
بازگشت ركود به صنايع
بررسيها نشان ميدهد توليد و فروش شركتهاي صنعتي بورسي در فروردين سال جاري هم نسبت به مدت مشابه در سال گذشته و هم در مقايسه با اسفندماه كاهش يافته است. اعداد و ارقام حاكي از آن است كه شاخص توليد بخش صنعت در فروردين امسال 7.9 درصد نسبت به اسفند سال گذشته كاهش يافته است.
تعادل|
بررسيها نشان ميدهد توليد و فروش شركتهاي صنعتي بورسي در فروردين سال جاري هم نسبت به مدت مشابه در سال گذشته و هم در مقايسه با اسفندماه كاهش يافته است. اعداد و ارقام حاكي از آن است كه شاخص توليد بخش صنعت در فروردين امسال 7.9 درصد نسبت به اسفند سال گذشته كاهش يافته است. شاخص فروش اين بخش نيز در مقياس ماهانه 30.9 درصد پايينتر آمده است. از آنسو، بر اساس گزارش مركز آمار ايران، در فروردين ماه ۱۴۰۴، شاخص قيمت توليدكننده بخش صنعت ۱۶۸۴.۷ بود كه نسبت به ماه قبل (تورم ماهانه) ۳.۳ درصد افزايش، نسبت به ماه مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) ۴۶.۷ درصد افزايش و در دوازده ماه منتهي به ماه جاري نسبت به دوره مشابه سال قبل (تورم سالانه) ۳۱.۰ درصد افزايش داشته است كه نشان از شدت گرفتن روند رشد قيمتها در بخش توليد دارد. اين گزارش نشان از اين دارد كه توليد خودرو هم دم تيغ تورم ۳۰ درصدي قرار دارد.
كاهش توليد و فروش شركتهاي صنعتي
مركز پژوهشهاي مجلس در جديدترين گزارش خود از پايش حقيقي صنعت و معدن به تحولات مربوط به اين بخش در فروردين امسال پرداخته است. براين اساس شاخص توليد شركتهاي صنعتي بورسي در فروردين سال جاري نسبت به اسفند 1403 نزديك به 8 درصد و شاخص فروش حدود 31 درصد كاهش داشته است. همچنين شاخص توليد و فروش اين شركتها نيز در فروردين سال جاري نسبت به فروردين سال گذشته پايينتر آمده است. اينكه توليد و فروش شركتهاي صنعتي بورسي هم در مقياس ماهانه و هم نقطهاي كاهشي بوده ميتواند نشان از ركود در اين گروه باشد. آمارها حاكي از آن است در فروردين شاخصهاي توليدي بخش معدن بهطور كلي روندي صعودي داشتهاند و شاخص فروش اين بخش نيز در مقياس نقطهاي صعودي بوده اما در مقياس ماهانه نزولي اعلام شده است.
تحليل روند رشد بخش صنعت از جنبههاي مختلف، عاملي كليدي در تحليلهاي خرد و كلان اقتصادي و يكي از اركان تصميمگيري در حوزه اقتصاد است. شاخص توليد بخش صنعت به دليل تاثير نوسانات سطح فعاليت صنعت بر بخشهاي ديگر اقتصاد، به عنوان يك شاخص مهم اقتصادي كوتاهمدت مورد استفاده قرار ميگيرد. مركز پژوهشهاي مجلس شوراي اسلامي به صورت ماهيانه شاخص توليد، فروش و قيمت شركتهاي صنعتي بورسي را محاسبه ميكند. اهميت اين شاخص بهروز براي اقتصاد ايران كه تحولات زيادي دارد، بيشتر خواهد بود. اعداد و ارقام حاكي از آن است كه شاخص توليد بخش صنعت در فرورين امسال 7.9 درصد نسبت به اسفند سال گذشته كاهش يافته است. شاخص فروش اين بخش نيز در مقياس ماهانه 30.9 درصد پايينتر آمده است. همچنين شاخص توليد شركتهاي صنعتي بورسي در ماه گذشته در مقايسه با فروردين 1403، 4.1 درصد كاهش يافته و شاخص فروش نيز 3.4 درصد پايينتر آمده است. از طرف ديگر شاخصهاي توليد و فروش بخش خودرو و قطعات آن در اين مدت در مقياس ماهانه روندي نزولي داشته اما در مقابل در مقياس نقطهاي روندي افزايشي را تجربه كرده است. از طرف ديگر در اولين ماه سال جاري شاخص توليد فلزات پايه نسبت به اسفند سال گذشته افزايش داشته اما در مقايسه با مدت مشابه در سال گذشته كاهش پيدا كرده است. همچنين شاخص فروش مربوط به اين بخش هم در مقياس ماهانه و هم نقطه به نقطه نزولي بوده است. شاخص توليد شركتهاي معدني در فروردين سال جاري نسبت به اسفندماه 22.4 درصد و در مقايسه با فروردين سال گذشته 3.6 درصد افزايش داشته است. با اينحال شاخص فروش اين بخش به صورت ماهانه 2.8 درصد كاهش يافته اما در مقايسه با فرورين سال گذشته 25.5 درصد افزايش پيدا كرده است.
