تاب‌آورسازي شهري

ضرورتي حياتي براي تهران در شرايط جنگي

۱۴۰۴/۰۴/۰۱ - ۰۲:۱۵:۳۹
|
کد خبر: ۳۴۶۵۰۲

تهران، به عنوان قلب سياسي و اقتصادي ايران، امروز بيش از هر زمان ديگري نيازمند بازنگري و تقويت زيرساخت‌هاي خود براي مقابله با تهديدات متنوع و پيچيده دشمنان است؛ تهديداتي كه ديگر صرفاً به حملات مستقيم نظامي محدود نمي‌شوند و ابعاد جديدي مانند ريزپرنده‌ها و تسليحات هوشمند را شامل مي‌شوند.

تهران، به عنوان قلب سياسي و اقتصادي ايران، امروز بيش از هر زمان ديگري نيازمند بازنگري و تقويت زيرساخت‌هاي خود براي مقابله با تهديدات متنوع و پيچيده دشمنان است؛ تهديداتي كه ديگر صرفاً به حملات مستقيم نظامي محدود نمي‌شوند و ابعاد جديدي مانند ريزپرنده‌ها و تسليحات هوشمند را شامل مي‌شوند. به گزارش مهر، حميدرضا صارمي، معاون شهرسازي و معماري شهرداري تهران در يادداشتي با عنوان «راهكارهاي تاب‌آورسازي شهر؛ ضرورتي حياتي براي تهران در شرايط جنگي امروز» تأكيد كرد: شهر تهران به عنوان پايتخت سياسي و اقتصادي كشور، در شرايط خاص امنيتي منطقه‌اي و در جريان جنگ تحميلي جاري عليه جمهوري اسلامي ايران، بيش از هر زمان ديگري نيازمند بازنگري و تقويت راهكارهاي تاب‌آورسازي شهر خود است. اين موضوع نه تنها يك ضرورت راهبردي، بلكه يك مسووليت ملي در قبال جان، مال و امنيت شهروندان تهران محسوب مي‌شود.
صارمي در اين يادداشت، تاب‌آورسازي شهري را به معناي «كاهش آسيب‌پذيري زيرساخت‌ها، فضاهاي شهري و جمعيت در برابر تهديدات دشمن، بدون استفاده از ابزارهاي نظامي» دانست و افزود: امروز، با تغيير ماهيت تهديدات و ظهور فناوري‌هايي چون ريزپرنده‌ها، سلاح‌هاي هوشمند و حتي تهديدات هسته‌اي، لازم است مقررات ملي ساختمان و ضوابط شهرسازي با رويكردي تاب‌آورانه بازنگري شود.
او در ادامه، چهار محور كليدي براي تاب‌آورسازي تهران را معرفي كرد كه بايد در دستور كار فوري مديريت شهري قرار گيرد. محور نخست، ايمن‌سازي بازشوها و پنجره‌ها در برابر نفوذ، آتش و ريزپرنده‌هاست. صارمي تأكيد كرد: ساختار پنجره‌ها و بازشوهاي ساختمان‌ها بايد به‌گونه‌اي طراحي و اجرا شود كه از نفوذ فيزيكي عوامل تهديدكننده همچون ريزپرنده‌ها و پهپادهاي كوچك جلوگيري كند.  اين تجهيزات مي‌توانند براي جاسوسي، حمل مواد منفجره يا ايجاد اختلال استفاده شوند. همچنين، ايمن‌سازي در برابر حريق بايد بخشي جدايي‌ناپذير از طراحي بازشوها باشد تا در شرايط اضطراري از گسترش آتش‌سوزي جلوگيري گردد. غفلت از اين موضوع، مي‌تواند منجر به آسيب‌هاي جبران‌ناپذير به جان و مال شهروندان شود. محور دوم، ايجاد پناهگاه‌هاي ايمن شهري با دسترسي فوري است. او در اين باره گفت: تمامي ساختمان‌هاي مسكوني، اداري و عمومي بايديا داراي پناهگاه داخلي مقاوم باشند، يا در شعاع دسترسي ۲ تا ۳ دقيقه‌اي به يك پناهگاه امن قرار گيرند.  در شرايط بحراني، زمان، عامل نجات است. ضوابط طرح‌هاي تفصيلي و مقررات شهرسازي بايد به‌طور شفاف به اين موضوع بپردازند تا جان هزاران نفر در مواقع اضطرار حفظ شود.
