برگزاري مجامع راهحلي براي مديريت شرايط خاص
بر اساس شرايط فعلي كشور و دشواريهاي برگزاري مجامع به شكل حضوري و باتوجه به نزديكي فصل مجامع شركتهاي بازار سرمايه اين دغدغه براي سهامداران شكل گرفت كه برگزاري مجامع چه روندي را طي خواهد كرد؟مجامع شركتهاي بازار سرمايه كه به تازگي حجتالله صيدي رييس سازمان بورس در خصوص آن اظهار كرد: موضوع مهم برگزاري مجامع است كه در اين رابطه مقرر شد دو اقدام صورت بگيرد.
بر اساس شرايط فعلي كشور و دشواريهاي برگزاري مجامع به شكل حضوري و باتوجه به نزديكي فصل مجامع شركتهاي بازار سرمايه اين دغدغه براي سهامداران شكل گرفت كه برگزاري مجامع چه روندي را طي خواهد كرد؟مجامع شركتهاي بازار سرمايه كه به تازگي حجتالله صيدي رييس سازمان بورس در خصوص آن اظهار كرد: موضوع مهم برگزاري مجامع است كه در اين رابطه مقرر شد دو اقدام صورت بگيرد. در مورد اول مقرر شده تا سازمان بورس مجوز برگزاري مجازي و برخط را مانند تجربه دوران كرونا صادر كند و در مورد دوم در رابطه با تعويق مجامع بررسي و تاكيد شد كه اگر حسابرسان در شرايط فعلي نتوانند گزارش حسابرسي را نهايي كنند كه ناشي از شرايط فعلي باشد، مساعدتهاي لازم صورت بگيرد. با اين حال تاكيد سازمان بورس اين است كه مجامع به موقع برگزار شود و صورتهاي مالي و انتخاب هياتمديره و تقسيم سود نيز در زمان خود انجام شود و اميدواريم كه اين شرايط با سربلندي و پيروزي ايران عزيز ختم به خير شود و به وضعيت عادي بازار بازگرديم.
در ادامه هم سيد علي مدنيزاده وزير امور اقتصادي و دارايي به دغدغههاي شركتهاي بورسي براي برگزاري مجامع اشاره كرد و گفت: مقرر شده است با هماهنگي سازمان بورس، امكان برگزاري مجامع به صورت برخط نيز مهيا شود و برخي تأخيرها در افشاي اطلاعات صورتهاي مالي در سامانه كدال به دليل تأخير در آمادهسازي اطلاعات، زمان برگزاري مجامع و... با بررسي شرايط و استدلالهاي لازم، مورد پذيرش قرار گيرد.
برگزاري مجامع شركتها به شكل الكترونيكي؛ تصميمي بهجا در شرايط كنوني
فراهم شدن فرصت برگزاري مجامع شركتهاي بازار سرمايه به شكل الكترونيكي كه محمد غفوري كارشناس بازار سرمايه در گفتوگو با خبرنگار اقتصادي باشگاه خبرنگاران جوان گفت: يكي از موارد مورد بحث در جلسات اخير بحث برگزاري مجامع شركتهاي بازار سرمايه به شكل الكترونيكي بود كه البته در دوران همهگيري ويروس كرونا هم ما در اين زمينه تجارب مختلفي را داشتيم.
او اظهار كرد: به نظر تصميمگيري در خصوص برگزاري مجامع شركتهاي بازار سرمايه به شكل الكترونيكي باتوجه به شرايط كنوني كشور و نزديك شدن به فصل مجامع شركتها تصميم صحيحي است؛ چرا كه در اين صورت نه تنها روندها متوقف نميشود بلكه شركتها ميتوانند سريعتر سودها را در اين شرايط خاص شناسايي و به دست سهامداران خود برسانند هرچند كه شايد اين سودها هم خيلي عدد بزرگي نباشد. غفوري ميگويد: قطعا بايد متوليان بازار سرمايه تدابيري بينديشند كه باتوجه به شرايط به سمت تعادل و كاهش ريسك حركت كرد بر اين اساس تصميمگيري در خصوص برگزار مجامع شركتهاي بازار سرمايه به شكل الكترونيكي اقدامي درست و به جا بود. اين كارشناس بازار سرمايه در خصوص برگزاري مجامع شركتها به شكل الكترونيكي هم اظهار كرد: مزيتهاي برگزاري مجامع شركتهاي بازار سرمايه به شكل الكترونيكي بسيار مشخص است و سهامداران بايد از بابت شفافيت خيال آسودهاي در اين زمينه داشته باشند.
اما به دور از شرايط خاص فعلي كشور بايد اشاره كرد برگزاري مجامع شركتهاي بازار سرمايه به شكل الكترونيكي مزاياي متعددي دارد؛ اولا، اين روش امكان حضور بيشتر سهامداران را فراهم ميكند، حتي اگر در نقاط دور از مركز شركت باشند. ثانيا، كاهش هزينههاي سفر و اقامت براي سهامداران به صرفهجويي اقتصادي كمك ميكند. ثالثا، فرآيند رأيگيري و جمعآوري آراء بهصورت برخط سريعتر و شفافتر انجام ميشود. چهارما، اين شيوه ميتواند به افزايش امنيت اطلاعات و جلوگيري از تقلب كمك كند. در نهايت، برگزاري مجامع بهصورت الكترونيكي ميتواند به حفظ محيط زيست از طريق كاهش مصرف كاغذ و منابع ديگر منجر شود.