توليد خودرو زير تيغ تورم ۳۰ درصدي
از آنسو، بر اساس گزارش مركز آمار ايران، در فروردين ماه ۱۴۰۴، شاخص قيمت توليدكننده بخش صنعت ۱۶۸۴.۷ است كه نسبت به ماه قبل (تورم ماهانه) ۳.۳ درصد افزايش، نسبت به ماه مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) ۴۶.۷ درصد افزايش و در ۱۲ ماه منتهي به ماه جاري نسبت به دوره مشابه سال قبل (تورم سالانه) ۳۱.۰ درصد افزايش داشته است. در فروردين ماه ۱۴۰۴، درصد تغييرات شاخص قيمت توليدكننده بخش صنعت نسبت به ماه قبل (تورم ماهانه) ۳.۳ درصد است كه در مقايسه با همين اطلاع در ماه قبل (۲.۸ درصد)، ۰.۵ واحد درصد افزايش داشته است. به عبارتي، ميانگين قيمت دريافتي توسط توليدكنندگان محصولات صنعتي به ازاي توليد كالاهاي خود در داخل كشور، در فروردين ماه ۱۴۰۴ نسبت به ماه قبل، ۳.۳ درصد افزايش دارد. در اين ماه بيشترين تورم ماهانه با ۱۰.۱ درصد مربوط به گروه ساخت كاغذ و محصولات كاغذي و كمترين تورم ماهانه با ۰.۹ درصد افزايش مربوط به گروه ساخت وسايل نقليه موتوري، تريلر و نيم تريلر است و گروه ساخت فراوردههاي توتون و تنباكو در اين ماه بدون تغيير بوده است. در فروردين ماه ۱۴۰۴، درصد تغييرات شاخص قيمت توليدكننده بخش صنعت نسبت به ماه مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) ۴۶.۷ درصد است كه در مقايسه با همين اطلاع در ماه قبل (۴۸.۲ درصد)، ۱.۵ واحد درصد كاهش داشته است. به عبارتي، ميانگين قيمت دريافتي توسط توليدكنندگان محصولات صنعتي به ازاي توليد كالاهاي خود در داخل كشور، در فروردين ماه ۱۴۰۴ نسبت به ماه مشابه سال قبل، ۴۶.۷ درصد افزايش دارد. در اين ماه بيشترين تورم نقطه به نقطه با ۷۴.۱ درصد مربوط به گروه ساخت انواع آشاميدنيها و كمترين تورم نقطه به نقطه با ۱۹.۴ درصد مربوط به گروه ساخت ساير مصنوعات است. به گزارش خبرگزاري مهر، در فروردين ماه ۱۴۰۴، درصد تغييرات شاخص قيمت توليدكننده بخش صنعت در ۱۲ ماهه منتهي به اين ماه نسبت به دوره مشابه در سال قبل، ۳۱.۰ درصد است كه در مقايسه با همين اطلاع در ماه قبل (۲۸.۶ درصد)، ۲.۴ واحد درصد افزايش داشته است. به عبارتي، ميانگين قيمت دريافتي توسط توليدكنندگان محصولات صنعتي به ازاي توليد كالاهاي خود در داخل كشور، در ۱۲ ماه منتهي به فروردين ماه ۱۴۰۴ نسبت به دوره مشابه سال قبل، ۳۱.۰ درصد افزايش دارد.در اين ماه بيشترين تورم سالانه با ۴۴.۳ درصد مربوط به گروه ساخت انواع آشاميدنيها و كمترين تورم سالانه با ۱۸.۶ درصد مربوط به گروه ساخت منسوجات است. بررسي گزارش مذكور نشان ميدهد كه تورم نقطهبهنقطه شاخص «ساخت وسايل نقليه موتوري، تريلر و نيمه تريلر» در فروردين ۱۴۰۴ نسبت به ماه قبل -اسفند ۱۴۰۳-، ۰.۹ درصد افزايش يافته است. همچنين تورم ساخت وسايل نقليه در فروردين ماه امسال نسبت به فروردين ماه پارسال -تورم نقطه به نقطه- بالغ بر ۳۶.۲ درصد افزايش يافته؛ يعني هزينه توليد براي توليدكنندگان ۳۶.۲ درصد بيشتر شده است. تورم دوازده ماه منتهي به فروردين ماه -تورم سالانه- نيز ۲۹.۵ درصد افزايش را نشان ميدهد. بنابراين تورم نقطهبهنقطه شاخص توليد وسايل نقليه موتوري ۳۶.۲ درصد، تورم سالانه ۲۹.۵ درصد و تورم ماهانه ۰.۹ درصد افزايش بوده است.