
سيگنال صعودي براي بيتكوين يا تكرار تاريخ؟
در حالي كه بيتكوين پس از سقوط از قله ۱۱۲ هزار دلاري، بار ديگر در تلاش براي تثبيت جايگاه خود در محدوده ۱۱۰ هزار دلار است، بازار رمزارزها وارد فاز تازهاي از ابهام و اميد شده است.
در حالي كه بيتكوين پس از سقوط از قله ۱۱۲ هزار دلاري، بار ديگر در تلاش براي تثبيت جايگاه خود در محدوده ۱۱۰ هزار دلار است، بازار رمزارزها وارد فاز تازهاي از ابهام و اميد شده است. تركيب تحليلهاي تكنيكال، دادههاي روانشناختي و نشانههاي بنيادين همچون ورود سرمايهگذاران نهادي و تأييد ETFها، چشمانداز رشد قيمتي اين دارايي ديجيتال را تقويت كردهاند. اما پرسش كليدي اينجاست: آيا بيتكوين آماده جهش به سطوحي فراتر از تصور-همچون ۳۰۰ هزار دلار- است، يا با يك اصلاح ديگر در كمين، سرمايهگذاران را غافلگير خواهد كرد.
از زمان سقوط بيتكوين از قله قيمتي ۱۱۱ هزار و ۹۷۰ دلار، اين رمزارز توانسته است جايگاه مقاومتي مهم خود را حفظ كند. پس از كاهش تا سطح ۱۰۶ هزار دلار، بيتكوين بار ديگر مسير بازگشت به محدوده مقاومتي ۱۱۰ هزار دلار را در پيش گرفت. اين جهش اگرچه در ظاهر نويدبخش به نظر ميرسد، اما پرسش اساسي اين است كه آيا اين رشد قابليت تداوم دارد يا خير. در حال حاضر، بيتكوين عليرغم افت از بالاترين سطوح، در مرحلهاي است كه ميكوشد مسير جديد قيمتي خود را كشف كند. اينكه اين مسير تا كجا ادامه خواهد يافت و چه مدت زماني نياز دارد، هنوز در هالهاي از ابهام قرار دارد. در زمان تنظيم اين گزارش، بيتكوين با قيمت ۱۰۹ هزار و ۲۲۳ دلار معامله ميشود كه طبق آمار سايت «كوين ماركت كپ»، طي ۲۴ ساعت گذشته با كاهشي ۰.۳۱ درصدي مواجه بوده است. برخي تحليلگران معتقدند كه اين روند صعودي ممكن است تنها يك «جهش گربه مرده» باشد؛ پديدهاي كه در آن قيمت بهطور موقت پس از يك سقوط بازميگردد، اما در ادامه دوباره كاهش مييابد. با اين حال، نشانههايي از تداوم خريد توسط نهنگهاي بيتكوين مشاهده شده كه احتمال تداوم روند صعودي را تقويت ميكند. از سوي ديگر، چهرههاي سرشناسي همچون رابرت كيوساكي همچنان بر خريد و انباشت بيتكوين تأكيد دارند. امتناع سرمايهگذاران بلندمدت از فروش داراييهاي خود نيز فشارهاي فروش را به حداقل رسانده و تا حدي از نگرانيها نسبت به احتمال ريزش مجدد كاسته است. قيمت بيتكوين از ابتداي سال جاري، بارها از سطح ۱۰۰ هزار دلار عبور كرده و با رسيدن به محدوده ۱۱۱ تا ۱۱۲ هزار دلار، مقاومت قابلتوجهي از خود نشان داده است. در اين ميان، پيشبينيهايي نيز مطرح شده كه بيتكوين در سال جاري ميتواند تا سطح ۵۰۰ هزار دلار رشد كند. برخي تحليلگران حتي پا را فراتر نهاده و ارقامي مانند يك ميليون دلار را نيز مطرح كردهاند. براي مثال، «سامسون مو» از جمله افرادي است كه معتقد است اين رمزارز در آيندهاي نه چندان دور به چنين سطحي خواهد رسيد. همچنين بنا بر گزارش پايگاه خبري «اينوستينگ»، خريدهاي نهادي توسط شركتهايي چون كمپاني «مايكل سيلور» نيز در حال افزايش است؛ روندي كه خود محركي قوي براي ادامه رشد تلقي ميشود.
