هيجان در بورس

۱۴۰۴/۰۲/۳۱ - ۰۰:۵۲:۵۹
|
کد خبر: ۳۴۳۷۲۷

چهارمين روز كاري هفته را در حالي پشت سر گذاشتيم كه روز گذشته، بازار سرمايه بيشترين وزن را به شكست مذاكرات داده بود و در بیشتر نماد‌ها با فشار فروش همراه شد. اين ميزان از بدبيني و نگاه صفر و يك به تحولات سياسي، چالش ديروز و امروز بازار سرمايه نيست و هميشه در اين بازار ‌تر و خشك با هم سوخته‌اند.

هابیل خاوری

چهارمين روز كاري هفته را در حالي پشت سر گذاشتيم كه روز گذشته، بازار سرمايه بيشترين وزن را به شكست مذاكرات داده بود و در بیشتر نماد‌ها با فشار فروش همراه شد. اين ميزان از بدبيني و نگاه صفر و يك به تحولات سياسي، چالش ديروز و امروز بازار سرمايه نيست و هميشه در اين بازار ‌تر و خشك با هم سوخته‌اند. نكته مثبت در معاملات ديروز، امروز و روزهاي مشابه آن در هفته‌هاي گذشته، وجود تقاضا در محدوده منفي و صفوف فروش در بیشتر نمادهاي بنيادي و حتي صندوق‌هاست. اين تقاضا چه از جنس خريد صندوق‌هاي حمايتي و چه از جنس خريد ديگر حقوقي‌ها باشد، نشان مي‌دهد بازار در روزهاي منفي به حال خود رها نشده و در منفي‌ها خريداران خاص خود را دارد و كماكان به آينده اميدوار است .

بازار طي اين هفته شروع خوبي نداشت و با توجه به سير اخبار و سخنراني‌هاي امروز، چنين تصوري به وجود آمد كه ممكن است مذاكرات متوقف شود، لذا يك منفي شديد تجربه شد و پس از مدت‌ها 86 درصد از نمادها در محدوده منفي بسته شدند. ارزش معاملات نيز 13.2 همت كه عدد به نسبت پاييني به حساب مي‌آيد و بازار با 7 هزار ميليارد تومان سفارش فروش بسته شد. بورس مدتي بود درجا مي‌زد و چرخش بين گروه‌ها نتوانست روند صعودي را تقويت كند و به همين دليل با اولين جو منفي، معامله‌‌گران روزانه فروشنده شدند. قطعا امروز و روزهاي آينده بازهم اخبار مثبت و منفي خواهيم داشت و نوسان ادامه دارد.

امروز تفاسير زيادي از بازار صورت گرفت و همه در فكر اين هستند كه فروش‌ها هيجاني بود يا فرار از ريزش اتفاق افتاد؟ بسياري در معاملات خود چنين برنامه‌اي در پيش گرفته‌اند كه اگر خبر منفي از مذكرات مخابره شد سهام را صفر مي‌كنيم و اگر اخبار مثبت آمد مجدد اقدام به خريد مي‌كنيم. در سه هفته اخير بعيد است اين استراتژي سودي كرده باشد. واقعيت اين است كه مذكرات براي توافق با يك روندي در حال ادامه است و مدام از آن اخبار مثبت و منفي بيرون مي‌آيد. در مجموع واقعا هم نمي‌توان گفت در نهايت شكست مي‌خورد يا به نتيجه مي‌رسد. كاري كه مي‌توان كرد، تخصيص دارايي است. در اين روزهاي نوساني نمي‌توان همه سبد را به سهام تخصيص داد، در عين حال طلا هم ريسك افت به خاطر توافق دارد. به همين دليل هر سبدي بايد تركيبي از سهام، طلا و اتفاقا صندوق‌هاي درآمد ثابت باشد. وگرنه در اين نوسان‌هاي طلا و سهام در بهترين حالت ضرر نمي‌كنيم چه برسد به سود. فروش‌هاي امروز نيز به خاطر ترس از شكست مذاكرات بود، مدل فروشي كه چند بار در ارديبهشت تجربه كرديم ممكن است باز هم تجربه كنيم. اگر مذاكرات شكست بخورد احتمالا اين فروشنده‌ها برنده مي‌شوند. از طرف ديگر چندبار هم قفل صف خريد به دليل اخبار مثبت از مذاكرات تجربه كرديم و كساني بودند كه سعي كردند فول سهم بشوند. خلاصه اين رفت و برگشت‌ها بستگي به شانس دارد.

