«تعادل» گزارش مي‌دهد

پويانمايي بنزين به وقت جنگ!

۱۴۰۴/۰۴/۱۰ - ۰۱:۰۶:۱۴
|
کد خبر: ۳۴۷۴۵۲

جنگ ايران و اسراييل كه از خرداد ۱۴۰۴ شدت گرفت، نه‌تنها تحولات ژئوپليتيك منطقه را متحول كرد، بلكه به‌شكل بي‌سابقه‌اي بر امنيت انرژي، به‌ويژه مصرف بنزين در ايران تأثير گذاشت.

جنگ ايران و اسراييل كه از خرداد ۱۴۰۴ شدت گرفت، نه‌تنها تحولات ژئوپليتيك منطقه را متحول كرد، بلكه به‌شكل بي‌سابقه‌اي بر امنيت انرژي، به‌ويژه مصرف بنزين در ايران تأثير گذاشت. حملات موشكي، سايبري و پهپادي به تاسيسات از يك طرف، همراه با ترس عمومي از كمبود، منجر به افزايش افسارگسيخته تقاضا شد. اين بحران مصرف، حالا يكي از چالش‌هاي اساسي كشور در حوزه راهبردي انرژي است.

در روزهاي خاص مثل تعطيلات خرداد و روزهاي اوج حملات، مصرف حتي به ۱۴۳ ميليون ليتر در روز نيز رسيد، درحالي كه ظرفيت توليد داخلي روزانه بين ۱۰۰ تا ۱۰۵ ميليون ليتر است، كمبودي بين ۱۵ تا ۲۰ ميليون ليتر در روز ثبت شد. حملات مستقيم به تاسيسات سوختي مانند پالايشگاه‌ها و مخازن بنزين، سبب شد بسياري از مردم براي سوخت اضطراري، به صف‌هاي طولاني در پمپ‌بنزين‌ها بروند. ترس رواني از كمبود به‌خصوص پس از حملات اسراييل، باعث رفتارهاي احتكاري شد: مردم بنزين را در گالن‌ها و حتي بطري ذخيره كردند. افزايش تردد خودروها در زمان جنگ، به‌ويژه در نواحي نظامي يا حاشيه‌امن شهرها، مصرف روزانه را بالا برد. جنگ ايران و اسراييل، بار ديگر به ما نشان داد كه مصرف انرژي، فقط يك مساله فني يا اقتصادي نيست؛ بلكه مساله‌اي امنيتي، اجتماعي و حتي رواني است. اگر برنامه‌ريزي بلندمدت نداشته باشيم، هر شوك ژئوپليتيكي مي‌تواند مصرف ما را به مرز فاجعه برساند. اكنون زمان تصميم‌هاي سخت است يا مصرف را كنترل كنيم، يا مصرف ما را نابود مي‌كند. براساس آمار شركت پالايش و پخش فرآورده‌هاي نفتي ايران، مصرف بنزين در تعطيلات خرداد ماه سال جاري به ۸۰۱ ميليون ليتر رسيد.
اخبار پالايش و پخش فرآورده‌هاي نفتي ايران نشان مي‌دهد كه در خرداد ماه سال جاري ظرفيت پالايشي كشور به روزانه ۲.۴ ميليون بشكه نفت خام رسيد.
همچنين با وجود حمله رژيم صهيوني به انبار نفت شهران و ري، ‌اما با تلاش مهندسان ايراني، ‌جريان سوخت‌رساني به خودروهاي مردم دچار وقفه نشد و مهندسان درصدد رفع مشكل در كوتاه‌ترين زمان ممكن برآمدند. رييس فراكسيون نظارت بر صنعت نفت، گاز و پتروشيمي مجلس شوراي اسلامي با اعلام اينكه يكي از اهداف رژيم صهيونيستي در جنگ ۱۲ روزه تحميلي، حمله به تاسيسات انرژي كشور بود، اظهار كرد: با وجود همه مشكلات و شرايط بحراني با تدبير وزارت نفت سوخت موردنياز از جمله بنزين و گاز به صورت پايدار تأمين شد. قيصري با بيان اينكه در جريان جنگ تحميلي رژيم صهيونيستي دشمن تلاش‌هايي براي حمله به پالايشگاه‌هاي كشور با ريزپرنده داشت تا به تأسيسات پالايشي آسيب برسانند، اظهار كرد: هدف صهيونيست‌ها اين بود كه از طريق اين حملات، كشور با كمبود سوخت مواجه و با ايجاد نارضايتي، زمينه براي ناآرامي‌هاي خياباني فراهم شود. وي با بيان اينكه در روز دوم جنگ، انبار نفت تهران و يك مخزن سوخت در جنوب تهران با همين هدف مورد حمله قرار گرفت، به شانا گفت: عمليات اطفاي حريق اين انبارها بلافاصله آغاز شد و كوچك‌ترين خللي در تأمين سوخت تهران به وجود نيامد. 

رييس فراكسيون نظارت بر صنعت نفت، گاز و پتروشيمي مجلس شوراي اسلامي با اشاره به حمله دشمن به پالايشگاه فاز ۱۴ پارس جنوبي و پالايشگاه گاز فجر جم، تأكيد كرد: با واكنش سريع و اقدام‌هاي به‌موقع، عمليات اطفاي حريق در كمترين زمان انجام شد و هم‌اكنون واحد آسيب‌ديده اين فاز به مدار توليد بازگشته است. قيصري با اشاره به تلاش دشمن براي اختلال در روند توليد انرژي در جريان جنگ ۱۲ روزه، اظهار كرد: افزون بر حملات مستقيم به تاسيسات، در اين مدت شاهد جابه‌جايي گسترده شهروندان به مناطق شمالي كشور بوديم كه انتقال سوخت به اين مناطق را با دشواري‌هايي همراه كرد.

وي افزود: با وجود همه اين چالش‌ها، مردم هيچ‌گونه خللي در تأمين سوخت مورد نياز خود، ازجمله بنزين و گاز، احساس نكردند و به‌فضل تدبير و آمادگي مجموعه وزارت نفت، كشور بدون تنش از اين بحران عبور كرد.

قيصري در پايان با قدرداني از زحمات مديران و دست‌اندركاران صنعت نفت گفت: جا دارد به همه فعالان اين حوزه خداقوت بگوييم و از تلاش‌هاي خستگي‌ناپذير آنان صميمانه تشكر كنيم. رژيم صهيونيستي در تاريخ ۲۳ خرداد، با نقض آشكار حقوق بين‌الملل و حاكميت ملي جمهوري اسلامي ايران، مناطقي در تهران و برخي ديگر از شهرها، ازجمله تاسيسات هسته‌اي كشور را هدف حمله نظامي قرار داد. در اين اقدام تروريستي، شماري از دانشمندان، نظاميان و شهروندان غيرنظامي به شهادت رسيدند.
سرانجام پس از جنگ ۱۲ روزه، رييس‌جمهوري امريكا در سوم تير از دستيابي به توافق آتش‌بس ميان ايران و رژيم صهيونيستي خبر داد. جمهوري اسلامي ايران نيز با تأكيد بر اينكه آغازگر جنگ نبوده است، اعلام كرد تا زماني كه رژيم اسراييل به تجاوزات غيرقانوني خود پايان دهد، ايران نيز قصدي براي ادامه پاسخ نظامي ندارد.