كرونا شايع‌ترين ويروس تنفسي كشور

كرونا شايع‌ترين ويروس تنفسي كشور

۱۴۰۴/۰۳/۰۶ - ۰۱:۳۷:۳۹
|
کد خبر: ۳۴۴۳۷۱

نتايج آزمايش‌هاي وزارت بهداشت نشان مي‌دهد كه ويروس كرونا با ۱۰.۸درصد، رينوويروس (ويروس سرماخوردگي) با ۸.۱درصد و ويروس‌هاي آنفلوآنزا با ۶.۳درصد، در صدر ويروس‌هاي شايع تنفسي در گردش در كشور قرار دارند و دو مورد ابتلا به HMPV نيز شناسايي شده است.

نتايج آزمايش‌هاي وزارت بهداشت نشان مي‌دهد كه ويروس كرونا با ۱۰.۸درصد، رينوويروس (ويروس سرماخوردگي) با ۸.۱درصد و ويروس‌هاي آنفلوآنزا با ۶.۳درصد، در صدر ويروس‌هاي شايع تنفسي در گردش در كشور قرار دارند و دو مورد ابتلا به HMPV نيز شناسايي شده است. طبق اعلام معاونت بهداشت وزارت بهداشت، سويه جديدي از كرونا در كشور شناسايي نشده است و همان سويه‌هاي قبلي در گردش هستند. براساس توصيه متخصصان، شست‌وشوي مكرر دست‌ها و رعايت فاصله‌گذاري اجتماعي در مكان‌هاي شلوغ، به عنوان دو ابزار مهم در كاهش انتقال ويروس‌ها شناخته مي‌شوند، همچنين به افراد داراي سيستم ايمني ضعيف و بيماري‌هاي زمينه‌اي توصيه مي‌شود كه در اماكن عمومي و سربسته نظير ناوگان حمل‌ونقل عمومي، علاوه بر نكات گفته‌شده از ماسك استفاده كنند.

 

كرونا، سرماخوردگي و آنفلوآنزا  شايع‌ترين بيماري‌هاي تنفسي

وزارت بهداشت به‌منظور رصد و پايش ويروس‌هاي در گردش مرتبط با بيماري‌هاي حاد تنفسي، فعاليت‌هاي ديده‌وري مولتي‌پلكس را (شناسايي همزمان چندعامل بيماري‌زا) در راستاي شناسايي 21 عامل بيماري‌زاي تنفسي از مرداد ماه سال 1402 در دانشگاه‌هاي علوم پزشكي منتخب تهران، ايران، شهيدبهشتي و هرمزگان آغاز كرده است. در ارديبهشت ماه سال جاري، تعداد 111 نمونه براي شناسايي اين 21 عامل عفوني تنفسي تحت آزمايش قرار گرفته است. نتايج آزمايش‌ها نشان مي‌دهد كه ويروس كوويد‌ـ‌19 با فراواني 10.8 درصد، رينوويروس (ويروس سرماخوردگي) با 8.1 درصد و ويروس‌هاي آنفلوآنزا با 6.3 درصد، در صدر ويروس‌هاي شايع تنفسي در گردش در كشور قرار دارند، به‌عبارت ديگر از بين نمونه‌هاي اخذ شده از بيماران، حدود 10 درصد از افرادي كه دچار علائم تنفسي بوده‌اند به ويروس كرونا، 8 درصد به سرماخوردگي و 6 درصد به ويروس‌هاي آنفلوآنزا مبتلا بودند.

 

كرونا تهديدي بالقوه و بالفعل  براي كشور است

در اين راستا دكتر سيد محمد جزايري، رييس مركز تحقيقات ويروس‌شناسي باليني دانشگاه علوم پزشكي تهران به تسنيم گفت: عفونت‌هاي تنفسي همواره در طول تاريخ بشر وجود داشته‌اند، بعد از پاندمي كوويد‌ـ‌19، توجه جهاني به ويروس‌هاي تنفسي ـ به‌ويژه كرونا ـ به‌شكل قابل‌توجهي افزايش يافته است. كشورهاي پيشرفته، به‌واسطه برخورداري از سيستم‌هاي دقيق، از نظر ژنتيكي، تنوع و واريانت‌هاي ويروسي را شناسايي و پايش مي‌كنند. در كشور ما مراكز دولتي مرتبط با وزارت بهداشت اين رصد را انجام مي‌دهند. رييس مركز تحقيقات ويروس‌شناسي باليني دانشگاه علوم پزشكي تهران افزود: بر اساس پايش‌هاي صورت گرفته، در زمان حاضر كوويد‌ـ‌19 در كشور در حال گردش است و مرتبا با كاهش و افزايش سرايت و ايجاد بيماري تهديدي بالقوه و بالفعل براي جامعه ما محسوب مي‌شود. وي با بيان اينكه با استفاده از تست‌هاي مولكولي مولتي‌پلكس (شناسايي همزمان چند عامل عفوني در يك تست) شيوع انواع ويروس در جامعه را مي‌توان بررسي كرد، تصريح كرد: نتايج تست‌ها نشانگر ابتلاي مردم به انواع ويروس‌ها و از جمله ويروس كوويد‌ـ‌19‌ است.