جمع شدن اكثر صفوف فروش در يك ساعت پاياني بازار ديروز و برخي نماد‌ها در معاملات امروز به متعادل‌تر شدن بازار در محدوده ۳ ميليون واحد باشيم. در اين بين شركت‌هايي كه گزارش‌هاي خوبي منتشر كرده‌اند احتمالا تا حدودي مسير خود را از كليت بازار جدا خواهند كرد . از طرفي رهبر كبير انقلاب امروز در مراسم بزرگداشت شهيد رييسي و شهداي پرواز ارديبهشت، خطاب به طرف امريكايي در مذاكرات غيرمستقيم: «سعي كنند ياوه‌گويي نكنند... اينكه بگويند به ايران اجازه غني‌سازي نمي‌دهيم، غلط زيادي است! كسي منتظر اجازه اين و آن نيست. جمهوري اسلامي روش و سياست خودش را دارد و دنبال مي‌كند.» ايشان افزودند: «در يك فرصت مناسب به مردم توضيح خواهم داد كه چرا اينها اينقدر روي غنيسازي تكيه مي‌كنند.»

اين سخنان رهبر انقلاب ۴ پيام مهم به همراه دارد: ابتدا رد كامل ادعاي غربي‌ها درباره لزوم توقف غني‌سازي، سپس افزايش سقف مذاكراتي ايران در گفت‌وگوهاي غيرمستقيم، سپس پاسخ مستقيم به ادبيات سلطه‌طلبانه امريكا و در نهايت آماده‌سازي افكار عمومي براي تبيين آينده راهبرد هسته‌اي ايران اين سخنان نشانه‌اي روشن است از اينكه در پرونده هسته‌اي، جمهوري اسلامي نه عقب‌نشيني مي‌كند، نه منتظر اجازه كسي مي‌ماند. امريكا اگر دنبال توافق واقعي است، بايد ادبيات تهديد و تحقير را كنار بگذارد.

نهايت خلاصه تمامي رويداد‌هاي امروز را مي‌توان به اين صورت بيان کرد كه ايران در برابر زياده‌خواهي طرف غربي مقاومت مي‌كند.

از طرفي غني‌سازي خط قرمز كشور است و اين موضع‌گيري براي داخل و خارج پيام‌هاي بسياري دارد كه ايران باج نمي‌دهد ولي همچنان در چارچوب مذاكره عادلانه حركت خواهد كرد. اين صحبت‌ها بيشتر نقش چانه‌زني دارند تا قطع رابطه. طرف مقابل هم متوجه اين قضيه هست. اين موضع مي‌تواند يك جور پيام هشدار به طرف امريكايي باشد: اگر دنبال توافقي هستيد بايد به حداقل‌هاي ايران احترام بگذاريد وگرنه ما از سر ضعف سر ميز نمي‌شينيم. اين مدل حرف‌هاي محكم هم براي اين است كه دست ايران در مذاكرات قوي بماند. با قاطعيت مي‌توان گفت كه مذاكره ادامه دارد اما با چاشني جديت.

در نهايت نمودار شاخص كل در تايم فريم روزانه با يك واگرايي منفي خفيف مواجه شده كه احتمالا در قالب موج ۲ از ۳ بزرگ سيكل صعودي فعلي بازار هست، يك استراحت موقت بازار چند روزي خواهد داشت سطوح معتبر حمايتي 3100-3130 در شاخص هست با پايان اصلاح بازار وارد قوي‌ترين گام صعودي يعني موج ۳ از ۳ بزرگ خواهد شد.