
بلاتكليفي ادامهدار بورس
مسير بورس در انتهاي ارديبهشت ماه سرخ شد و بازار سهام نتوانست در آخرين هفته ارديبهشت ماه شرايط خوبي را پشت سر بگذارد و در اين هفته شاهد كاهش دو درصدي شاخص كل بورس تهران بوديم.
مسير بورس در انتهاي ارديبهشت ماه سرخ شد و بازار سهام نتوانست در آخرين هفته ارديبهشت ماه شرايط خوبي را پشت سر بگذارد و در اين هفته شاهد كاهش دو درصدي شاخص كل بورس تهران بوديم.
تالار شيشهاي معاملات يك ماه تمام با تكیه بر اخبار سياسي توانست شرايط خوبي را پشت سر بگذارد و شاهد مثبتهاي قابل توجه در اين ماه بوديم؛ اما در نيمه دوم ماه به واسطه افزايش تنشهاي سياسي و تغيير زمان مذاكرات شاهد آن بوديم كه بازار تا حدودي منفي شد.
بهطور كلي بورس تهران از نيمه فروردين ماه تا به امروز وابستگي شديدي نسبت به اخبار سياسي داشته و به نوعي تنها با اخبار سياسي معاملات خود را پيش برده است و نسبت به باقي اخبار همانند قطعي برق صنايع و امثال اين موارد اهميت كمتري داده است.
اين موضوع درحالي است كه قطعي برق در عالم واقعيت بيش از مذاكرات ميتواند مسير بورس را تغيير دهد و به نوعي اين بازار را سرخ پوش سازد. در حال حاضر قطعي برق هفتگي و روزانه به صنايع تحميل شده و همين موضوع باعث ميشود كه صنايع بورسي زيانسازي را تجربه كنند.
در اصل صنايع به واسطه قطعي برق با كاهش توليد و فروش محصولات خود مواجه ميشوند و همين موضوع ميتواند روند سودسازي را متوقف و حتي زيانسازي صنايع را سرعت بخشد. قطعي برق به كاهش سودسازي كاهش كيفيت محصولات را نيز ميتواند در پي داشته باشد و در نهايت اين موضوع باعث ميشود در بلندمدت مشتري صنايع كمتر شود و در نهايت در ديگر فصول سال نيز سودسازي صنايع كاهش يابد.
بازارسهام همچنان بلاتكيف اخبار است و به واسطه همين بلاتكليفي رفتاري مشخص و يك سو نميتواند داشته باشد و برهمين اساس در برخي از روزها شاهد سبزپوشي بازار سهام و در برخي ديگر از روزها شاهد قرمزپوشي هستيم و فاصله اين تغيير روندها در عرض چند دقيقه و چندساعت است؛ چراكه بازار بسيار وابستگي شديدي نسبت به نوسان اخبار دارد و به نوعي با واقعيتها معامله خود را انجام نميدهد و اغلب به اخبار سياسي وابستگي دارد.
بهطور كلي نميتوان در روزهاي آتي نيز انتظار چنداني از بورس داشت و بايد منتظر ماند تا تكليف مذاكرات تا حدودي روشن شود و پس از آن بازارسهام مجدد روندهاي خود از جمله روند مثبت را آغاز ميكند.
نمايشگاه كاري از پيش نبرد
تا چند سال پيش آغاز نمايشگاههاي بورسي يك سيگنال مثبت قوي به بازار سهام تزريق ميكرد و به نوعي باعث ميشد كه شاخصهاي بازار در روزهاي نخستين مثبت شوند و حتي در برخي از موارد شاهد ورود نقدينگي به بازار بوديم؛ اما چندسالي ميشود كه بازار سهام نسبت به آغاز نمايشگاهها واكنش نشان نميدهد و به نوعي نمايشگاههاي بورسي نميتوانند شرايط مثبتي براي بازار سهام فراهم سازند.
چهارشنبه هفته گذشته نخستين نمايشگاه مشهد اينوكس آغاز به كار كرد و با توجه به برنامههاي پيش رو و فرصتهاي سرمايهگذاري انتظار ميرفت كه بازار سهام نسبت به اين افتتاحيه واكنش مثبت نشان دهد و به نوعي شاهد سبزپوشي بازار سهام باشيم. اما روز چهارشنبه تالار شيشهاي معاملات قرمز ماند و شاهد آن بود كه بلاتكليفي اخبار سياسي و نبود برق بيشترين ضربه را به بورس زد، بازار بيشترين بها را نسبت به اين موضوع داد و نتوانست به سيگنالهاي ديگر به رشد شاخص كمك كند.
