بيمارستانهاي دولتي موظف به ارائه تمامي مراقبتها به مادران باردار هستند
در اين شرايط كه شايد بسياري از زنان باردار مجبور به ترك شهر يا محل زندگي خود شدهاند رسيدگي به وضعيت آنها چالشي تازه براي حوزه بهداشت و درمان محسوب ميشود. عدم دسترسي به دكتري كه تمام مدت آنها را تحت نظر داشته و نبود شرايط براي حضور در بيمارستان و مراكز درماني خصوصي همه و همه باعث شده تا اين مادران براي دريافت خدمات دوران بارداري خود با مشكلاتي مواجه شوند.

در اين شرايط كه شايد بسياري از زنان باردار مجبور به ترك شهر يا محل زندگي خود شدهاند رسيدگي به وضعيت آنها چالشي تازه براي حوزه بهداشت و درمان محسوب ميشود. عدم دسترسي به دكتري كه تمام مدت آنها را تحت نظر داشته و نبود شرايط براي حضور در بيمارستان و مراكز درماني خصوصي همه و همه باعث شده تا اين مادران براي دريافت خدمات دوران بارداري خود با مشكلاتي مواجه شوند.
مراقبتها در تمامي مراكز بهصورت فعال ارائه ميشود
رييس اداره سلامت مادران وزارت بهداشت درباره وضعيت ارائه خدمات درماني به زنان باردار در شرايط كنوني كشور توضيحاتي ارائه كرد. زهرا طاولي درباره وضعيت ارائه خدمات درماني به زنان باردار در شرايط كنوني كشور توضيح داد: با توجه به اينكه هم مادران باردار و هم نوزادان و كودكان از اقشار آسيبپذيرتر نسبت به ساير گروههاي سني محسوب ميشوند، بخشنامهاي با همكاري معاونتهاي بهداشت و درمان وزارت بهداشت تهيه شده است كه بر اساس آن، مراقبتها در تمامي مراكز بهصورت فعال در حال ارائه است. در بيمارستانها، اين مراقبتها بهصورت شبانهروزي و در مراكز بهداشتي مطابق با ساعات تعيينشده قبلي ارائه ميشود. او افزود: مادران بارداري كه پيشتر تحت نظر مطب خصوصي بودهاند ولي در حال حاضر پزشك متخصص آنان در دسترس نيست يا مطب تعطيل شده است، ميتوانند به مراكز بيمارستاني دولتي يا مراكز بهداشتي ما مراجعه كرده و اين مراقبتها را دريافت كنند.
آگاهي بخشي براي خود مراقبتي
وي اضافه كرد: از جمله مواردي كه در اين دستورالعمل به آن اشاره شده است، نوعي خودمراقبتي است. به اين صورت كه مادر باردار نسبت به وضعيت حركات جنين و آگاهي از مناسب بودن يا نبودن اين حركات و نيز كنترل فشار خون توجيه باشد. طاولي تاكيد كرد: به مادراني كه سابقه فشار خون دارند، توصيه ميشود بهطور مرتب فشار خود را اندازهگيري كرده و در صورتي كه فشار بالاي ۱۴ روي ۹ باشد، به مراكز درماني مراجعه کنند تا توصيههاي مراقبتي به ايشان ارائه شود. وي متذكر شد: اگر مادري در بيش از ۳۶ هفته بارداري به سر ميبرد، بايد براي تعيين تكليف محل زايمان اقدام كند. ممكن است مادري به منطقهاي مهاجرت كرده يا سفر كرده باشد كه در آنجا نه پزشك ميشناسد و نه مركز بهداشتي، در اين صورت بايد پس از اينكه در آن منطقه مستقر شد، مراكز بهداشتي مورد نظر ر ا شناسايي كند.
تماس با تلفن 4030 براي مادران باردار
او اشاره كرد: در صورتي كه سوال يا مشكلي درباره مراقبتهاي دوران بارداري پيشايد، ميتوانند با شماره تلفن ۴۰۳۰ تماس بگيرند كه در حال حاضر، خط سلامت روان نيز در دسترس است. امكان تماس با اين خط براي پرسشهاي مربوط به بارداري و مراقبتهاي آن وجود دارد و اگر مادري نيازمند مراقبت ويژه باشد، از طريق همين شماره تماس، اطلاعرساني ميشود و مادر چه براي ويزيت متخصص و چه در صورت نياز به بستري در بيمارستانهاي دولتي، به مراكز مورد نياز ارجاع داده ميشود. رييس اداره سلامت مادران وزارت بهداشت گفت: اگر مادري به بيمارستان مراجعه كند، حتي اگر در آن بيمارستان دولتي پروندهاي نداشته باشد، بيمارستانها موظف هستند كه تمامي مراقبتها را براي او آغاز كرده و در صورت نياز به زايمان، ادامه خدمات و روند زايمان در همان بيمارستان صورت بگيرد.
حضور پزشكان داوطلب براي ارايه خدمات
او تصريح كرد: در خصوص مادراني كه نيازمند مراقبت ويژه هستند، مانند بيماران مبتلا به فشار خون يا ديابت، در صورتي كه تحت نظر پزشك خاصي بودهاند، ميتوانند با اين سامانهها تماس گرفته و از پزشكان داوطلب يا پزشكاني كه از طرف دانشگاهها معرفي شدهاند، راهنمايي دريافت كنند. وي در پاسخ به اين سوال كه با توجه به تعطيلي برخي مراكز خصوصي در اين روزها، آيا ظرفيت ويژهتري در مراكز دولتي براي ارايه خدمات درماني به مادران باردار در نظر گرفته شده است، گفت: ما در حال پايش مراكز هستيم، خوشبختانه روند سونوگرافي توسط همكاران راديولوژيست در مراكز دولتي و نيز متخصصين زنان و مامايي كه در بيمارستانها فعاليت ميكنند، با همان تعداد نيروي قبلي ادامه دارد. با توجه به سفر هموطنان به شهرهاي ديگر، ممكن است با ارجاع مادران از بخش خصوصي به مراكز دولتي مشكلي ايجاد نشود.
تلاش مستمر براي پوشش تمامي شيفتها
طاولي ادامه داد: اما در شهرهايي كه به آنها مهاجرت يا سفر انجام شده، ممكن است با چالشي مواجه شويم كه در اين خصوص نيز در حال ارزيابي هستيم تا مشخص شود اين مهاجرت به كدام شهرها و در چه سطحي صورت گرفته است، تا بتوانيم توازن بين ارائهدهنده خدمت و مادر باردار برقرار كنيم. همچنين در صورت نياز، از شهرهاي مجاور يا حتي از نيروهايي كه بهصورت خصوصي فعاليت دارند، كمك گرفته خواهد شد تا شيفتها پوشش داده شود.