برنامه ۷بندي بورس براي حمايت از سهامداران خرد
حجتاله صيدي، در آيين افتتاح نخستين نمايشگاه تخصصي بورس، بانك، بيمه، خصوصيسازي و معرفي فرصتهاي سرمايهگذاري «اينوكس و فاينكس» مشهد، با تأكيد بر نقش محوري بازار سرمايه در توسعه اقتصادي كشور گفت: مساله اصلي كشور، دستيابي به رشد اقتصادي پايدار و متوازن است؛ مسائلي همچون حاشيهنشيني، معيشت مردم و توسعه نامتوازن، ريشه در فقدان رشد اقتصادي مطلوب دارند.
حجتاله صيدي، در آيين افتتاح نخستين نمايشگاه تخصصي بورس، بانك، بيمه، خصوصيسازي و معرفي فرصتهاي سرمايهگذاري «اينوكس و فاينكس» مشهد، با تأكيد بر نقش محوري بازار سرمايه در توسعه اقتصادي كشور گفت: مساله اصلي كشور، دستيابي به رشد اقتصادي پايدار و متوازن است؛ مسائلي همچون حاشيهنشيني، معيشت مردم و توسعه نامتوازن، ريشه در فقدان رشد اقتصادي مطلوب دارند.
او، رشد پايدار اقتصادي را وابسته به دو عامل كليدي دانست و افزود: تشكيل سرمايه بلندمدت و افزايش بهرهوري دو بال اصلي رشد اقتصادي هستند و بدون اين دو مولفه، توسعه پايدار ممكن نيست.
صيدي با اشاره به ظرفيتهاي بالاي استان خراسان رضوي براي سرمايهگذاري گفت: يكي از بزرگترين تأمين ماليها در استان خراسان رضوي انجام شده، اما بايد در نظر داشت كه آيا بهرهوري لازم وجود داشته است يا خير.شرق كشور با محوريت مشهد و بهواسطه موقعيت جغرافيايي و مرزهاي گسترده، يكي از مناطق پرپتانسيل براي سرمايهگذاري است.
رييس سازمان بورس و اوراق بهادار با تأكيد بر نقش بازار سرمايه در تأمين مالي پروژههاي بلندمدت گفت: شرط نخست در شكلگيري بازار سرمايه قوي، اعتماد سرمايهگذاران است. سرمايهگذار بايد مطمئن باشد كه حقوقش حفظ شده و با عدالت با او رفتار ميشود و همچنين بازده مورد انتظارش تأمين خواهد شد.
او با اشاره به ارايه گزارشهايي در كميسيون اصل ۹۰ مجلس گفت: در حال حاضر، ميانگين حجم معاملات روزانه بازار سرمايه حدود ۲۰ هزار ميليارد تومان است كه بيش از ۷۰ درصد آن توسط اشخاص حقيقي انجام ميشود. اين آمار نشان ميدهد كه اعتماد به بازار سرمايه بازگشته است. از اين رو، وظيفه ما حفظ و تقويت آن است.
صيدي با تاكيد بر لزوم تقويت نظارت و استفاده از ابزارهاي نوين مالي براي توسعه بازار سرمايه گفت: شركت- پروژهها، يكي از ابزارهايي است كه براي سرمايهگذاران تعريف شده تا آنها با مجوز سازمان بورس بتوانند يك سوم تامين مالي را انجام دهند و دو سوم منابع تامين مالي را از بازار سرمايه جمع كنند. او با اشاره به عملكرد موفق صندوق سرمايهگذاري زعفران و نقش آن در تامين مالي گفت: فولاد، كشاورزي، خودرو، قطعهسازي و... از جمله صنايع پيشتازي هستند كه در استان خراسان فعاليت ميكنند و ميتوان با استفاده از ابزارهاي مالي نوين در تامين مالي اين صنايع مشاركت داشت. صيدي با اشاره به قوانين بالادستي همچون قانون تأمين مالي توليد و زيرساخت گفت: از مجلس شوراي اسلامي براي تصويب اين قانون تشكر ميكنم. اميدوارم با گسترش ابزارهايي مانند شركتهاي پروژه، بتوانيم تأمين مالي موثري براي توليد و توسعه استان خراسان رضوي انجام دهيم.