محور سومي كه معاون شهرسازي و معماري شهرداري تهران به آن اشاره كرد، مقاوم‌سازي ساختمان‌ها در برابر تهديدات هسته‌اي عنوان شده است.
صارمي با اشاره به تهديدات جديد، تصريح كرد: با افزايش مخاطرات ناشي از تسليحات غيرمتعارف، لازم است طراحي و ساخت ساختمان‌هاي شهري با در نظر گرفتن سناريوهاي تهديدات هسته‌اي و شيميايي صورت گيرد. استفاده از مصالح مقاوم، طراحي بهينه سازه‌ها، و جانمايي حساب‌شده كاربري‌ها در بافت شهري، مي‌تواند سطح تاب‌آوري تهران را به‌طور معناداري افزايش دهد. چهارمين محور پيشنهادي صارمي، توسعه سيستم هشداردهي شهري و اعلام خطر بود. معاون شهرسازي و معماري شهرداري تهران افزود: در راستاي افزايش آمادگي عمومي، لازم است سيستم‌هاي هشداردهنده نظير آژيرهاي شهري، پيام‌هاي متني اضطراري و سامانه‌هاي اطلاع‌رساني عمومي در سطح شهر تهران به‌صورت يكپارچه و هوشمند توسعهيابد. هشدار به‌موقع مي‌تواند نقش تعيين‌كننده‌اي در حفظ جان شهروندان و هدايت صحيح آنان به فضاهاي ايمن داشته باشد. صارمي در بخش ديگري از يادداشت خود، وضعيت فعلي ساختمان‌هاي جديد تهران را اميدواركننده توصيف كرد و نوشت: بخش قابل‌توجهي از ساختمان‌هاي نوساز در شهر تهران، مطابق با آخرين ضوابط مقاوم‌سازي و ايين‌نامه‌هاي ضدزلزله ساخته شده‌اند و از ايمني بالايي برخوردارند. اين موضوع، سرمايه‌اي ارزشمند براي تاب‌آوري شهري در برابر تهديدات طبيعي و انساني است.
او تهران را الگويي بالقوه براي ساير كلان‌شهرهاي كشور دانست و تأكيد كرد: شهر تهران بايد الگويي هوشمند، ايمن و مقاوم براي ساير كلان‌شهرهاي كشور باشد؛ نه فقط در برابر تهديدات طبيعي، بلكه در برابر تهديدات انساني و نظامي. اقداماتي كه در تهران صورت مي‌گيرد، مي‌تواند به عنوان الگوي قابل تعميم براي ساير شهرهاي كشور در حوزه ايمني شهري عمل كند و سطح آمادگي ملي را به‌طور هماهنگ ارتقا دهد.
صارمي تحقق اين اهداف را نيازمند هم‌افزايي ملي دانست و هشدار داد: تحقق اين امر، نيازمند هم‌افزايي ميان نهادهاي حاكميتي، مديريت شهري، نهادهاي علمي و متخصصان حوزه معماري، شهرسازي و مهندسي است. در اين مقطع تاريخي، هرگونه تعلل در اجراي الزامات راهكارهايتاب‌آورسازي شهر، مي‌تواند امنيت ملي ما را در معرض خطر قرار دهد. ما، به عنوان مديريت شهري، موظفيم زيرساخت‌هاي ايمن و مقاوم را براي امروز و آينده شهروندان تهران فراهم‌سازيم.