مجمع بورسي چيست؟
به گردهمايي سهامداران و مديران كه بهمنظور تصميمگيري درباره مسائل مهم شركت برگزار ميگردد، مجمع عمومي اطلاق ميشود. مجامع شركتها معمولا بايد سالييكبار، يا آنطور كه در اساسنامه پيشبينيشده است، براي رسيدگي به ترازنامه و صورت سود و زيان سال مالي قبل و صورت دارايي و مطالبات شركت و صورتحساب دوره عملكرد دورهاي شركت و رسيدگي به گزارش مديران، اعضاي هياتمديره، بازرسان و ساير امور مربوط به حسابهاي سال مالي تشكيل شود.
يكي از قوانين برگزاري مجامع شركتها مربوط به زمان و نحوه اطلاعرساني آنهاست. بر اين اساس هياتمديره شركت موظف است حداقل ۱۰ روز قبل از برگزاري مجمع، آگهي برگزاري آن را در روزنامه كثيرالانتشاري كه به عنوان روزنامه رسمي شركت انتخاب شده، منتشر كند تا سهامداران از اين موضوع مطلع شوند. لازم است بدانيد سهامداران شركت، متناسب با ميزان سهم خود، در مجامع حق رأي دارند. همچنين قبل از تشكيل مجمع هر سهامداري كه مايل به حضور در اين جلسه باشد بايد با ارايه ورقه سهم متعلق به خود به شركت مراجعه كرده و مجوز ورود را دريافت كند. فقط سهامداراني ميتوانند در مجمع شركت كنند كه مجوز ورود را دريافت كرده باشند. البته سهامداران ممكن است شخصايا بهوسيله نماينده در مجمع حاضر شوند. بر اين اساس هر سهامداري ميتواند به شخص ديگري وكالت دهد كه به عنوان نماينده بهجاي او در مجمع حاضر شود. مجمع عمومي شركت سهامي، از اجتماع صاحبان سهام تشكيل ميشود. مقررات مربوط به حضور تعداد لازم براي تشكيل مجمع عمومي و آراء لازم جهت اتخاذ تصميمات، در اساسنامه شركت معين خواهد شد، مگر در مواردي كه بهموجب قانون تكليف خاصي براي آن مقرر شده باشد.
بهموجب ماده ۷۵ در مجمع عمومي موسس حضور عدهاي از پذيرهنويسان كه حداقل نصف سرمايه شركت را تعهد كرده باشند، ضروري است. اگر در اولين دعوت اكثريت مذكور حاصل نشد، مجامع عمومي جديد فقط تا دو نوبت توسط موسسين دعوت ميشوند، مشروط بر اينكه لااقل ۲۰ روز قبل از انعقاد آن مجمع آگهي دعوت آن با قيد دستور جلسه قبل و نتيجه آن در روزنامه كثيرالانتشار كه در اطلاعيه پذيرهنويسي معين شده است، منتشر شود.
مجمع عمومي جديد وقتي قانوني است كه صاحبان لااقل يكسوم سرمايه شركت در آن حاضر باشند. در هر يك از دو مجمع فوق كليه تصميمات بايد با اكثريت دو سوم آراء حاضرين اتخاذ شود. درصورتيكه در مجمع عمومي سوم اكثريت لازم حاضر نشد، موسسين عدم تشكيل شركت را اعلام ميدارند.
مجمععمومي عادي سالانه براي رسيدگي به صورتهاي مالي شركت، رسيدگي به گزارش مديران و بازرسان شركت و تقسيم سود و اندوخته بين صاحبان سهام و… سالييكبار در زماني كه در اساسنامه پيشبيني شده، تشكيل ميشود. مجمع عمومي عادي با حضور حداقل بيش از نيمي از سهامداران به نسبت تعداد سهام رسميت مييابد و تصميمات همواره با اكثريت نصف بهعلاوه يك آراء حاضر در جلسه رسمي معتبر خواهد بود.
مهلت قانوني تشكيل مجمععمومي عادي سالانه طبق قانون تجارت حداكثر چهار ماه پس از پايان سال مالي شركت است. همانطور كه قبلا نيز اشاره شد، دعوت صاحبان سهام براي تشكيل مجامع عمومي بايد از طريق نشر آگهي در روزنامههاي كثيرالانتشار، سايت رسمي سازمان بورس يا سايت شركت به عملآيد. فاصله بين نشر آگهي و تاريخ تشكيل مجمع حداقل ۱۰ روز و حداكثر ۴۰ روز است.
بهجز مجمع سالانه، هر مجمع ديگري كه توسط شركت برگزار شود، مجمع فوقالعاده نام دارد. در مجامع فوقالعاده عمدتا درباره مواردي مانند افزايش سرمايه شركت، انحلال شركت، تغيير در اساسنامه شركت و… تصميمگيري ميشود. در مجمع عمومي فوقالعاده دارندگان بيش از نصف سهامي كه حق رأي دارند، بايد حاضر باشند. تصميمات مجمع همواره با اكثريت دوسوم آراء حاضر در جلسه رسمي معتبر خواهد بود.گفتني است بهغير از «مجمع عمومي فوقالعاده»، «مجمع عمومي عادي بهطور فوقالعاده» نيز برگزار ميشود كه در آن انتخاب اعضاي هياتمديره و… انجام ميشود. مجمع عمومي فوقالعاده ميتواند تصميم به تغيير اساسنامه شركت بگيرد. اساسنامه شركت سندي است كه مقررات مربوط به شركت را تعيين ميكند. مجمع عمومي فوقالعاده ميتواند در مورد هر يك از مواد اساسنامه تصميم جداگانهاي بگيرد. همچنين ميتواند تصميم به انحلال شركت بگيرد. انحلال شركت ميتواند به دلايل مختلفي مانند ورشكستگي شركت يا تصميم سهامداران صورت گيرد.