الگوي تكنيكال در مسير ۳۰۰ هزار دلاري
با عبور مجدد قيمت بيتكوين از مرز ۱۰۹ هزار دلار و انتشار پيشبينيهاي صعودي، بار ديگر نگاهها به سمت بازار رمزارزها جلب شده است. طبق گزارشي از «كريپتو بريفينگ»، پس از اعلام تصميم دونالد ترامپ مبني بر تعويق اعمال تعرفههاي سنگين وارداتي بر كالاهاي اتحاديه اروپا تا تاريخ ۹ ژوئيه، فضاي مثبتي بر بازارهاي مالي حاكم شد. بيتكوين نيز كه پيش از اين بهدليل نگرانيهاي تجاري به زير ۱۰۷ هزار دلار سقوط كرده بود، واكنش سريعي نشان داد و با رشدي سه درصدي به محدوده ۱۰۹ هزار دلار بازگشت. اين رفتار بيتكوين، آن را بيش از پيش به عنوان دارايي امن در برابر تحولات ژئوپليتيكي و اقتصادي مطرح كرده است؛ عملكردي مشابه طلا در بازارهاي سنتي. اتريوم، سولانا و ريپل نيز از اين روند مثبت تبعيت كردهاند. تحليلگر مطرح، گرت ون لاگن در پستي در شبكه اجتماعي X (ايكس) از شكلگيري الگوي «فنجان و دسته» در نمودار تكنيكال بيتكوين سخن گفته است. وي معتقد است اين الگو كه از سال ۲۰۲۱ آغاز شده، اكنون وارد فاز صعودي خود شده و ميتواند بيتكوين را به قله ۳۰۰ هزار دلاري برساند. بنا بر تحليل او، قسمت فنجان اين الگو از اواخر سال ۲۰۲۱ تا اوايل ۲۰۲۴ شكل گرفته، جايي كه بيتكوين از سقف تاريخي ۶۹ هزار دلار سقوط كرده و سپس به همان سطح بازگشته است. بخش دسته نيز در سهماهه دوم سال ۲۰۲۴ شكل گرفته و اكنون با عبور از مقاومت ۶۹ هزار دلاري، آغازگر موج جديد صعودي است. ون لاگن در گام نخست، هدف قيمتي بيتكوين را محدوده ۱۲۰ تا ۱۳۰ هزار دلار ميداند. اما با استناد به رفتارهاي تاريخي بيتكوين- از جمله رشد ۱۰۰ برابري در بازه ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۷ و رشد ۲۱ برابري در فاصله ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۱- هدف نهايي ۳۰۰ هزار دلار نيز از نظر او كاملاً دستيافتني است.
تحليل روانشناختي بازار
با نمودار رنگينكماني
يكي از ابزارهاي جالب براي بررسي رفتار سرمايهگذاران، نمودار رنگينكماني بيتكوين است. اين نمودار بر اساس منحني رشد لگاريتمي طراحي شده و قيمت بيتكوين را در محدودههاي مختلف احساسي طبقهبندي ميكند. طبق دادههاي اخير، بيتكوين در حوالي ۱۰۷ هزار و ۵۰۰ دلار معامله ميشود و شاخص قدرت نسبي (RSI) آن در سطح ۶۳ قرار دارد. اين بدان معناست كه هنوز وارد محدوده اشباع خريد نشدهايم. در اين نمودار، قيمتهايي بين ۹۷ هزار و ۸۰۰ تا ۱۲۸ هزار و ۶۰۰ دلار در محدوده «هولد» (HODL!) قرار دارد كه براي سرمايهگذاران بلندمدت جذاب تلقي ميشود. در صورتي كه قيمت به بالاي ۱۲۸ هزار دلار برسد، وارد منطقه «حباب نسبي» ميشود و در صورت عبور از ۲۷۶ هزار دلار، اخطار «حباب حداكثري» صادر خواهد شد. اين تحليل نيز با پيشبيني ون لاگن در خصوص احتمال رشد تا ۳۰۰ هزار دلار همراستا به نظر ميرسد؛ اما سرمايهگذاران بايد با دقت و احتياط بيشتري عمل كنند، چرا كه هيجانات بازار ميتواند تصميمگيري را دشوار كند.
اثر ETFها و ورود سرمايهگذاران نهادي
يكي از مهمترين عوامل موثر در تقويت روند صعودي بيتكوين، حضور گسترده سرمايهگذاران نهادي و تأييد ETFهاي مرتبط با بيتكوين در اوايل سال ۲۰۲۴ است. با ورود اين ابزارهاي مالي، سرمايهگذاران عمده امكان يافتند تا با چارچوبي قانوني و سادهتر وارد بازار شوند. اين موضوع نهتنها موجب افزايش نقدينگي شد، بلكه به بلوغ ساختاري بازار نيز كمك كرده است. اكنون ارزش كل بازار بيتكوين به حدود ۲ تريليون دلار رسيده است. هرچند افزايش مقياس بازار ممكن است نوسانات را كاهش داده و روند رشد را اندكي كندتر كند، اما بازار همچنان ظرفيت بالايي براي نوسانات مثبت دارد. در مجموع، تركيب عواملي چون تحليل تكنيكال با الگوي فنجان و دسته، تحليل روانشناختي از طريق نمودار رنگينكماني، و محركهاي بنيادي همچون سياستهاي اقتصادي و ETFها، همگي بر اين نكته دلالت دارند كه بيتكوين در آستانه ورود به مرحلهاي تازه از رشد قرار گرفته است. سرمايهگذاران عمومي توصيه ميشوند كه با رويكردي محتاطانه و دوري از خريدهاي هيجاني وارد بازار شوند، در حالي كه فعالان نيمهحرفهاي ميتوانند از ابزارهايي مانند RSI، SMA و نمودارهاي لگاريتمي براي تصميمگيري دقيقتر استفاده كنند. در نهايت، با توجه به روندهاي تاريخي قيمت بيتكوين، عبور از محدوده ۱۲۰ هزار دلار ممكن است چندان دور از ذهن نباشد، اما رسيدن به قله ۳۰۰ هزار دلار مستلزم همراهي مجموعهاي از عوامل فني، جريانهاي سرمايهگذاري كلان و ثبات در شرايط اقتصادي جهاني خواهد بود.