بازار از نگاه معاملات
شاخص كل بورس در پايان معاملات اين هفته با افتي 2 درصدي به سطح ۳ ميليون و ۱۰۸ هزار واحد رسيد. شاخص هموزن كه وضعيت نمادهاي كوچكتر بازار را نمايندگي ميكند نيز ۱.۱۳ درصد كاهش يافت و در رقم ۹۵۴ هزار و ۸۶۹ واحد ايستاد.
در جريان دادوستدهاي اين هفته، خروج ۷ هزار و ۵۰۰ ميليارد تومان سرمايه حقيقي از بازار سهام ثبت شد. حجم معاملات خرد طي هفته پاياني ارديبهشت، رشدي نزديك به ۱۰ درصد را تجربه كرد و متوسط معاملات روزانه در بخش سهام، حق تقدم و صندوقهاي سهامي به ۴۶ ميليارد برگ سهم رسيد. با اين حال، ميانگين ارزش معاملات خرد نسبت به هفتههاي گذشته كاهش داشت و به رقم ۱۵ هزار و ۴۵۰ ميليارد تومان در هفته اخير محدود شد.
بورس كالا در يگ نگاه
آمار معاملات بازار فيزيكي بورس كالاي ايران نشان ميدهد در هفته منتهي به ۳۱ ارديبهشت ماه بيش از ۳ ميليون و ۱۴۲ تن انواع كالا و محصول به ارزش بالغ بر ۴۲.۴ هزار ميليارد تومان معامله شد. همچنين ارزش معاملات ۱۰ شركت برتر به بيش از ۲۰.۴ هزار ميليارد تومان رسيد.برترينهاي بورس كالاي ايران در هفته منتهي به ۳۱ ارديبهشت ماه براساس ارزش فروش شركتها در بازار فيزيكي به شرح زير است:
توسعه آهن و فولاد گل گهر با معامله ۲۵۰ هزار تن آهن اسفنجي به ارزش ۴ هزار و ۲۲۱ ميليارد تومان در رتبه نخست ايستاد.ملي صنايع مس ايران با فروش ۳ هزار و ۷۴۸ تن انواع مس كاتد، سولفور موليبدن، كنسانتره فلزات گران بها به ارزش ۲ هزار و ۶۰۷ ميليارد تومان دوم شد. فولاد مباركه اصفهان ۷۱ هزار و ۴۴۰ تن ورق فولادي به ارزش ۲ هزار و ۴۴۵ ميليارد تومان فروخت و رتبه سوم را به خود اختصاص داد.پالايش نفت اصفهان ۸۶ هزار تن وكيوم باتوم و لوب كات به ارزش ۲ هزار و ۲۶۴ ميليارد تومان فروخت و چهارم شد.
فولاد كاوه جنوب كيش با فروش ۶۵ هزار تن شمش بلوم به ارزش يك هزار و ۸۹۴ ميليارد تومان فروخت و رتبه پنجم را به خود را كسب كرد.پالايش نفت بندرعباس با معامله ۷۱ هزار تن وكيوم باتوم و لوب كات به ارزش يك هزار و ۷۴۵ ميليارد تومان ششم شد.
سازمان توسعه و نوسازي معادن و صنايع معدني ايران با فروش ۶۸۳ هزار و ۵۰۰ تن سنگ آهن و آهن اسفنجي به ارزش يك هزار و ۵۲۱ ميليارد تومان رتبه هفتم را به خود اختصاص داد.ذوب آهن اصفهان با معامله ۳۴ هزار و ۱۱۱ تن تيرآهن، ميلگرد، شمش، ناوداني و آرگون به ارزش يك هزار و ۳۱۰ ميليارد تومان هشتم شد.
معدني و صنعتي چادرملو ۱۰۵ هزار تن شمش بلوم و كنسانتره و گندله سنگ آهن به ارزش يك هزار و ۲۸۷ ميليارد تومان فروخت و نهم شد.معدني و صنعتي گل گهر هم با فروش ۱۶۵ هزار تن كننسانتره و گندله سنگ آهن به ارزش يك هزار و ۱۴۰ ميليارد تومان رتبه دهم را به خود اختصاص داد.