ضربان حياتي كشور در شرايط ويژه

استمرار حمل‌ونقل، امنيت كالا و جهاد بازسازي

۱۴۰۴/۰۳/۳۱ - ۰۱:۵۹:۴۵
|
کد خبر: ۳۴۶۴۲۵

در روزهاي اخير، تجاوز نظامي رژيم صهيونيستي به خاك ايران، چالش‌هاي متعددي را در ابعاد امنيتي، اجتماعي و به‌ويژه اقتصادي و حمل‌ونقلي كشور به وجود آورده است. 

در روزهاي اخير، تجاوز نظامي رژيم صهيونيستي به خاك ايران، چالش‌هاي متعددي را در ابعاد امنيتي، اجتماعي و به‌ويژه اقتصادي و حمل‌ونقلي كشور به وجود آورده است. 
با اين‌حال، مطابق اظهارات فرزانه صادق، وزير راه و شهرسازي، وزارت متبوع او با بسيج تمامي ظرفيت‌هاي لجستيكي، فني و اجرايي خود موفق شده است تا خدمات حمل‌ونقل كالا و جابه‌جايي مسافر را بدون وقفه ادامه دهد و همزمان، تمهيدات لازم براي بازسازي فوري مناطق مسكوني آسيب‌ديده را فراهم آورد.  به گفته وزير راه و شهرسازي، عليرغم حملات اخير و اختلالات موقت در بخشي از زيرساخت‌هاي حمل‌ونقل هوايي، جريان جابه‌جايي كالا و مسافر در كشور با تدابير ويژه بدون وقفه ادامه يافته است. صادق تأكيد كرد كه وزارت راه و شهرسازي در چنين شرايطي با تمام توان به ميدان آمده تا همانند دوران صلح، خدمات خود را به‌طور مستمر به مردم ارايه دهد. در همين راستا، در حوزه حمل‌ونقل جاده‌اي، سازمان راهداري و حمل‌ونقل جاده‌اي با تمركز بر شهرهاي پرتردد نظير تهران، بندرعباس، مشهد و خوزستان اقدام به افزايش ظرفيت ناوگان و كنترل نرخ بليت‌ها كرده است.
 اين سياست به كاهش تنش‌هاي ناشي از ازدحام مسافران كمك كرده و توانسته است بخش عمده‌اي از نيازهاي جابه‌جايي در اين شهرها را پاسخ دهد. با اين وجود، وزير راه و شهرسازي اذعان داشت كه در برخي ساعات به دليل حجم بالاي مسافران، كمبودهايي در تعداد وسايل نقليه بروز كرد كه اين موضوع نيز با اقدام سريع نهادهاي ذي‌ربط تا حد زيادي مديريت شد. در حوزه حمل‌ونقل كالا، صادق با اطمينان خاطر اعلام كرد كه امنيت حمل‌ونقل كالا در سراسر كشور به‌طور كامل برقرار است و هيچ خللي در اين زمينه وجود ندارد.  بخش ريلي نيز در پاسخ به محدوديت‌هاي تردد هوايي، با افزايش تعداد قطارها و واگن‌ها در مسيرهاي اصلي مانند مشهد، خوزستان و تهران، بار اضافي را پوشش داده است. اين اقدام مانع از ايجاد صف‌هاي طولاني و ازدحام در ايستگاه‌هاي راه‌آهن شد و استمرار خدمت‌رساني را تضمين كرد.

