با جنگ‌افروزي رژيم صهيونيستي

امنيت انرژي اروپا به خطر افتاد

۱۴۰۴/۰۴/۰۳ - ۰۰:۱۷:۲۰
|
کد خبر: ۳۴۶۷۰۴

افزايش قيمت انرژي اروپايي، يكي از ريسك‌هاي متعدد بحران ژئوپليتيكي جاري است كه با تعرضات رژيم صهيونيستي به ايران، به وجود آمده و ريسك مختل شدن نقل و انتقال نفت و گاز را برانگيخته است.

افزايش قيمت انرژي اروپايي، يكي از ريسك‌هاي متعدد بحران ژئوپليتيكي جاري است كه با تعرضات رژيم صهيونيستي به ايران، به وجود آمده و ريسك مختل شدن نقل و انتقال نفت و گاز را برانگيخته است.
به گزارش ايسنا، اين ريسك ژئوپليتيكي به همراه تعرفه‌هاي امريكا، بيم متاثر شدن و كاهش رشد اقتصاد جهاني را برانگيخته است. بانك جهاني، نرخ رشد اقتصاد جهاني در سال ۲۰۲۵ را ۲.۳ درصد پيش‌بيني كرده كه كمتر از نرخ ۲.۸درصد در سال ۲۰۲۴ خواهد بود.
از زمان تجاوز نظامي رژيم صهيونيستي به ايران، قيمت نفت در بازار جهاني، بيش از ۱۰درصد افزايش يافته است. قيمت بالا و اختلالات عرضه به همراه پيامدهاي جنگ جهاني، خطر كاهش توليد جهاني را تقويت كرده‌اند. بازارها هم ريسك اختلال عرضه نفت و گاز طبيعي مايع (ال‌ان‌جي) را به حساب مي‌آورند.
يك‌سوم از صادرات نفت جهان از راه دريا و يك‌پنجم از صادرات ال‌ان‌جي جهان، از مسير تنگه هرمز عبور مي‌كند و اختلال عبور و مرور كشتي‌ها از اين مسير، مي‌تواند قيمت نفت را به بالاي ۱۰۰ دلار در هر بشكه برساند. هر چند اين مسير هنوز باز است، اما تنش‌هاي ژئوپليتيكي تاثير خود را بر قيمت‌ها گذشته است. بعضي از نفتكش‌ها حاضر نشده‌اند از اين مسير عبور كنند. طبق گزارش روزنامه فايننشيال تايمز، شركت «فرونت لاين» كه بزرگ‌ترين شركت نفتكش سهامي عامي جهان است، اعلام كرد قراردادهاي جديد براي عبور از مسير تنگه هرمز را نخواهد پذيرفت.
در اين بين، دكتر يوسف الشماري، رييس كالج اقتصاد انرژي لندن گفت: شركت‌هاي بيمه، احتمالا نرخ بيشتري را مطالبه مي‌كنند و همزمان، قطر تلاش مي‌كند صادرات ال‌ان‌جي از طريق تنگه هرمز را به تاخير بيندازد. ميادين گاز طبيعي در منطقه توجهات را جلب كرده‌اند. بزرگ‌ترين ميدان گاز طبيعي جهان ميان ايران و قطر مشترك است و ال‌ان‌جي صادراتي از اين منطقه، براي باقي جهان از جمله اروپا، حياتي به شمار مي‌رود. اگرچه اتحاديه اروپا در حال حاضر، از نظر ال‌ان‌جي، از تامين كافي برخوردار است، اما وابستگي به بازار ال‌ان‌جي جهاني، اين بلوك را در برابر شوك‌هاي ژئوپليتيكي آسيب‌پذيرتر كرده است. بر همين اساس، قيمت گاز اروپايي، به ميزان قابل‌ملاحظه‌اي افزايش يافته و بهاي معاملات تي تي اف هلند كه قيمت پايه بازار اروپايي است، جمعه گذشته، به ۴۱ يورو در هر مگاوات ساعت صعود كرد كه بالاترين قيمت در سه ماه گذشته بود. واردات اروپا از قطر، فقط ۱۰درصد از نيازهاي گازي اين منطقه را تامين مي‌كند. ساير كشورهاي منطقه ازجمله مصر هم به اروپا، صادرات ال‌ان‌جي دارند. اما پس از آغاز عمليات توفان الاقصي در هفتم اكتبر سال ۲۰۲۳، رژيم صهيونيستي بخشي از توليد خود را بست و مصر را ناچار كرد صادرات ال‌ان‌جي را متوقف كند و درنتيجه، قيمت گاز طبيعي در اروپا جهش يافت. اروپا در حال حاضر، تعدادي تامين‌كننده گاز طبيعي دارد. نروژ بزرگ‌ترين صادركننده گاز به اتحاديه اروپا در سال ۲۰۲۴ بود و بيش از ۳۳ درصد از كل گاز وارداتي به اين منطقه را تامين كرد. ساير تامين‌كنندگان شامل امريكا، الجزاير، قطر، انگليس، جمهوري آذربايجان و روسيه هستند. بزرگ‌ترين كشورهاي واردكننده ال‌ان‌جي در اتحاديه اروپا، شامل فرانسه، اسپانيا، ايتاليا، هلند و بلژيك هستند. طبق بررسي «موسسه اقتصاد انرژي و تحليل مالي» (IEEFA)، اگر صادرات گاز طبيعي مايع از قطر متاثر شود، بلژيك، ايتاليا و لهستان، بيشترين آسيب را خواهند ديد، زيرا اين كشور، ۳۸ تا ۴۵ درصد از ال‌ان‌جي وارداتي آنها را تامين مي‌كند. هر چند تقاضا براي گاز در اروپا، در اين وقت از سال، در پايينترين سطح است، اما هواي گرمتر از حد معمول، تقاضا براي سرمايش را تقويت كرده و ممكن است نياز به انرژي را طي هفته‌هاي آينده افزايش دهد. براساس گزارش يورونيوز، تقاضا براي نفت معمولا در تابستان، به دليل فعاليت صنعتي، در بالاترين سطح است، اما محدوديت‌هاي عرضه اخير و قيمت‌هاي بالاتر، ممكن است بخش توليد را در مضيقه قرار دهد. ايران، نهمين توليدكننده بزرگ نفت در سطح جهاني است و طبق آمار اداره اطلاعات انرژي امريكا، در ظرفيت كامل، ۳.۸ ميليون بشكه در روز نفت توليد مي‌كند و چين، بزرگ‌ترين مشتري نفت ايران است. ايران ۱.۵ميليون بشكه در روز نفت صادر كرده و ۱۰درصد از نيازهاي وارداتي چين را تامين مي‌كند. اگر زيرساخت انرژي ايران هدف تعرض رژيم صهيونيستي قرار بگيرد و دومين اقتصاد بزرگ جهان از نفت ايران محروم شود، ناچار به تامين نفت از منابع ديگر خواهد بود كه به معناي جهش قيمت‌ها خواهد بود.