هيچگونه سندي از لو رفتن سوالات امتحان نهايي وجود ندارد
وزارت آموزش و پرورش اعلام كرد: لو رفتن سوال با انتشار غيرمجاز تفاوت دارد و تاكنون هيچ موردي از افشاي زودهنگام سوالات امتحانات نهايي گزارش نشده است.
وزارت آموزش و پرورش اعلام كرد: لو رفتن سوال با انتشار غيرمجاز تفاوت دارد و تاكنون هيچ موردي از افشاي زودهنگام سوالات امتحانات نهايي گزارش نشده است. گمانهزنيهاي غيرمستند نيز تنها آرامش رواني داوطلبان را مختل ميكند. مركز ارزشيابي و تضمين كيفيت نظام آموزش و پرورش درباره شايعه لو رفتن سوال امتحان نهايي اطلاعيهاي به شرح زير صادر كرد:
با آغاز فرآيند برگزاري آزمونهاي نهايي در سراسر كشور، متأسفانه بار ديگر شاهد افزايش حجم اخبار، گزارشها و مطالب منتشرشده در رسانهها و فضاي مجازي با مضمون «لو رفتن سوال» هستيم؛ رويكردي كه بيش از آنكه بر پايه بررسي دقيق و حرفهاي فرآيندهاي آزمون باشد، بر اساس برداشتهاي هيجاني و تحليلهاي غيرتخصصي صورت ميگيرد و عملا در مسير ايجاد تشويش اذهان عمومي، تضعيف اعتماد عمومي به فرآيندهاي رسمي آموزش كشور و برهم زدن تمركز رواني دانشآموزان و خانوادهها گام برميدارد. ضروري است رسانهها و فعالان فضاي عمومي نسبت به يك تمايز بنيادين دقت لازم را داشته باشند: تفاوت ماهوي ميان «لو رفتن سوال» و «انتشار غيرمجاز سوال». آنچه در ادبيات حرفهاي آزمونسازي به عنوان «لو رفتن» شناخته ميشود به معناي دسترسي داوطلب يا فردي خارج از فرآيند رسمي به محتواي آزمون پيش از زمان آغاز رسمي آزمون است؛ در حالي كه «انتشار غيرمجاز» غالبا مربوط به اقدام معدودي از افراد است كه پس از آغاز رسمي آزمون و در شرايط محدود و خاص تصوير يا متن سوال را به خارج از مركز آزمون منتقل ميكنند. اين موضوع هرچند تخلف محسوب ميشود و مورد پيگيري قرار ميگيرد اما هيچگونه امكان استفاده يا سوءاستفاده آموزشي توسط داوطلبان حاضر در جلسه ندارد و بنابراين نميتواند خدشهاي به امنيت محتوايي آزمون وارد سازد. بر اساس بررسيهاي دقيق امنيتي و مستندات فني در سالهاي گذشته هيچگونه مصداق مستندي از لو رفتن پيشيني سوالات آزمونهاي نهايي وجود نداشته است و با توجه به فرآيندهاي بسيار سختگيرانه موجود، احتمال رخداد چنين موضوعي در آينده نيز عملا نزديك به صفر ارزيابي ميشود. طراحي سوالات در محل قرنطينهاي كاملا بسته و بدون دسترسي به فضاي بيروني انجام ميگيرد؛ فايل سوالات پس از نهايي شدن، رمزگذاري شده و تنها دقايقي پيش از شروع آزمون، رمز مربوطه در اختيار رييس مركز آزمون قرار ميگيرد (در اين مدت، هيچ فردي دسترسي به محتواي آزمون ندارند) . با اين وصف، آنچه گاه پس از آغاز آزمون در برخي كانالها يا صفحات ناشناس فضاي مجازي منتشر ميشود، تصاوير غيرمجاز از سوالاتي است كه داوطلبان در همان لحظه در حال پاسخگويي به آن هستند؛ لذا هرگونه سوءاستفاده از آن، از اساس بيمعنا و غيرممكن است. با اين حال، همين اقدام ولو در سطح بسيار محدود به دليل ضريبخوردن رسانهاي آن در فضاي مجازي، شائبه گستردگي تخلف و بروز فساد سيستمي را در ذهن جامعه ايجاد ميكند كه از حيث رواني و اجتماعي بسيار نگرانكننده است. بديهي است وزارت آموزشوپرورش، ضمن برخورد جدي با متخلفان و بهرهگيري از ظرفيتهاي نظارتي، امنيتي و قضايي بر پيشگيري و كنترل اين اقدامات تمركز دارد. اما انتظار ميرود اصحاب رسانه و فعالان فضاي مجازي نيز با درك درست از ماهيت اين دو پديده از روايتسازي ناصواب و القاي بحران در نظام سنجش رسمي كشور پرهيز نمايند و با آگاهيبخشي علمي، در مسير ارتقاء آرامش رواني داوطلبان و خانوادهها نقش سازندهتري ايفا كنند.