قيمت خريد برق خانگي ۳۷۰۰ تومان
وزارت نيرو در راستاي توسعه انرژيهاي تجديدپذير، خريد تضميني برق از نيروگاههاي خورشيدي خانگي را با قيمتي قابل توجه در دستور كار قرار داده است.
وزارت نيرو در راستاي توسعه انرژيهاي تجديدپذير، خريد تضميني برق از نيروگاههاي خورشيدي خانگي را با قيمتي قابل توجه در دستور كار قرار داده است. بهطوريكه برق توليدي توسط يك نيروگاه خورشيدي خانگي با ظرفيت ۵ كيلووات، به قيمت ۳۷۰۰ تومان به ازاي هر كيلوواتساعت از مشتركان خريداري ميشود؛ اين در حالي است كه خانوارها همچنان برق مصرفي خود را با تعرفه يارانهاي و ارزان دريافت ميكنند.
با توجه به محدوديتهاي جدي در تأمين برق و برنامه وزارت نيرو براي محدودسازي مصرف مشتركان خارج از الگو، خانوادهها ناچار خواهند بود براي حفظ سطح مصرف فعلي خود، يا مصرف را كاهش بدهند يا بخشي از برق مورد نياز را از منابع جايگزين تأمين كنند. از جمله اين گزينهها، خريد برق از تابلوي برق سبز يا احداث نيروگاه خورشيدي در مقياس خانگي است. طبق اعلام مسوولان هزينه تجهيزات يك نيروگاه خورشيدي ۵ كيلوواتي بين ۸۰ تا ۸۵ ميليون تومان برآورد ميشود. البته اين رقم شامل هزينههاي نصب نيست كه بايد توسط پيمانكاران بخش خصوصي اجرا شود. براي نصب چنين نيروگاهي، فضايي در حدود ۴۰ تا ۵۰ متر مربع نياز است. اين امكان براي ساكنان آپارتمانهاي چند واحدي نيز فراهم است تا بهصورت اشتراكي اقدام به احداث نيروگاه كنند. علاوه بر درآمد حاصل از فروش برق، اين پنلها ميتوانند به عنوان سايهبان كولرهاي آبي نيز عمل كرده و در مصرف برق صرفهجويي ايجاد كنند.
از منظر فني، خانوادهها ميتوانند از اينورترهاي هيبريدي و همچنين سيستمهاي ذخيرهساز انرژي بهره ببرند تا در ساعات اوج مصرف يا قطعي برق، از برق ذخيرهشده استفاده كنند و وابستگي خود به شبكه سراسري را كاهش بدهند. بر اساس آخرين آمار در سال جاري ظرفيت نصبشده انرژيهاي تجديدپذير كشور به ۱۷۱۰ مگاوات رسيده كه ۵۱۴ مگاوات آن در تنها ۱۰ ماه گذشته به شبكه متصل شده است. اين آمار نشاندهنده جهشي محسوس در مقايسه با ميانگين رشد سالانه ۵۰ مگاواتي در دو دهه گذشته است. بنا بر برنامههاي اعلامشده، در تابستان امسال نيز بيش از ۲۸۰۰ مگاوات نيروگاه خورشيدي جديد وارد مدار خواهد شد و عمليات اجرايي براي ظرفيتهاي بيشتر نيز آغاز شده است.
در مسير دستيابي به هدف ۳۰ هزار مگاوات ظرفيت انرژي تجديدپذير تا سال آينده، وزارت نيرو بر جذب سرمايهگذاري داخلي و خارجي تمركز كرده است. براي پروژههاي كوچك، تسهيلات از محل رديفهاي اشتغال و صندوق كارآفريني اميد در حال اجراست و براي طرحهاي بزرگ، امكان بهرهبرداري از صندوق توسعه ملي و نيز استفاده از فاينانس خارجي در دستور كار قرار دارد. همچنين، براي اطمينان از اجراي سريعتر پروژهها، پيشنهاد شده است كه پروژهها خود به عنوان ضمانت تسهيلات در نظر گرفته شوند.
با افزايش فشار بر شبكه برق كشور و همزمان، ارايه قيمت تضميني خريد برق از سوي دولت، خانوارهايي كه اقدام به احداث نيروگاه خورشيدي كنند، نهتنها در برابر محدوديتهاي مصرف برق مقاوم ميشوند، بلكه به يك منبع درآمد قابل اتكا نيز دست مييابند. اگرچه هزينه اوليه نصب ممكن است براي برخي سنگين باشد، اما در صورت تدوين سازوكارهاي حمايت مالي هدفمند، امكان توسعه گسترده اين الگو در سراسر كشور وجود دارد. نيروگاه خورشيدي خانگي، اكنون ديگر نه يك كالاي لوكس، كه گزينهاي اقتصادي و راهبردي براي آينده است.