ايران محور ديپلماسي منطقهاي
طي ۴۸ ساعت گذشته ۲رخداد مهم منطقهاي با محوريت ايران به وقوع پيوست كه بخشي از سياستهاي دولت و نظام ايران براي توسعه مناسبات ارتباطي با كشورهاي منطقه را نمايان ميكند.

طي ۴۸ ساعت گذشته ۲رخداد مهم منطقهاي با محوريت ايران به وقوع پيوست كه بخشي از سياستهاي دولت و نظام ايران براي توسعه مناسبات ارتباطي با كشورهاي منطقه را نمايان ميكند. ابتدا سفر نخست وزير پاكستان به تهران در روز دوشنبه و سپس سفر جناب آقاي مسعود پزشكيان، رييسجمهور كشورمان به عمان است. سفرها و ديدارهايي كه هر كدام در شرايط فعلي منطقه واجد معاني خاصي است و نقش برجستهاي در پوياسازي ديپلماسي ايران ايفا ميكنند.لازم است درباره محتواي اين سفرها تحليلهاي جامعي صورت گيرد:
۱) شهباز شريف، نخست وزير پاكستان در راس يك هيات بلندپايه پاكستاني به تهران آمد و ديدار با رهبر معظم انقلاب و رييسجمهور را در دستور كار قرار داد. اين حضور به معناي به نتيجه رسيدن تلاشهاي صادقانه جمهوري اسلامي ايران براي كاهش تنش در منطقه جنوب شرقي آسيا بين اسلامآباد و دهلينو بوده است. پس از تنشهاي اخير ميان هند و پاكستان كه به شكل يك تنازع جدي هم ظهور و بروز پيدا كرد، حتي احتمال بروز يك جنگ هستهاي هم در منطقه افزايش يافت. با دستور مقام معظم رهبري و رييسجمهور اسلامي ايران، عباس عراقچي، وزير امور خارجه ايران ماموريت پيدا كرد با انجام سفر به پايتخت اين كشورها، تنشها را كاهش دهد. لذا طي ديدارهايي كه عراقچي با رهبران هند و پاكستان داشت، توانست رهبران دو كشور را براي دستيابي به آتشبس قانع ساخته و زمينه دور شدن منطقه از يك جنگ اتمي خانمانسوز را فراهم سازد. اين تلاشها با نظارت رهبر انقلاب و رييسجمهور ايران انجام شد و نهايتا منتج به نتيجه مناسب در منطقه و جهان شد. در اين راستا نخست وزير پاكستان براي پاسداشت تلاشهاي صادقانه جمهوري اسلامي ايران براي گسترش صلح در منطقه راهي ايران شد تا قدرداني دولت و مردم پاكستان را شخصا به سمع و نظر رهبر و رييسجمهور ايران برساند.
2) واقع آن است ايران يك كشور قابل احترام و داراي نفوذ ميان مردم هند و پاكستان است و ميتواند نقش برجستهاي در حل منازعات و معادلات ميان دو كشور ايفا كند. شهباز شريف، نخست وزير پاكستان هم براي پاسداشت همه اين تلاشها به ايران سفر و با رهبر انقلاب و رييسجمهور پزشكيان ديدار كرد و از ضرورت افزايش مناسبات تجاري و اقتصادي صحبت كرد. حل مشكلات خط گازي صلح، يكي از ضرورتهاي اقتصادي و راهبردي مهم ميان دو كشور است. همچنين توافق ايران و پاكستان بر سر ايمنسازي مرزهاي دو كشور و مقابله با گروههاي تروريستي واجد اهميت بسياري است. در كل سفر شهباز شريف به تهران دور تازهاي از مناسبات ارتباطي و اقتصادي ميان دو كشور را نويد ميدهد و زمينههاي افزايش نفوذ ايران در جنوب شرقي آسيا را فراهم ميسازد. ايران در هند حال با ارسال پالسهاي مثبت به هند تلاش كرده از راهبرد موازنه مثبت در روابط ميان هند و پاكستان استفاده كند. نبايد فراموش كرد ايران و هند پروژههاي اقتصادي مهمي مثل توسعه بندر چابهار را در دستور كار دارند.
3) دومين سفر مهم، سفر روز گذشته رييسجمهور به پادشاهي عمان هم تقدير ايران از دولت پادشاهي عمان در خصوص مذاكرات دوجانبه ايران و امريكا محسوب ميشود. در اين سفر هم قراردادهاي اقتصادي مهمي ميان دو كشور منعقد شده و دورنماي تازهاي از روابط نزديك پايهريزي ميشود. ضمن اينكه ايران آماده است از ايدههاي جديد براي حل معادله هستهاي كه از سوي پادشاهي عمان مطرح ميشود، استفاده كند. با توجه به اينكه ايران اعلام كرده غنيسازي هستهاي در خاك خود و رفع تحريمها را حق خود ميداند، هر ايدهاي در روند كلي مذاكرات بايد با مورد توجه قرار گرفتن اين حق مطرح شود. نهايتا پويايي كنشهاي ديپلماتيك ايران نشان ميدهد، طرف منزوي در منطقه رژيم صهيونيستي است و كشورهاي منطقه در كنار هم دور تازهاي روابط راهبردي مبتني بر تحقق منافع ملي را دنبال ميكنند.