لزوم افزایش تجارت منطقهای و پیوستن به جامعه جهانی
گروه ایران
مراسم افتتاحیه بیستوششمین نشست شورای برنامهریزی منطقهیی اکو، دیروز در دبیرخانه سازمان همکاری اقتصادی (اکو) در تهران برگزار شد. سازمان اکو که از آغاز بههمین دلیل و به قصد گسترش همکاری با کشورهای همسایه که با هم فرهنگ و میراث مشترکی هم داریم، تاسیس شده بود، در سالهای اخیر و بهدلیل تحریمها و محدود کردن ایران، از تحقق اهداف خود دور مانده بود. به نظر میرسد جمهوری اسلامی ایران پس از توافق هستهیی، فعال کردن امکانات و روابط منطقهیی را در دستور کار خود قرار داده است.
سیدعباس عراقچی معاون حقوقی و بینالملل وزارت امور خارجه کشورمان در این نشست شرکت کرد و در سخنرانی خود در مراسم افتتاحیه نشست شورای برنامهریزی سازمان اکو بر گسترش روابط و همکاریهای منطقهیی ایران تاکید کرد. وی گفت: سیاست جمهوری اسلامی ایران همواره مبتنی بر حمایت و تقویت اکو بوده است. وی با بیان اینکه سازمان اکو در طول مدت فعالیت خود به دستاوردهای مهمی دست پیدا کرده، افزود: منطقه اکو و کشورهای حاضر در آن دارای پتانسیل عظیمی برای همکاریهای منطقهیی هستند و این نوع همکاری میتواند مدلی برای دیگر همکاریهای منطقهیی باشد.
اکو و فرصتهای گسترده همکاری
عراقچی بااشاره به برگزاری بیستوششمین نشست شورای برنامهریزی منطقه اکو و دستور کار آن، اظهار کرد: هدف اصلی برگزاری این نشستها افزایش کارایی و انسجام کشورهای عضو است. وی به جمعیت 440میلیونی کشورهای عضو اکو اشاره کرد و افزود: سازمان اکو تاکنون قدمهای مناسبی برای توسعه اجتماعی و اقتصادی کشورهای عضو، رفاه مردم و ارتقای مداوم سطح زندگی آنها برداشته و همانطور که اشاره کردم یک مدل جدیدی از همکاریهای منطقهیی را ارائه کرده است.
معاون حقوقی و بینالملل وزارت خارجه، به اهمیت مباحثی مانند انرژی، حملونقل، تجارت، توسعه انسانی، آموزش و فرهنگ در فعالیتهای سازمان اکو اشاره کرد و گفت: کشورهای عضو باید تمام تلاش خود را برای رسیدن به این اهداف مشترک افزایش دهند. معاون وزیر امور خارجه همچنین با بیان اینکه کشورهای عضو اکو باید به شناسایی اولویتهای خود بپردازند و در ادامه منابع ملی و منطقهیی خود را برای رسیدن به این اهداف و اولویتها تجهیز کنند. وی در بخشی دیگر از صحبتهای خود به اهمیت اجرای موافقتنامه تجاری اکو و موافقتنامه تسهیل ویزا اشاره و اظهار داشت: باید تجارت میانمنطقهیی بین کشورهای عضو افزایش پیدا کند تا ما بتوانیم هرچه بیشتر در این راستا به جامعه بینالمللی بپیوندیم. وی همچنین با تاکید بر اینکه باید همکاری بین کشورهای عضو در حوزه علمی و تکنولوژی افزایش پیدا کند، خاطرنشان کرد: برای رسیدن به توسعه پایدار، توسعه مبادلات تکنولوژی و فناوری بین کشورهای عضو بسیار مهم است.
عراقچی با بیان اینکه این سازمان در فرآیند اصلاح براساس تجربیات دو دهه گذشته خود است، گفت: در این راستا ضروری است که کشورهای عضو به تسریع این موضوع کمک کنند تا فرآیند اصلاحات با سرعت بیشتری صورت بگیرد. وی همچنین به اهمیت توجه به سند 10ساله (2025-2015) این سازمان اشاره و تصریح کرد: نیازمند این هستیم که میزان اجرای سند گذشته را مورد بررسی قرار دهیم و دقت کنیم که چه عواملی باعث شده تا به اهداف آن بهطور کامل دست پیدا نکنیم. وی به اهمیت مشورتها و رایزنیها برای تعیین مسیر راهبردی این سازمان اشاره کرد و گفت: دبیرخانه اکو پیشنویس سند جدید را آماده کرده و دراختیار کشورهای عضو قرار داده تا آنها نظراتشان را اعلام کنند و جمهوری اسلامی ایران نیز نظرات و پیشنهادات خود را در ارتباط با این سند مطرح کرده است. معاون وزیر امور خارجه بااشاره به اینکه ایران همیشه طرفدار اکو بوده و سیاستش حمایت از این سازمان بوده است، گفت: ما معتقدیم که سازمان اکو فرصت مناسبی برای کشورهای عضو است که بتواند به اهداف خود دست پیدا کند و همکاریهای منطقهیی خود را در این راستا گسترش دهد.