 اقدامات ميداني و افزايش ظرفيت ناوگان  حمل‌ونقل

صادق با اشاره به بازديدهاي ميداني خود از پايانه جنوب تهران، رفتار آرام و مسوولانه مردم را ستود و تاكيد كرد كه همدلي مردم و رانندگان در اين شرايط سخت، نقش كليدي در تداوم نظم حمل‌ونقل كشور داشته است. 
او از تلاش‌هاي شبانه‌روزي رانندگان، شركت‌هاي حمل‌ونقلي و انجمن‌هاي صنفي تقدير كرد و از آنان به عنوان بازوان اجرايي وزارت راه و شهرسازي ياد كرد.
در اين ميان، بيشترين فشار مسافرتي به مسيرهاي طولاني‌تري مانند تهران به خوزستان و تهران به اصفهان وارد شد. بر همين اساس، وزارت راه و شهرسازي با همكاري شركت‌هاي حمل‌ونقلي تعداد اتوبوس‌هاي فعال در اين مسيرها را به‌طور قابل توجهي افزايش داده است. 
علاوه بر اين، جلسات تخصصي و فوري براي پايش و مديريت لحظه‌اي وضعيت حمل‌ونقل جاده‌اي، ريلي و بندري همچنان در حال برگزاري است تا هيچ نقطه‌اي از كشور با اختلال در جابه‌جايي روبرو نشود.

 كنترل قيمت بليت و مقابله با سوءاستفاده‌ها

يكي از موضوعات چالش‌برانگيز در اين ايام، احتمال سوءاستفاده برخي افراد يا وب‌سايت‌هاي غيررسمي از نياز فوري مردم به بليت بوده است.  وزير راه و شهرسازي ضمن تأكيد بر نظارت مستمر بر قيمت بليت‌ها، گفت كه سازمان‌هاي ذي‌ربط و بازرسي وزارتخانه ماموريت ويژه‌اي براي برخورد با تخلفات احتمالي دارند. او به مردم توصيه كرد تنها از وب‌سايت‌هاي رسمي شركت‌هاي حمل‌ونقل اقدام به خريد بليت كنند تا از پرداخت هزينه‌هاي اضافي و مواجهه با بليت‌هاي جعلي يا نامعتبر در امان بمانند. بازرسي‌هاي ميداني نشان داده است كه برخي مسافران در پايانه جنوب تهران از خريد بليت از سايت‌هاي غيررسمي شكايت داشته‌اند كه اين موضوع در همان‌جا بررسي و برخورد لازم با عاملان صورت گرفته است.
 بدين‌ترتيب، سياست كنترل نرخ بليت‌ها و مقابله با فروش غيرقانوني، هم از منظر حمايت از حقوق مصرف‌كننده و هم به لحاظ ثبات بازار حمل‌ونقل، اهميت بسزايي دارد.

 وضعيت بازگشت زائران حج  و تضمين امنيت آنان

وزير راه و شهرسازيدر بخش ديگري از سخنان خود، به موضوع بازگشت زائران حج تمتع پرداخت. او گفت كه تا پايان امشب حدود ۲۷ درصد از حجاج به خاك كشور باز خواهند گشت. به‌رغم شرايط امنيتي خاص، كميته ويژه بازگشت حجاج با حضور نمايندگان حوزه‌هاي حمل‌ونقل هوايي، جاده‌اي و ريلي تشكيل شده است تا علاوه بر مسيري كه در حال حاضر براي بازگشت تعيين شده، در صورت لزوم از مرزهاي جايگزين استفاده شود.
صادق با تأكيد بر اولويت حفظ جان و سلامت حجاج، اعلام كرد كه هرگونه تغيير در مسيرهاي بازگشت زائران منوط به جمع‌بندي نهايي كميته‌هاي تخصصي و تأمين امنيت كامل خواهد بود. اين امر نشان‌دهنده مديريت هوشمندانه منابع حمل‌ونقل در شرايط بحران و توجه دولت به موضوعات انساني و اجتماعي در كنار الزامات لجستيكي است.