 

در اماكن عمومي ماسك بزنيد

جزايري تأكيد كرد: با توجه به اينكه هنوز جوامع دنيا در معرض تهديد با ويروس كوويد‌ـ ‌19 و زيرسويه‌هاي آن (مانند اوميكرون) هستند، لذا به‌دنبال پيدايش هر گونه همه‌گيري در جامعه لازم است مردم و خصوصاافراد بيمار اصول پيشگيري مانند قرنطينه (و يا حداقل ماندن در منزل)، استفاده از ماسك و غيره را رعايت كنند. مردم بايد توجه داشته باشند كه ويروس كرونا و زيرمجموعه‌هاي آن هنوز در فهرست تهديدات همه‌گيري جهاني (پاندمي) قرار دارد و معلوم نيست چه‌زماني دست از سر بشر بردارد.

 

شناسايي دو مورد ابتلا به ويروس HMPV

در كشور

براساس اعلام وزارت بهداشت همچنين از بين 111 نمونه اخذشده از بيماران در ارديبهشت‌ماه، دو مورد نيز به عنوان ويروس HMPV شناسايي شده است. ويروس HMPV يا متاپنوموويروس در سال 2001 شناسايي شد اما اخيرا در كشور چين نيز همه‌گيري‌هاي كوچكي از اين ويروس ايجاد شده است. اين ويروس موجب بيماري دستگاه تنفسي فوقاني و تحتاني در هر سني به‌ويژه ميان كودكان، سالمندان و افراد داراي ضعف سيستم ايمني مي‌شود. دوره نهفتگي اين ويروس 3 تا 6 روز و ميانه طول مدت بيماري بسته به‌شدت آن متغير اما مشابه ساير ويروس‌هاي تنفسي است. ويروس متاپنوموويروس از راه‌هاي ترشحات سرفه و عطسه، تماس نزديك از طريق تماس و دست دادن و تماس با اشياء يا سطوح آلوده به ويروس و سپس دست زدن به دهان، بيني يا چشم‌ها منتقل مي‌شود. بهترين راه‌هاي پيشگيري از اين بيماري شامل شستن مداوم دست‌ها، خودداري از دست زدن به چشم، بيني و دهان با دست شسته‌نشده و خودداري از تماس نزديك با افراد بيمار است، همچنين افرادي كه داراي علائم سرماخوردگي هستند، ضروري است پوشاندن بيني و دهان هنگام عطسه و سرفه، شستن مرتب دست‌ها با آب و صابون حداقل به‌مدت 20 ثانيه، خودداري از استفاده از وسايل فردي مشترك (مانند قاشق، چنگال، ليوان)، خودداري از روبوسي و دست دادن و استراحت در منزل هنگام بيماري را در دستور كار قرار دهند. جزايري، رييس مركز تحقيقات ويروس‌شناسي دانشگاه علوم پزشكي تهران درباره اين ويروس نيز مي‌گويد: بيشتر عفونت‌هاي مشاهده‌شده، مربوط به ويروس‌هايي هستند كه هميشه در ماه‌هايي از سال در جامعه در گردش هستند، بسياري از مردم با اين اسامي آشنا نيستند، مانند بوكا ويروس، متوپنوموويروس يا HMPV، پاراآنفلوآنزا و... . وي با اشاره به علت عدم شناسايي اينگونه عوامل در كشور خاطرنشان كرد: با توجه به اينكه براي بسياري از اين ويروس‌ها داروي خاصي وجود ندارد و همچنين از نظر باليني نيز تشخيص آنها معمولا بر اساس علائم است، نه بر اساس تست‌هاي انجام‌شده، و همچنين به‌دليل هم‌پوشاني علائم باليني اين ويروس‌ها با يكديگر بنابراين در بسياري از موارد اين عوامل به‌درستي شناسايي نمي‌شوند و اظهارنظر دقيق در مورد شيوع آنها به‌تفكيك انواع بيماري‌زا گاهي دشوار است.