پیش از سخنرانی در مراسم افتتاحیه شورای برنامهریزی این سازمان، وی با خلیل ابراهیم آکچا دبیرکل جدید اکو دیدار و گفتوگو کرد. به گزارش اداره کل دیپلماسی رسانهیی وزارت امور خارجه، عراقچی در این دیدار ضمن تبریک و ابراز خرسندی از انتصاب خلیل ابراهیم آکچا به عنوان دبیرکل جدید اکو، از وی بهعنوان فردی آشنا به موضوعات بینالمللی و دارای سوابق و تجارب در امور توسعه و برنامهریزی اقتصادی یاد کرد.
وی همچنین بر لزوم تقویت بیش از پیش دبیرخانه همچنین تعمیق فعالیتهای سازمان اکو تاکید کرده و در این راستا حمایت همیشگی جمهوری اسلامی ایران از سازمان و دبیرکل اکو را یادآور شد. معاون وزارت امور خارجه کشورمان با برشمردن ابعاد گوناگون همکاریها در اکو اظهار داشت: کشورهای عضو انتظار دارند که شاهد نتایج ملموس فعالیتهای این سازمان بهویژه با اولویت طرحها و برنامههای زیربنایی باشند، لذا خواستار ارائه و عملیاتی شدن ایدهها و طرحهای جدید هستند. وی با ارج نهادن به تلاشهای دبیرکلهای پیشین اکو، بر ضرورت تلاش مضاعف دبیرکل جدید و همکاران وی برای تقویت ساختارهای درونی اکو و استفاده از تجارب انباشته شده و توانمندیهای کشورهای عضو تاکید و اضافه کرد: فرصتهای گستردهیی برای توسعه همکاریها در اکو موجود است که باید مورد کنکاش و بهرهبرداری قرار گیرد. خلیل ابراهیم آکچا نیز در این دیدار با ابراز تشکر از حمایتهای ایران از سازمان اکو و انتصاب خویش بهعنوان دبیرکل اکو، ضمن ارائه گزارشی از اقدامات صورت گرفته بر نقش محوری کشورمان در هدایت فعالیتهای اکو تاکید و با تبیین برخی برنامههای کاری خویش، خواستار استمرار حمایت و
مساعدت وزارت امورخارجه ایران از سازمان اکو و دبیرکل آن شد. وی بااشاره به تحولات و اجلاسهای پیش رو، ازجمله نشست فوقالعاده شورای وزیران امور خارجه کشورهای عضو اکو، ابراز امیدواری کرد که نتایج این اجلاس زمینه توفیق سازمان در نیل به اهداف ازپیش تعیین شده را فراهم کند.
بهبود شرایط توسعه اقتصادی پایدار
سازمان همکاری اقتصادی اکو، یک سازمان اقتصادی منطقهیی است که ابتدا توسط سه کشور ایران، ترکیه و پاکستان در سال1334 پایهگذاری شد. پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، کشورهای افغانستان، آذربایجان، قزاقستان، ترکمنستان، قرقیزستان، ازبکستان و تاجیکستان نیز به این سازمان پیوستند. لازم به ذکر است یکی از مهمترین اهداف این سازمان، بهبود شرایط توسعه اقتصادی پایدار کشورهای عضو است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، شورای برنامهریزی منطقهیی اکو از ارکان اصلی سازمان همکاری اقتصادی (اکو) و مرکب از روسای سازمانهای عالی برنامهریزی یا وزارتخانههای ذیربط در کشورهای عضو است و حداقل یک بار در سال و قبل از اجلاس سالانه شورای وزیران تشکیل جلسه میدهد. این شورا وظیفه تهیه و تدوین سیاستها و راهبردهای پایه و برنامههای اکو همچنین رهنمودهای شورای وزیران را برعهده دارد و پس از تهیه گزارش سالانه، آن را از طریق دبیرخانه اکو به شورای وزیران این سازمان ارائه میکند.
