از ادعاي امريكا براي رفع فريز منابع مالي تا شروط نفتي ايران براي آتشبس
سخنگوي اتحاديه صادركنندگان فرآوردههاي نفت، گاز و پتروشيمي گفت: مجوز امريكا براي صادرات نفت ايران فقط روي هزينهها تاثيرگذار است و ميتواند هزينه حمل و نقل، بيمه، اسناد و ship to ship را كاهش دهد و خريداران جديدي را متقاضي نفت ايران كرده و قيمت فروش نفت ايران را نيز بهبود دهد.
سخنگوي اتحاديه صادركنندگان فرآوردههاي نفت، گاز و پتروشيمي گفت: مجوز امريكا براي صادرات نفت ايران فقط روي هزينهها تاثيرگذار است و ميتواند هزينه حمل و نقل، بيمه، اسناد و ship to ship را كاهش دهد و خريداران جديدي را متقاضي نفت ايران كرده و قيمت فروش نفت ايران را نيز بهبود دهد.
سيدحميد حسيني در گفتوگو با ايلنا، درباره بازار نفت بعد جنگ بين رژيم صهيونيستي و امريكا با ايران اظهار داشت: قبل از حمله رژيم تلآويو به ايران اعضاي اوپكپلاس ماهانه ۴۱۱ هزار بشكه به توليد خود اضافه ميكردند و ادعا ميشد كه عرضه بيش از تقاضا است و بعد گفته شد كه ۲ ميليون و ۲۰۰ هزار بشكه بيش از تقاضا در بازار وجود دارد كه معمولا كشورها در فصل تابستان براي ذخاير استراتژيك خريد ميكنند. ضمن اينكه مصرف هم در تابستان به دليل مسافرتها زياد ميشود و اين ميزان توليد جذب ميشود، قيمت نيز در محدوده ۶۶ تا ۶۷ دلار در نوسان بوده است. وي افزود: اما پس از اينكه جنگ ايران و اسراييل شروع شد و قبل از اينكه ما به حمله امريكا پاسخ دهيم قيمت نفت تا حدود ۷۹ دلار قيمت افزايش يافت و بعد از اينكه بازار مطمئن شد كه جنگ ايران و اسراييل و ايران و امريكا منجر به توقف صادرات نفت و بستن خليجفارس نخواهد شد و ازسوي ديگر درخواست ترامپ؛ منجر به اين شد كه دوباره قيمتها به حالت قبل برگشت و در محدوده ۶۶ تا ۶۷ دلار قرار گرفت.
وي تصريح كرد: اصولا بازار نفت تحت تاثير ۳ عامل است و عامل اصلي عرضه و تقاضا و عامل بنيادي بازار است، وقتي تقاضا در حدود ۱۰۳ تا ۱۰۴ ميليون بشكه و عرضه ۱۰۶ ميليون بشكه است؛ قاعدتا بازار فروشنده نيست بلكه خريدار است اكنون وضعيت بازار به نحوي است كه خريدار تصميم ميگيرد. سخنگوي اتحاديه صادركنندگان فراوردههاي نفت، گاز و پتروشيمي گفت: غير از عرضه و تقاضا دومين عامل موثر در بازار نفت؛ تحولات سياسي، جنگ، ناامنيها و ارزش دلار است و سومين عامل گزارشهايي كه از وضعيت اقتصادي كشورهاي دنيا منتشر ميشود، مانند گزارش سه ماهه رشد اقتصادي چين، گزارش اشتغال امريكا، گزارش تورم در امريكا و اروپا است كه از عوامل اصلي هستند كه بر بازار و قيمت نفت اثر دارد. وي در ادامه بيان داشت: بسياري از موسسات معتبر بينالمللي از جمله جيپيمورگان پيشبيني كرده بود اگر محدوديتهايي در صدور نفت از خليجفارس و تنگه هرمز ايجاد شود قيمت نفت تا ۱۲۰ دلار ميتواند افزايش پيدا كند بعضا برخي كارشناسان نيز قيمت ۱۰۰ دلار را پيشبيني كردند و بعضي مانند وزير خارجه عراق و برخي از سياسيون قميتهاي ۲۰۰ تا ۳۰۰ دلار را هم پيشبيني كردهاند و باتوجه به اينكه از كل ۵۰ ميليون بشكه محمولههاي نفتي كه در دنيا جابهجا ميشود؛ روزانه حدود ۲۰ ميليون بشكه نفت صادراتي از خليجفارس عبور ميكند، ۵۰ ميليون بشكه هم كه در كشورهاي توليدكننده به مصرف ميرسد؛ بنابراين ايجاد اختلال روي اين ۴۰درصد عرضهاي كه از مسير خليجفارس صورت ميگيرد؛ حتما روي قيمت اثرگذار خواهد بود.
حسيني درباره مجوز امريكا به چين براي خريد نفت از ايران خاطرنشان كرد: دليل واقعي امريكا براي صدور مجوز بخشي ناشي از مذاكره و بخشي نشان ميدهد كه ايالاتمتحده بهدنبال اثبات امنيت خود است و آمادگي دارد توافقي كه بين ايران و امريكا انجام شود تا نسبت به رفع تحريمها اقدام كند. وي تاكيد كرد: قطعا اين اقدام ميتواند اقدامي مثبت و به عنوان حسن نيت امريكا مورد توجه قرار گيرد، در شرايط حساس منطقه هر اقدامي كه در جهت كاهش تنش و بهبود روابط صورت گيرد، ميتواند كمك كند. سخنگوي اتحاديه صادركنندگان فرآوردههاي نفت، گاز و پتروشيمي ادامه داد: اخيرا سيانان از ۴ منبع ادعا كرده كه دولت امريكا بدنبال اين است كه بخشي از منابع نقدي فريز شده را آزاد كند، اجازه خريد ايرباس به ايران داده شود و بخشي از تحريمهاي بانكي برداشته شود، قاعدتا امريكا هر قدمي در اين رابطه بردارد؛ ميتواند روي كاهش تنش در منطقه و ادامه نيافتن جنگ موثر باشد. وي متذكر شد: چراغ سبز به چين ميتواند به دليل شروط ايران براي پذيرش آتشبس باشد از جمله اينكه ايران حاضر است آتشبس را بپذيرد و جنگ را متوقف كند به شرطي كه امريكا تحريمهاي نفتي را افزايش ندهد و اجازه صادرات نفت خام به چين را بدهد؛ اما اينكه آيا عملياتي شده؟ آيا بعد از اين مباحثي صورت گرفته؟ آيا مجوز فروش نفت به چين همچنان برقرار است يا خير؟ فعلا موضوع مبهم بوده و مشخص نيست اما چه اين قضيه صحت داشته باشد يا خير، صادرات به چين ادامه دارد. حسيني گفت: در هر حال مجوز امريكا براي صادرات نفت ايران فقط روي هزينهها تاثيرگذار است و ميتواند هزينه حمل و نقل، بيمه، اسناد و ship to ship را كاهش دهد و خريداران جديدي را متقاضي نفت ايران كرده و قيمت فروش نفت ايران را نيز بهبود دهد.