بازار سرمايه؛ چشمانتظار خبر قطعي
در گذر زمان رشد نرخ ارز و افزايش تورم بازار سرمايه را در مسير رشد قرار ميدهد اما ممكن است مطابق روال بازدهي كمتر از ساير بازارها داشته باشد. با اين حال اين موضوع يعني چشمانداز عدم توافق و متوقف شدن مذاكرات آن چرخش و گردش پول ايجاد شده را سركوب نميكند.

در گذر زمان رشد نرخ ارز و افزايش تورم بازار سرمايه را در مسير رشد قرار ميدهد اما ممكن است مطابق روال بازدهي كمتر از ساير بازارها داشته باشد. با اين حال اين موضوع يعني چشمانداز عدم توافق و متوقف شدن مذاكرات آن چرخش و گردش پول ايجاد شده را سركوب نميكند. به واقع سهامداران اين جريان اخبار فعلي و شرايط فعلي را نگاه ميكنند و تصميم ميگيرند. اين اتفاقات و خبرها دستاندازهاي اين جاده هستند و هنوز مسير تغيير نكرده است. هرچند پايان مسير كنوني بيشترين ضرر را همين اهالي بازار و اقتصاد و توليدكنندهها خواهند ديد. عليرضا سادات معتقد است كه برخي صندوقهاي سهامي و اهرمي و حقوقيها كه با وجود در اختيار داشتن نقدينگي دوباره مشغول تماشا كردن بازار هستند به نظر وقتي بازار در شرايط خوبي و خوشي قرار نگرفته آنها از اين افت حداكثر استفاده را كرده و در بازار فعالانه در سمت فروش حضور دارند. عليرضا سادات كارشناس بازار سرمايه در گفتوگو با خبرنگار بازار گفت: احتمالاً در دور جديد مذاكرات شرايط تغيير ميكند و درست در نقطه مقابل لغو احتمالي يا برهم خوردن شرايط بهطور كلي اوضاع را تغيير ميدهد و هفته بعد بازار را سختتر و عجيبتر پيش خواهد برد. قطعاً وقتي بازار اينچنين به مسائل سياسي صفر و يكي ميشود و گره ميخورد هركه ريسكپذيرتر باشد احتمالاً فضاي پيشبيني بازار و سود و قيمتها را نيز ميتواند در مشت خود بگيرد. در حال حاضر بازار با دو سناريو مواجه بوده كه يا از اين صفر بدبيني و مطلق كم كم فاصله گرفته و با خبرهاي آغاز مذاكرات فاز منفي بازار كمتر شده و بهتر خواهيم بود يا در مسير پر فراز و نشيب فعلي پيش ميرود.
وي افزود: برخي صندوقهاي سهامي و اهرمي و حقوقيها كه با وجود در اختيار داشتن نقدينگي دوباره مشغول تماشا كردن بازار هستند به نظر وقتي بازار در شرايط خوبي و خوشي قرار نگرفته آنها از اين افت حداكثر استفاده را كرده و در بازار فعالانه در سمت فروش حضور دارند. سادات تاكيد كرد: بسياري از چارتيستها اعتقاد دارند كه شاخص براي لمس اعداد بالاي ۴ ميليون به چنين دستاندازها و دست به دست شدنها و اصلاح نياز دارد تا انرژي خود را ذخيره كرده و جريان پول را با قدرت بيشتري دوباره در بازار به جريان بيندازد. البته بعد از انتشار گزارشهاي بنيادي كه آنها نيز تاييدكننده كف قيمتي بسياري از سهمها ميتوانند باشد، با رسيدن اخبار نصف و نيمه مثبت مسير برگشت را در پيش گرفته و دوباره در بازار حاضر باشند. وي گفت: برخي براين عقيدهاند محدوده ۳ هزار واحد شاخص كل بورس كه بازار و سهمها اصلاح خوبي را داشته و منتظر يك برگشت و يك واكنش هستند براي تغيير پرتفو موقعيت مناسبي است. البته اين موضوع هم وجود دارد كه اگر ضربه مسائل سياسي ادامهدار و سخت و دشوار باشد فضا بهطور كلي تغيير كند. در خوشبينانهترين حالت بازار وارد يك اصلاح زماني و ركود و كاهش حجم معاملات خواهيم شد. در بدترين حالت هم سرعت اصلاح بازار بيشتر ميشود. با اين حال نبايد با اين اصلاحات و اين افت قيمتها ترسيد، شايد اين تلخي صفوف فروش و افت قيمت در روزهاي آينده پايه يك جهش بزرگتر براي اهالي بازار شود.
