زمزمه انصراف تولیدکنندگان لوازم خانگی از طرح خرید کالا
گروه صنعت
بعد از اوج گرفتن رکود داخلی و تشدید بیرونقی در محصولات صنعتی، دولت طرح زودبازدهی برای تحریک تقاضا و به فروش رساندن محصولاتی همچون خودرو و لوازم خانگی درنظر گرفت. هفته گذشته نیز اعلام شد که رقم تامین مالی این طرح 4200میلیارد تومان است و این طرح به کارتهای «عام خرید» به جای «خرید اعتباری» تبدیل شده است. بهنحوی که قابلیت خرید کالای خارجی طبق عقود مبادلهیی 21درصد هم در این کارتها وجود دارد. یعنی برخلاف وعده قبلی مبنی بر اختصاص کارتها به لوازم داخلی، بانک مرکزی لوازم خارجی خانگی را هم در لیست تحریک تقاضای خود جای داده است. اما بهزعم تولیدکنندگان، برای تحریک تقاضای این صنعت بانک مرکزی درحال فرافکنی است و باوجود برنامههایی که درنظر دارد بهنظر میرسد هدف دولت صرفا تحریک تقاضای خودرو بوده و آنها قصد دارند صنعتگران داخلی را دور بزنند. با این وجود، برخی تولیدکنندگان درنظر دارند به دلیل عدم ارائه برنامه شفاف از سوی دولت در این زمینه، انصراف خود را از این طرح اعلام کنند.
براساس این گزارش، ورود کالاهای خارجی به طرح وام ۱۰میلیونی خرید کالای ایرانی با اعتراضات زیادی از سوی تولیدکنندگان مواجه شده و زمزمه انصراف برخی تولیدکنندگان از این طرح به گوش میرسد. براساس تصمیم دولت برای تحریک تقاضا در سطح بازار، قرار بود از 18آبانماه امسال، طرح کارت خرید اعتباری کالا اجرایی شود، اما بروز برخی مشکلات و عدم توافق دستگاهها باعث شده تا با گذشت بیش از یک ماه، اجرایی شدن این طرح با ابهاماتی همراه باشد.
از سویی بلاتکلیفی تولیدکنندگان و وعدههای مسوولان در اجرای طرح کارت اعتباری خرید کالا باعث شده تا رکود بازار تشدید پیدا کند و مردم خریدهای خود را به دریافت کارت خرید موکول کنند. همین موضوع، اعتراض تولیدکنندگان را به وجود آورد و آنها با نامهنگاریهایی از بانک مرکزی درخواست کردند تا طرح خرید کالا را زودتر اجرایی کند. به اعتقاد تولیدکنندگان، دولت قرار بود با اجرای این طرح به تولیدکننده داخلی کمک کند، اما عملا مسیر واردات و حمایت از کالاهای خارجی را پیش گرفته است.
رونق محصولات خارجی توجیه ندارد
در همین زمینه دبیر تولیدکنندگان لوازم خانگی با بیان اینکه اضافه شدن کالاهای خارجی به طرح کارت اعتباری خرید کالا -که برای ایجاد رونق تولیدکنندگان داخلی است- هیچ توجیهی ندارد، گفت: این تصمیم خلاف رونق اقتصاد ملی است و دلیلی ندارد دولت به افرادی که در خرید کالای خارجی مصمم هستند، از طریق پرداخت پول و تسهیلات کمک کند.
حبیبالله انصاری افزود: ما در برنامههایمان درصدد تشویق تولید داخلی هستیم و شعار مسوولان نیز در این باره همین است اما در عمل، خلاف واقع عمل میکنیم. در طرح زودبازده تحریک تقاضا، لزومی ندارد پای تولیدات غیرایرانی را وسط بکشیم؛ چراکه این کشور ماست که دچار رکود است و کارخانهها مجبور هستند بعد از کاهش تولید ناشی از رکود، نیروی انسانی خود را تعدیل کنند؛ نه کارخانههای خارجی.
ورود کالاهای خارجی عاقلانه نیست
رییس مجمع کارآفرینان ایران و رییس انجمن تولیدکنندگان لوازم خانگی درباره انصراف تولیدکنندگان از این طرح زودبازده به «ایسنا» گفت: ورود کالاهای خارجی به این طرح یک فاجعه است و شاید این موضوع شایعهیی بیش نباشد؛ چراکه انجام این کار اصلا عاقلانه نیست. محمدرضا دیانی افزود: برای ایجاد جذابیت در کالاهای ایرانی، سود این تسهیلات از سوی دولتیها پایینتر درنظر گرفته شده که این موضوع حرف بسیار اشتباهی است و دردی از تولیدکنندگان دوا نمیکند.
خودروسازها در اولویت اول دولت
از سوی دیگر، نایبرییس اتحادیه لوازم خانگی با اشاره به طرح پرداخت تسهیلات برای خرید خودرو به «ایلنا» گفت: با وجود موفقیتآمیز بودن طرح پرداخت تسهیلات برای خرید خودرو، طرح دوم که برای صنایع داخلی و در راس آنها تولیدکنندگان لوازم خانگی بود، هنوز در هالهیی از ابهام است. گویا دولتیها تمایلی به اجرای طرح کارتهای اعتباری 10میلیونی ندارند و برای آنها فقط خودروسازها اهمیت داشتند. محمدرضا افشار افزود: اگر دولت قصد اجرای طرح زودبازده صنعت لوازمخانگی را نداشت، آن را مطرح نمیکرد. وی گفت: قبل از اعلام بسته تسهیلات 10میلیونی خرید لوازم خانگی، مقداری خریدوفروش در بازار انجام میشد، اما از زمانی که دولت اعلام کرده میخواهد چنین بستهیی ارائه کند، همان دادوستد اندک نیز متوقف شده و همه منتظر کارتهای اعتباری هستند. افشار در پاسخ به این پرسش که چه سودی در این طرح سهم بانکها میشود، تصریح کرد: سودی که توسط دولت برای این بسته درنظر گرفته شد، همان ابتدا به جیب بانک عامل میرود؛ برهمین اساس نمیدانم چرا دولت و بانک مرکزی به دنبال اجرای آن نیستند.
