جريان داده را در اختيار فعالان هوش مصنوعي قرار دهيد؛ حاكميت شفاف باشد
يك فعال حوزه هوش مصنوعي گفت: دولت بايد پلتفرمهاي زيرساختي هوشمندي ايجاد كند كه علاوه بر تامين زيرساخت سختافزاري، جريان داده و اشتراكگذاري آن را در اختيار فعالان هوش مصنوعي قرار دهد.
يك فعال حوزه هوش مصنوعي گفت: دولت بايد پلتفرمهاي زيرساختي هوشمندي ايجاد كند كه علاوه بر تامين زيرساخت سختافزاري، جريان داده و اشتراكگذاري آن را در اختيار فعالان هوش مصنوعي قرار دهد. محمدمهدي ارسنجاني در گفتوگو با مهر، ضمن تاكيد بر ضرورت ايجاد ساختار منسجم و چابك براي توسعه حوزه هوش مصنوعي در كشور اظهار داشت: هوش مصنوعي به عنوان يكي از فناوريهاي كليدي آينده، نيازمند نهاد مستقلي است كه بتواند به صورت اختصاصي و با اختيارات كافي، مسير توسعه را مديريت كند. وي با اشاره به تجربه دولت قبل در تشكيل سازمان ملي هوش مصنوعي، افزود: اگرچه تشكيل اين سازمان گامي مثبت بود، اما به دلايل مختلف، پيشرفت قابل توجهي حاصل نشد. اكنون دولت جديد با مصوبهاي قصد دارد ستاد توسعه فناوري و كاربردي هوش مصنوعي را در معاونت علمي و فناوري ايجاد كند كه اين حركت ميتواند فرصت مناسبي براي تمركز بيشتر و آغازگر تحول در اين حوزه باشد. ارسنجاني خاطرنشان كرد: معاونت علمي با توجه به مسووليت گسترده در حمايت از حوزههاي مختلف دانشبنيان، نيازمند توجه ويژه و تفكيك وظايف براي هوش مصنوعي است تا اين حوزه از اولويت لازم برخوردار باشد.
سردرگمي فعالان هوش مصنوعي حاكميت مشخص كند كدام نهاد متولي هوش مصنوعي است
اين فعال حوزه هوش مصنوعي ادامه داد: در حال حاضر چندين نهاد در حوزه هوش مصنوعي فعاليت دارند كه اين موضوع باعث سردرگمي فعالان اين حوزه شده است. بهطور مثال دولت مصوب كرده است ستاد هوش مصنوعي تشكيل شود از آن سو همچنان صحبت از اين است كه سازمان ملي هوش مصنوعي قرار است احيا شود و به فعاليت خود ادامه دهد. اولين و مهمترين اقدام در سطح حاكميت، تعيين تكليف شفاف بين اين دو نهاد است تا فعالان هوش مصنوعي بدانند بايد به كدام مرجع مراجعه كنند تا مسير پيشرفت پروژههايشان مشخص شود.
معاونت علمي تنها نهاد عملياتي فعال در حوزه هوش مصنوعي
ارسنجاني ضمن بيان اين مطلب كه اهميت داشتن ساختاري منسجم، مستقل و چابك براي پيشبرد هوش مصنوعي در كشور انكارناپذير است و بايد از اين فرصت براي شكلدهي نهاد متولي بهرهمند شد، افزود: در حال حاضر تنها نهادي كه به صورت عملياتي فعال است و فعاليت ميكند، معاونت علمي، فناوري و اقتصاد دانش بنيان رياستجمهوري است كه ضمن پوشش حوزههاي مختلف علمي، موضوع هوش مصنوعي را نيز پيگيري ميكند. وي با تاكيد بر نقش موثر رسانهها در پيگيري مستمر اين موضوع گفت: رسانهها ميتوانند با فشار و پيگيري، دولت را ملزم كنند تا موضوع هوش مصنوعي از صدر تصميمگيريها خارج نشود و به تشكيل ساختار متمركز و نسبتاً مستقل در سطح وزارتخانه منجر شود. او همچنين با اشاره به اهميت زيرساختهاي هوش مصنوعي و سرمايهگذاري براي تامين آنها گفت: سرمايهگذاري در زيرساختهايي مانند پردازندههاي گرافيكي و ديتاسنترها براي شركتهاي دانشبنيان كوچك و متوسط كه عمدتاً توان مالي محدودي دارند، بسيار دشوار است. از اين رو بخش خصوصي بيشتر به ارايه خدمات و سرويسهايي تمايل دارد كه سريعتر به درآمدزايي برسند و ممكن است ناچار به استفاده از زيرساختهاي خارجي شوند كه اين امر باعث وابستگي بيشتر كشور ميشود.
تامين داده مهمترين زيرساخت هوش مصنوعي است
فعال حوزه هوش مصنوعي تاكيد كرد: دولت بايد با سياستهاي حمايتي و ورود موثر در تامين زيرساختها، زمينه رشد پايدار و خودكفايي در حوزه هوش مصنوعي را فراهم آورد. اين مسير، پيشنياز حفظ رقابتپذيري كشور در عرصه جهاني است. كشورهاي مختلف در آسيا و اروپا وزارتخانهها يا نهادهاي مستقلي را براي هوش مصنوعي ايجاد كردهاند تا به ساماندهي و توسعه زيرساختها بپردازند و ايران نيز بايد اين مسير را دنبال كند. وي با اشاره به ديدگاه رايج كه زيرساخت هوش مصنوعي را صرفاً محدود به سختافزارهايي مانند پردازندههاي گرافيكي (GPU) ميداند، توضيح داد كه اين تصور يك اشتباه محدودكننده است. به گفته ارسنجاني، زيرساخت هوش مصنوعي تنها سختافزار نيست، بلكه تامين داده به عنوان يكي از مهمترين عناصر زيرساخت محسوب ميشود.
پيشرفت در هوش مصنوعي بدون دسترسي به داده ممكن نيست
ارسنجاني خاطرنشان كرد: پيشرفت در هوش مصنوعي بدون دسترسي به دادههاي باكيفيت ممكن نيست و حتي شركتهاي بزرگ جهاني نيز رقابت خود را بيشتر بر روي دسترسي و مديريت دادهها متمركز كردهاند تا صرفاً توسعه سختافزار. دادههاي محرمانه بايد به صورت گمنامسازي شده در اختيار پژوهشگران و شركتها قرار گيرد و همچنين كسبوكارها ميتوانند دادههاي خود را در زيرساختهاي امن به اشتراك بگذارند تا بهرهبرداري نهايي از محصولات هوشمند فراهم شود.