  بازسازي مناطق مسكوني آسيب‌ديده

به گزارش مهر، صادق با اشاره به اهميت بخش مسكن، تصريح كرد كه دولت عزم جدي براي بازسازي و نوسازي منازل مسكوني آسيب‌ديده دارد.او با اشاره به دستور صريح رييس‌جمهور مبني بر پشتيباني فوري از خانوارهاي آسيب‌ديده، از تشكيل ستاد راهبري بازيابي و بازسازي مناطق مسكوني خبر داد. اين ستاد با مشاركت بنياد مسكن انقلاب اسلامي، سازمان نظام مهندسي و ستاد مديريت بحران كشور فعاليت مي‌كند.بر اساس برنامه‌ريزي صورت‌گرفته، كارشناسان بنياد مسكن در حال بازديد ميداني و ثبت دقيق خسارات وارده هستند.در عين حال، كارشناسان سازمان نظام مهندسي با هدف بررسي وضعيت سازه‌اي و انشعابات به‌ويژه گاز، به منازل آسيب‌ديده مراجعه مي‌كنند تا پس از تأييد ايمني، انشعابات دوباره برقرار شود. به گفته وزيرراه و شهرسازي، اين فرآيند نيازي به مراجعه حضوري مردم ندارد و گروه‌هاي تخصصي رأساً عمليات ارزيابي را انجام خواهند داد.

برنامه‌هاي پشتيبان دولت  براي تسريع روند بازسازي

وزير راه و شهرسازي تأكيد كرد كه هيچ‌گونه محدوديتي براي اعزام كارشناسان ارزياب وجود ندارد و به‌محض صدور مجوز از سوي ستاد مديريت بحران، عمليات ارزيابي و بازسازي آغاز خواهد شد. در همين راستا، اعتبار مجوزها و پروانه‌هاي فعاليت مهندسان مشاور، انبوه‌سازان و مهندسان حقيقي و حقوقي تا پايان تيرماه به‌صورت خودكار تمديد شده است تا روند بازسازي بدون مانع ادامه يابد. همچنين يك سامانه الكترونيكي براي ثبت خسارات بزودي راه‌اندازي خواهد شد كه از طريق آن مردم مي‌توانند به‌صورت غيرحضوري و سريع وضعيت خود را ثبت و پيگيري كنند.  صادق اظهار كرد كه حتي خانوارهايي كه به دليل وضعيت اضطراري، امكان حضور در منازل خود را ندارند نيز نگران نباشند، چرا كه تيم‌هاي تخصصي وزارت راه و بنياد مسكن به‌طور كامل و به‌صورت ميداني ارزيابي را انجام مي‌دهند.

چشم‌انداز اقتصادي استمرار خدمات  حمل‌ونقل و بازسازي

تداوم بدون وقفه جريان حمل‌ونقل كالا و مسافر، اهميت ويژه‌اي در حفظ زنجيره تأمين كشور دارد و مانع از اختلال در عرضه كالاهاي اساسي، مواد اوليه و نيازهاي روزمره مردم مي‌شود. از منظر اقتصاد كلان، استمرار حمل‌ونقل مانع از ايجاد تورم انتظاري ناشي از كمبود كالا و افزايش هزينه حمل‌ونقل مي‌شود و ثبات نسبي در بازار را تضمين مي‌كند.
در عين حال، رويكرد دولت در بازسازي فوري منازل مسكوني آسيب‌ديده، از دو جهت اهميت دارد: نخست، ايجاد حس اعتماد عمومي در شرايط بحراني و دوم، محرك اقتصادي از طريق ايجاد اشتغال در بخش‌هاي ساخت‌وساز، مهندسي و تأمين مصالح ساختماني. تزريق منابع مالي به پروژه‌هاي بازسازي، ضمن ارتقاي تاب‌آوري اجتماعي، به رشد تقاضاي داخلي در صنايع مرتبط كمك مي‌كند و بخش قابل توجهي از ظرفيت توليد ملي را فعال نگه مي‌دارد.
به نظر مي‌رسد كه وزارت راه و شهرسازي با مديريت كارآمد بحران توانسته است در يكي از پيچيده‌ترين شرايط امنيتي، نظم شبكه حمل‌ونقل را حفظ كرده و خدمات به شهروندان را بدون وقفه ارايه دهد. همچنين طراحي و اجراي برنامه‌هاي سريع بازسازي، نشانه‌اي از عزم دولت براي كاهش پيامدهاي اجتماعي و اقتصادي تجاوز نظامي اخير است.