چرا اپل هنوز در دنياي هوش مصنوعي حرفي براي گفتن ندارد؟

۱۴۰۴/۰۲/۳۰ - ۰۱:۵۵:۴۹
|
کد خبر: ۳۴۳۶۳۷

افراد مطلع مي‌گويند كه ناتواني مداوم اپل در تسلط بر هوش مصنوعي، تهديدي جدي براي سلطه آيفون و همچنين برنامه‌هاي آينده‌نگرانه اين شركت، از جمله ساخت ربات‌ها و ديگر محصولات پيشرفته محسوب مي‌شود.

افراد مطلع مي‌گويند كه ناتواني مداوم اپل در تسلط بر هوش مصنوعي، تهديدي جدي براي سلطه آيفون و همچنين برنامه‌هاي آينده‌نگرانه اين شركت، از جمله ساخت ربات‌ها و ديگر محصولات پيشرفته محسوب مي‌شود. به گزارش ايسنا، در سال ۲۰۱۸، به نظر مي‌رسيد كه تلاش‌هاي اپل در زمينه هوش مصنوعي بالاخره در مسير درستي قرار گرفته است. در اوايل همان سال، كريگ فدريگي، مدير نرم‌افزار اپل، گروه ارشد خود را گرد هم آورد و از استخدامي بزرگ خبر داد. اين شركت توانسته بود جان جياناندريا را از گوگل جذب كند تا مسووليت هدايت بخش هوش مصنوعي اپل را در دست بگيرد. به نقل از بلومبرگ، جياناندريا كه در صنعت با لقب JG شناخته مي‌شود تا پيش از آن، رهبري تيم‌هاي جست‌وجو و هوش مصنوعي گوگل را بر عهده داشت. او نقش مهمي در پياده‌سازي فناوري‌هاي پيشرفته هوش مصنوعي در سرويس‌هايي چون Google Photos، Translate و Gmail داشت؛ دستاوردهايي كه به‌همراه خريد شركت پيشرو ديپ‌مايند در سال ۲۰۱۴، جايگاه گوگل را به عنوان يكي از رهبران بلامنازع عرصه هوش مصنوعي تثبيت كرده بودند. براي مديران اپل، استخدام جياناندريا نه‌ تنها يك پيروزي در برابر رقيب سرسخت‌شان گوگل بود، بلكه اميدي براي آغاز تحول اپل و حركت به سوي تبديل شدن به يك ابرقدرت هوش مصنوعي نيز محسوب مي‌شد. درست پيش از درگذشت استيو جابز، در سال ۲۰۱۱، اين شركت دستيار صوتي‌اش، سيري، را معرفي كرد. در آن زمان، به نظر مي‌رسيد سيري از دل داستان‌هاي علمي‌تخيلي آمده باشد و اپل بار ديگر توانسته بود مفهومي آينده‌نگرانه را به محصولي كاربردي و عمومي تبديل كند. اما در عرض چند سال، گوگل، آمازون و ديگر رقبا دستيارهاي صوتي خود را معرفي كردند كه بسيار پيشرفته‌تر و هوشمندتر به نظر مي‌رسيدند؛ در حالي كه سيري اپل همچنان در درك دستورات ساده و عملكردهاي پايه دچار مشكل بود. هنگامي كه جان جياناندريا در سال ۲۰۱۸ براي رهبري بخش هوش مصنوعي اپل از گوگل استخدام شد گفته مي‌شود كه كريگ فدرريگي، رييس نرم افزار بسيار مشتاق بود و به كارمندان گفت: اين دقيقا همان كسي است كه ما براي هوش مصنوعي به آن احتياج داشتيم. با اين حال، مسير اپل از آن زمان دشوار بوده است و يكي از اعضاي ارشد تيم هوش مصنوعي اپل اين تلاش را به كشتي‌اي در حال غرق شدن تشبيه كرده كه مدت‌هاست در حال فرو رفتن است. بلومبرگ به به پشت‌پرده تاريخي سيري نيز پرداخته است و نوشته كه استيو جابز شخصا پيگير خريد اين دستيار صوتي بود و حتي ۲۴ روز پياپي با يكي از بنيان‌گذاران سيري تماس گرفته است. در ميانه دهه ۲۰۱۰، برخي مديران اپل خواهان نقش پررنگ‌تر هوش مصنوعي در iOS بودند، اما كريگ فدريگي در آن زمان قانع نشده بود. اپل حتي براي خريد Mobileye به قيمت ۴ ميليارد دلار مذاكره كرد كه بي‌نتيجه ماند. جالب اينجاست كه موتور عصبي اپل از پروژه شكست‌خورده خودروي اپل نشات گرفته است. 

