمه، چك‌هاي برگشتي فعالان اقتصادي و واحدهاي توليدي و ... به عنوان ديگر محورهاي مورد بحث در اين نشست ياد كرد و افزود: چارچوب گفت‌وگوها ناظر بر همكاري متقابل دولت و بخش خصوصي به منظور جبران آسيب‌هاي ناشي از تنش‌هاي اخير و تداوم پرقدرت حركت توسعه اقتصادي در كشور بود.

او افزود: رييس‌جمهور و وزير امور اقتصادي و دارايي درباره عملكرد گمركات كشور توضيحاتي ارايه كردند و مطرح شد كه در اين روزها تخليه بار از گمركات به صورت مطلوب انجام شده است. تاكيد بر اين بود كه در آينده نيز بوروكراسي‌هاي اداري به حداقل برسد تا شاهد رسوب در گمركات نباشيم.
نايب‌رييس اتاق ايران با بيان اينكه در اين نشست، همراهي بين بخش خصوصي و دولت در جنگ تحميلي اخير به عنوان يكي از جلوه‌هاي اميدبخش در اين دوران نام برده شد؛ خاطرنشان كرد: مهم‌ترين تاكيد رييس‌جمهور اين بود كه بخش خصوصي در تصميم‌سازي‌ها حضور داشته باشد و قرارگيري ظرفيت‌هاي بخش خصوصي براي حل مسائل در كنار دولت تداوم داشته باشد.
 بهرامن از تبادل نظر درباره ساماندهي بازار سرمايه و بورس به عنوان محور ديگر گفت‌وگو بين هيات رييسه اتاق ايران و رييس‌جمهور و اعضاي اقتصادي كابينه نام‌برد و ابراز اميدواري كرد: در روزهاي آتي تمهيدات لازم براي كنترل‌هاي رواني و تخصصي بازار سرمايه و بورس ديده شود تا صاحبان سرمايه در بورس آسيب نبينند .


پرهيز از ايجاد مانع در حركت  فعالان اقتصادي 

رييس‌جمهور هم در اين نشست، با تجليل از ايستادگي و خدمات خالصانه فعالان بخش خصوصي در مقطع جنگ تحميلي ۱۲ روزه، اين تلاش‌ها را از مولفه‌هاي بنيادين در حفظ و تقويت سرمايه اجتماعي كشور برشمرد.
مسعود پزشكيان با تأكيد بر اهميت سرمايه اجتماعي به عنوان پشتوانه‌اي حياتي براي نظام و كشور، خاطرنشان كرد: يكي از موضوعاتي كه با تمام وجود به آن باور دارم، مساله سرمايه اجتماعي است.

 در روزهاي اخير، اين سرمايه ارزشمند به شكلي بي‌نظير تبلور داشت و اگر اين پشتوانه مردمي نبود، كشور با بحران‌هاي جدي مواجه مي‌شد.
پزشكيان با تاكيد بر اينكه تمام تلاش ما در طول يك‌سال گذشته، معطوف به جلوگيري از فرسايش اين سرمايه و تقويت آن بوده است، تصريح كرد: در اين راستا از هر اقدام تنش‌زا و ضد اجتماعي پرهيز و براي رفع اختلافات و حفظ كرامت مردم ايران، فارغ از جنسيت، قوميت، مذهب و نژاد تلاش كرده‌ايم.
رييس‌جمهور رمز موفقيت كشور در عبور از بحران‌ها را در هم‌افزايي اركان جامعه و پيوند موثر ميان مردم و حاكميت دانست و تصريح كرد: دولت با تمام توان در پي ميدان‌دادن به مردم و جلب مشاركت آنان در اداره امور كشور است.  در همين راستا، جلسات متعددي درباره مديريت محله‌محور برگزار شده و با واگذاري اختيارات به استانداري‌ها و فرمانداري‌ها در چارچوب قوانين كشور، درصدديم مردم را در فرآيند تصميم‌گيري و تصميم‌سازي شريك كنيم.
پزشكيان در بخش ديگري از سخنان خود، اتاق بازرگاني و فعالان اقتصادي را يكي از اركان مهم پيشرفت كشور دانست و گفت: شما صنعتگران و بازرگانان، چرخ اقتصاد كشور را مي‌گردانيد.
 دولت خود را موظف به حمايت از شما مي‌داند و نخستين گام در اين مسير، پرهيز از ايجاد موانع و حركت در مسير تسهيل امور شماست.
رييس‌جمهور با بيان اينكه با همراهي توليدكنندگان، صنعتگران و اصناف، مي‌توان بازار و اقتصاد را به‌درستي مديريت كرد، اظهار داشت: اگر اين تعامل شكل گيرد، هيچ قدرتي ياراي متوقف‌كردن حركت كشور را نخواهد داشت.
پزشكيان به تلاش‌ها و اقدامات بين‌المللي دولت براي تسهيل امور تجار و بازرگانان نيز اشاره كرد و گفت: از نخستين روزهاي آغاز به كار دولت، بر توسعه روابط با كشورهاي منطقه و جهان اسلام تأكيد و ارتباطات مستمري با سران كشورهاي همسايه در راستاي تسهيل تبادلات اقتصادي و رفع موانع تجاري داشته‌ايم و اين مسير را ادامه خواهيم داد.
رييس‌جمهور خطاب به اعضاي اتاق بازرگاني تصريح كرد: دولت، شما را در كنار خود مي‌بيند و شما نيز دولت را نه در برابر خود، بلكه همراه و پشتيبان خود بدانيد. همه ما بايد در مسير اعتلا و سربلندي ايران عزيز، با كمك يكديگر تلاش كنيم.