بازارها نيازمند تزريق نقدينگياند
بازار سهام كشور به شكل بيسابقهاي منفي است . اما نبايد صرفا اعداد صف فروش فعلي را مدنظر قرار داد، چراكه تحولات مثبت طي روزهاي آتي در پيش خواهد بود .
بازار سهام كشور به شكل بيسابقهاي منفي است . اما نبايد صرفا اعداد صف فروش فعلي را مدنظر قرار داد، چراكه تحولات مثبت طي روزهاي آتي در پيش خواهد بود . همين مقدار هم اردرِ فروشِ مردد در بازار وجود دارد كه معمولا بعد از جمع شدن صفها در موج دوم فروش وارد ميشوند. (اردر فروش، سفارشي است كه توسط بازيگر سهم و با هدف ترساندن سهامداران ثبت ميشود. اردر حمايت نيز سفارش خريدي است كه معمولا با هدف حمايت از سهم ثبت ميشود.) معمولا وقتي صفهاي فروش جمعآوري ميشوند معادل همان مقدار براي تعادل بازار مجددا بايد پول تزريق شود. به عبارت روشنتر، در شرايط فعلي حدود ۵۰ هزار ميليارد تومان براي احياي بازار نياز است و برنامهريزان بازار بايد اين عدد را ملاك حمايتهاي خود قرار دهند.
در غير اين صورت با تزريق مبالغ كم به بازار نه تنها فشار فروش كاهش نمييابد، بلكه اولا با كاهش قيمت در هر روز معاملاتي قيمت سهام كاهش مييابد و از طرفي چون همچنان بخش بزرگي از صفهاي فروش در تابلو ديده ميشود ساير فروشندگان مردد كه هنوز اِردِر فروش در تابلو نگذاشتهاند را تشويق ميكند تا از اين اندك فرصت فروش بهره ببرند و هر روز به دنبال سرخط فروش سهام باشند شايد اين اندك معاملات بازار باعث فروش سهام آنها شود! بنابراين بازار نياز به يك شوك حمايتي بيسابقه دارد تا نگرانيهاي نقدشوندگي بازار از بين برود در غير اين صورت و با تزريق منابع اندك صرفا يك مسابقه در سمت فروش شكل خواهد گرفت. معتقدم يكي از شاخصهاي هر ساختار قواميافتهاي اين است كه در كشاكش بحرانها و تكانههاي بيروني ميتواند، خود را بازسازي كرده و روند خدمترساني به شهروندان را ساماندهي كند. در روزي كه بازار سرمايه كشورمان با افتي قابل توجه همراه بود، اين پرسش در ميان بسياري از فعالان اقتصادي موج ميزند كه چطور ميشد راهبردهايي را به كار گرفت كه بورس با چنين ريزشي همراه نشود؟ وضعيت بورس كشورمان نيازمند حمايت و همراهي جدي دولت است. معتقدم اگر تدبير درستتري اتخاذ ميشد و برخي نهادهاي اقتصادي وارد ميدان ميشدند، ميشد اين تكانه را با حداقل ريزش پشت سر گذاشت. موضوع ريزش بورس زماني مبهمتر ميشود كه بدانيم بازار ارز با ريزش و نوسان منفي همراه نبوده است.
قبلا هم توضيح دادم كه بازار سرمايه نيازمند تزريق نقدينگي در سطح مطلوب است. اگر تزريق نقدينگي زودتر صورت نگيرد، اين روند ريزش ممكن است تداوم داشته باشد و باعث خسارات قابل توجهي شود. تزريق پول مورد نياز، تعادل بازار را بيشتر خواهد كرد و فشارها را از بخش فروش برميدارد. در صورت عدم ساماندهي و حمايت از بازار پول و سرمايه، دامنه پنيك بازارهاي مالي به همين نقطه ختم نخواهد شد. طي دو هفتهاي كه پس از تهاجم ظالمانه اسراييل بازار تعطيل بود، فضاي مناسبي براي تحليل درست اقدامات مورد نظر بايد صورت ميگرفت. از اين هفته امكان معامله در بازار سرمايه فراهم شده است. به نظرم ممكن است بازار ارز واكنش نوساني را تجربه كرده و بخش زيادي از نقدينگي جامعه (چه نقدينگي سرگردان و چه نقدينگي سرمايهاي) را به سمت خودش بكشد و اگر اين روند خروج پول به نفع ارز ادامه پيدا كند مجددا بحران وارد بازار كالايي خواهد شد . يعني شاهد عدم فروش اجناس و كالاها، خصوصا اقلام ضروري و احتكار و گرانفروشي و ... خواهيم بود. بهتر است تا دير نشده آرامش و اطمينان با تزريق نقدينگي به بازارهاي مالي برگردد در غير اين صورت احتمال پرش قابل توجه در بازار بورس و حتي بازار ارز وجود خواهد داشت. فعلا عاقلانه نيست تحليلگران عددي را به عنوان محل جلوس شاخص كل اعلام كنند، چراكه براي همه ايرانيان موضوع مهم ثبات و رشد در بازارهاي مختلف از جمله بازار بورس است.