حمايت از سهامداران
صيدي، با ابراز خوشبيني نسبت به آينده مذاكرات، تأكيد كرد: ديپلماسي بدون اولويت دادن به مولفههاي اقتصادي موفق نخواهد بود. صيدي با بيان اينكه در سازمان بورس حركت بزرگي را آغاز كرديم كه تشكيل سرمايه بلندمدت يكي از اركان اصلي آن بود، افزود: اين مسير، سليقهاي انتخاب نشد، چراكه بدون تشكيل سرمايه، رشد اقتصادي محقق نخواهد شد. در كنار آن، موضوع بهرهوري نيز اهميت بالايي دارد، زيرا بدون بهرهوري، ممكن است سرمايه دچار قانون بازده نزولي شود. رييس سازمان بورس و اوراق بهادار ادامه داد: اگرچه بورس بستري براي سرمايهگذاري بلندمدت است، اما خريد و فروش روزانه بخشي از ذات آن محسوب ميشود. برخي معتقدند بايد از سفتهبازي روزانه جلوگيري شود، اما همين معاملات روزانه است كه باعث پويايي، شكوفايي و زنده ماندن بازار سرمايه ميشود. به گفته صيدي، در سازمان بورس يك برنامه ۷بندي تدوين و به دولت ارايه شد؛ در اين برنامه، انتظارات بازار سرمايه از دولت و برنامههاي سازمان بورس مشخص شده بود. اين برنامه در جلسهاي با حضور رييسجمهور و معاون اول او، مطرح شد و اجراي آن توانست اميد را به بازار بازگرداند. او با تأكيد براينكه سازمان بورس حمايت از سهامداران خرد را آغاز كرده و اين مسير به خوبي پيش رفته، توضيح داد: يكي از دلايل اين موفقيت، هماهنگي ميان بازار سرمايه و بازار پول، بهويژه در خصوص نرخ سود و نرخ ارز بود. اما در برخي مقاطع كه اين هماهنگي از بين رفت، بازارها نيز دچار تلاطم شدند. صيدي در بخش ديگري از سخنان خود با اشاره به آينده بازار سرمايه گفت: ريسكهاي سيستماتيك همواره وجود دارند و تحريمها يكي از آنهاست. ما به آينده مذاكرات خوشبين هستيم، اما معتقديم توافقها بايد عملياتي و ممكن باشند تا منجر به گشايشهاي اقتصادي شوند. رييس سازمان بورس و اوراق بهادار با اشاره به اينكه نسبت تقاضا به عرضه در بازار اهميت زيادي دارد، افزود: زماني كه بازار خوشبين است، اين نسبت به ۲۵ تا ۳۵ ميرسد؛ يعني تقاضاي موثر، ۳۵ برابر عرضه است. اما در شرايط بدبيني، اين نسبت حتي به ۰.۸ هم كاهش مييابد، چنانكه در روزهاي اخير نيز شاهد آن بوديم. او گفت: در چند روز گذشته، حدود ۲۰ همت خريد و فروش در بازار انجام شد كه ۷۹ درصد آن توسط اشخاص حقيقي صورت گرفت. اين امر نشان ميدهد فعالان بازار چالشها را پذيرفتهاند و نگاهي مثبت به آينده دارند.
بازگشت اقبال به بورس
حجتاله صيدي، در جلسهاي با فعالان بازار سرمايه و سهامداران خرد با بيان اينكه اعتماد، دامنه نوسان و ثبات بازار هر كدام بحثهاي جداگانهاي دارد، گفت: ما بهطور مستمر بازار را رصد ميكنيم؛ زماني كه حجم خريد و فروش از ۳ همت به ۲۰ همت ميرسد و تداوم پيدا ميكند و تعداد معاملات، حجم، اندازه عمليات و ارزش معاملات با رشد حدود ۲۰۰ درصدي همراه است، ميتوان گفت اعتماد به بازار بازگشته است.