جان جياناندريا، مدير هوش مصنوعي اپل، معتقد است كه بسياري از كاربران به هوش مصنوعي توليدي مانند چت جي‌پي‌تي بي‌اعتماد هستند و اغلب خواهان غيرفعال كردن آن هستند. اين نگاه احتمالا بر استراتژي‌هاي اپل براي توسعه چت‌بات تاثير گذاشته است. همچنين، سياست‌هاي سخت‌گيرانه حفظ حريم خصوصي اپل، آموزش مدل‌هاي هوش مصنوعي را دشوار كرده، چون بسياري از سايت‌ها اجازه استفاده از محتواي خود را به Applebot نمي‌دهند. اپل براي جبران اين كاستي، داده‌هاي مصنوعي را با زبان ايميل‌هاي كاربران روي خود آيفون مقايسه مي‌كند و آنها را به سرورهاي اپل ارسال نمي‌كند. مايك راكول، كه اكنون نظارت بر مهندسي سيري دارد، در ابتدا با توجه به شك و ترديد گذشته فدرريگي در مورد هوش مصنوعي، تمايلي به گزارش به فدرريگي نداشت. راكول از همان سال ۲۰۱۵ ديدگاهي درباره سيري به عنوان يك «هميار زندگي هميشه فعال» داشت. او همچنين پيش‌تر تلاش كرده بود تا تيم سيري را متقاعد كند اين دستيار را به‌طور كامل در هدست ويژن پرو براي مسيريابي ادغام كنند، اما در اين مسير با مشكلاتي مواجه شد. با نگاهي به آينده، دفتر هوش مصنوعي اپل در زوريخ در حال توسعه يك مدل «يكپارچه و بزرگ» براي سيري با اسم رمز مدل زباني بزرگ سيري است. هدف از اين پروژه، ايجاد تجربه‌اي روان‌تر و مكالمه‌محورتر با سيري است تا اين دستيار ديجيتال عملكردي پيشرفته‌تر و منسجم‌تر داشته باشد. در حالي كه اپل در حال حاضر از چت جي‌پي‌تي در محصولاتش استفاده مي‌كند اما در حال انجام مذاكرات اوليه با شركت AI Perplexity است تا از آن به عنوان يك جايگزين بالقوه براي سيري و جست‌وجوي Safari استفاده كند برخي از مديران اپل اكنون بر اين باورند كه چت‌بات داخلي شركت از نظر كيفيت و توانايي با نسخه‌هاي اخير چت جي‌پي‌تي برابري مي‌كند. بنا بر گزارش‌ها، اين مديران در تلاش هستند تا اين چت‌بات داخلي را به عنوان يك رقيب واقعي براي چت جي‌پي‌تي تبديل كنند و مذاكراتي در حال انجام است تا امكان دسترسي و سنتز داده‌ها از وب باز را فراهم كند. اين چت‌بات داخلي در شش ماه اخير گامهاي قابل توجهي برداشته است ادغام يك چت‌بات قدرتمند در سيري مي‌تواند براي اپل نوعي پوشش استراتژيك باشد؛ به‌ويژه در صورت از دست رفتن درآمد هنگفتي كه اين شركت از قرارداد پيش‌فرض بودن موتور جست‌وجوي گوگل در مرورگر Safari كسب مي‌كند. قراردادي كه هم‌اكنون تحت بررسي‌هاي ضد انحصار قرار دارد. سرانجام، گفته مي‌شود اپل در حال برنامه‌ريزي يك تغيير استراتژيك در ارتباطات عمومي خود است. اين شامل جدا كردن برند هوش اپل از سيري در مواد بازاريابي و اتخاذ يك سياست جديد براي جلوگيري از اعلام قابليت‌ها قبل از عرضه واقعي آنها است. بر اساس گزارش‌ها، اپل در حال كار روي امكاني است كه به كاربران اتحاديه اروپا اجازه دهد دستيار صوتي پيش‌فرض دستگاه‌هاي خود را از سيري به گزينه‌اي ديگر تغيير دهند؛ اين اقدام در واكنش به فشارهاي نهادهاي نظارتي انجام مي‌شود.