افزايش گرايش به سمت
سهمهاي كوچك و بنيادي
فشار فروش سنگين به هم فشرده ناشي از همين بازدهي و درگير هيجانات شدن است. البته ناگفته نماند ديروز بازار تا حدودي متعادل و صفهاي فروش جمعآوري شد و صندوقهاي حمايتي نقش تمام عياري در جمع و جور كردن بازار پيدا كردهاند. به نظر رسيدن به نقاط سخت مذاكرات روي بازار اثرگذار بوده است. از سوي ديگر آن جريان خوشبيني كمي تعديل شده و طبيعي است كه از اين پس جريان پول با احتياط بيشتر و حتي با مشاركت كمتر در بازار حاضر شود. فردين آقابزرگي در گفتوگو با خبرنگار بازار گفت: پيشبيني ميكنيم به مرور شاهد كاهش حجم معاملات و مشاركت كمتر افراد در بازار باشيم. در چنين فضايي طبيعي است كه احتمالاً گرايش به سمت نمادهاي كوچك در بازار كمي بيشتر شده و جريان پول ولو اندك حاضر در بازار هم با احتياطتر حركت ميكند و با وسواس بيشتري سهم ميخرد. البته نقدينگي كم نيز آن قدرت قبل را ندارد و طول موجها دوباره كوتاه خواهد شد. تا زماني كه اخبار قوي و قطعي برسد كمي انتظارات از بورس تعديل شده و كسب بازدهيهاي بالا فراموش ميشود.
وي افزود: در تكميل نكته اول اين موضوع را دوباره بيان كنيم كه هر خبر، هر رويداد و هر اتفاقي ميتواند كل اين ماجرا را تحت تاثير قرار دهد، طول موجها كوتاه و هيجانها موقت است و بازار بعد از اين همه مدت به اخبار قطعيتر و واقعيتري از مذاكرات احتياج دارد. به گفته فردين آقابزرگي بسياري از سهمها بازده مثبت را پس گرفتند و حتي برخي بازدهي منفي داشتند يعني درست در فضايي كه خبرهاي مذاكرات منفي هم نبوده، با كوچكترين چرخشي بازار بازدهي كسب شده را پس داده است.
آقابزرگي تاكيد كرد: بسياري از سهمها بازده مثبت را پس گرفتند و حتي برخي بازدهي منفي داشتند يعني درست در فضايي كه خبرهاي مذاكرات منفي هم نبوده، با كوچكترين چرخشي بازار بازدهي كسب شده را پس داده است اما در همين مدت بودند نمادهايي كه بازدهي خوبي را نيز نصيب سهامداران كردند. وقتي به طيف وسيعي از اين جريان نگاه ميكنيم ميبينيم يك موضوع مشترك در دل آنها وجود داشته و آن هم عاملي مهم به نام ارزندگي است كه مستقيماً از صورتهاي مالي نشات گرفته و به بازار تزريق ميشود. وي تاكيد كرد: طي مدت فروش و خريد سهام پول در گردش بوده، ولي حالا به نظر جريان پول در برگشت به بازار كمي با احتياطتر عمل ميكند وسواس بيشتري در خريد خواهد داشت. همچنين احتمالا سرمايهگذاران سهمهاي برجامي بزرگ را ممكن است همچنان با ترديد بخرند و البته گرايش به سمت سهمهاي كوچك و بنيادي دوباره افزايش خواهد يافت زيرا خبر و رويدادي ميتواند نقش چكش و فنر باز شده را براي بازار ايفا كند.
به گزارش بازار، شايد در بازار اين حجم از هيجانزدگي در خريد و فروشها و رفتار آن از سوي فعالان بازار منطقي نباشد. البته بخشي هم به دامنه نوسان محدود باز ميگردد كه دامنه سه درصد و ورود صندوقهاي حمايتي به بازار صرف ريسك بسياري از اهالي بازار را پايين آورده و ترجيح آنها اين است كه با كوچكترين خبر سياسي وقتي بازار در بازدهي نسبتاً خوبي قرار گرفته فروشنده باشند.
تجربه اين چند وقت نشان ميدهد كه اينبار اولي نبود كه بازار از اخبار اينچنين تاثير گرفته و بار آخر نيز نخواهد بود. از همين رو سهامداران بايد با هيجان كمتري اخبار و تحولات سياسي را دنبال كرده و كمي به اين تحولات و اخبار زمان بدهند تا خود را بيشتر نشان دهند.