او با ذكر مثالي گفت: در مدت دو روزي كه ميزان منفي بودن بازار زياد بود، حدود ۷۰ درصد نمادها منفي و ۳۰ درصد مثبت بود، در اين شرايط بازهم ميزان معاملات به ۲۰ همت رسيد كه حدود ۶۸ درصد خريد از سوي حقيقيها صورت گرفته بود.صيدي با بيان اينكه ۵۰ ميليون كد بورسي داريم، گفت: سهامدار فعال به كسي گفته ميشود كه هفتهاي يكبار خريد و فروش كند. او خريد و فروش مداوم سهامداران را نشانه بازگشت اقبال به بازار سهام ذكر كرد و افزود: در دو تا سه ماه گذشته وضعيت بورس اميدواركننده بود اما باز هم كافي نيست چرا كه ميبايست هر هفته حداقل ۸ ميليون سهامدار فعال در بازار داشته باشيم. صيدي ورود و خروج روزانه پول به بازار را طبيعي خواند و افزود: اگر سهامداران اعتماد صد درصدي به بورس داشته باشند، دليلي براي افزايش يا كاهش دامنه نوسان وجود ندارد
دامنه نوسان و كنترل ريسك بازار
او با بيان اينكه موضوع دامنه نوسان از اواخر دهه ۷۰ و اوايل دهه ۸۰، براي كنترل ريسك بازار و متضرر نشدن سهامدار خرد تعريف شد، توضيح داد: در آن زمان دامنه نوسان يك درصد شد و تا مدت زمان زيادي همين ميزان باقي ماند اما پس از آن با تغييراتي همراه بود. نكته مهم اين است كه تعيين دامنه نوسان براساس تحقيق و بررسي انجام شود. صيدي با اشاره به اينكه در بازارهاي سرمايه و پول هر تصميمي قابل نقد است، گفت: آنچه در اين بازارها اهميت دارد، موضوع مزايا است چرا كه مزايا بايد بيشتر از معايب بوده و برندگان بيش از بازندگان باشند. به عنوان مثال؛ از همان زماني كه بحث دامنه نوسان مطرح شد، بارها تصميم به حذف اين دامنه گرفته شد، حتي اعلام شد كه معاملات تنها در برخي روزها انجام شود، اما به دليل ريسك بالاي بازار، اين موضوع فقط يك روز دوام آورد. او گفت: سهامداران ريسكگريز و ريسكپذير از گروههاي فعال در بازار هستند؛ از اينرو، ميبايست بازار را بهگونهاي بسازيم كه به هر گروه پاسخ درست داده شود. به عنوان مثال، براي افزاد ريسكگريز صندوق با درآمد ثابت و براي افراد ريسكپذير، صندوق اهرمي طراحي شده است. رييس سازمان بورس و اوراق بهادار در ادامه با بيان اينكه ريسكگريزي به معناي تعطيل كردن معاملات نيست، توضيح داد: بايد يك دامنه ريسكپذيري براي خود تعريف كنيم. صندوق اهرمي ريسك دو برابري دارد و نبايد اجازه داد ريسك آن ۱۰ برابر شود. سهامداران ميبايست در يك زمين چارچوبدار خريد و فروش كنند.
پيگيري سهام عدالت در سازمان بورس
صيدي در بخش ديگر سخنان خود به موضوع سهام عدالت پرداخت و گفت: سهام عدالت يكي از مسائل اساسي است كه در سازمان بورس پيگيري ميشود.
صيدي با بيان اينكه تاكنون از ۲۸ شركت سرمايهگذاري استاني سهام عدالت، ۱۶ مجمع تشكيل شده و ۱۲ شركت نيز مجامع خود را برگزار نكردهاند، گفت: بر اساس برنامهريزيهاي انجامشده، قرار است تا پايان تيرماه امسال، مجامع باقي شركتهاي سرمايهگذاري سهام عدالت نيز برگزار شود.
اهميت ارتقاي سواد مالي
صيدي همچنين در بخش ديگري از سخنان خود به موضوع سواد مالي پرداخت و ارتقاي آن را مهم دانست و اضافه كرد: ميبايست سواد مالي افزايش يابد. از اين رو، درصدد هستيم سواد مالي را ارتقاء دهيم. او تأكيد كرد: در حال حاضر شركت اطلاعرساني و آموزش بورس، پروژه بزرگي تحت عنوان آموزش عمومي سواد مالي را شروع كرده تا سواد مالي مردم در بخش روشهاي تحليلي جديد در بازار سرمايه ارتقاء يابد. صيدي درباره كرادفاندينگها گفت: ريسك بازگشت سرمايه كرادفاندينگها بالا است و بايد در مرحله صدور مجوز دقت بيشتري داشته باشيم.