جمعيت ايران در سال ۱۴۲۸ به اوج خود ميرسد
بررسي گزارش پيشبيني جمعيت مركز آمار ايران نشان ميدهد كه جمعيت ايران تا ۲۴ سال ديگر به رشد خود ادامه خواهد داد و در سال ۱۴۲۸ به اوج خود ميرسد. انتظار ميرود جمعيت كشور در سال ۱۴۲۸ به حدود ۹۴ ميليون و ۵۶۰ هزار نفر برسد كه در مقايسه با سال ۱۳۹۵ در حدود ۱۴.۶۶ ميليون نفر افزايش خواهد يافت. پيشبيني ميشود جمعيت كشور پس از رسيدن به اوج، از اوايل دهه ۱۴۳۰ به بعد شروع به كاهش كند.
بررسي گزارش پيشبيني جمعيت مركز آمار ايران نشان ميدهد كه جمعيت ايران تا ۲۴ سال ديگر به رشد خود ادامه خواهد داد و در سال ۱۴۲۸ به اوج خود ميرسد. انتظار ميرود جمعيت كشور در سال ۱۴۲۸ به حدود ۹۴ ميليون و ۵۶۰ هزار نفر برسد كه در مقايسه با سال ۱۳۹۵ در حدود ۱۴.۶۶ ميليون نفر افزايش خواهد يافت. پيشبيني ميشود جمعيت كشور پس از رسيدن به اوج، از اوايل دهه ۱۴۳۰ به بعد شروع به كاهش كند.
از هر ۱۰۰ نفر ۱۷ نفر در استان تهران زندگي ميكنند
در سال ۱۴۰۴ بيش از نيمي از جمعيت كشور در هفت استان (به ترتيب تهران، خراسان رضوي، اصفهان، فارس، خوزستان، آذربايجان شرقي و آذربايجان غربي) زندگي ميكنند.
انتظار ميرود در سال ۱۴۰۴ از هر ۱۰۰ نفر جمعيت ايران حدود ۱۷ نفر در استان تهران و 8 نفر در استان خراسان رضوي زندگي كنند. اين سهم براي هر يك از استانهاي اصفهان، فارس و خوزستان برابر 6 نفر است.
كاهش رشد جمعيت كشور به زير يك درصد/ سيستان و بلوچستان بيشترين و خراسان شمالي كمترين رشد جمعيت را دارند
رشد جمعيت كل كشور رو به كاهش است و مقدار آن به زير ۱ درصد رسيده است. در دوره پنج ساله ۱۳۹۵-۱۳۹۰ رشد جمعيت كل كشور برابر ۱.۲۴ درصد بود. اما براساس آخرين برآوردهاي جمعيتي رشد جمعيت كشور در دورههاي بعدي رو به كاهش گذاشته است. به اين ترتيب كه در دوره ۱۴۰۰-۱۳۹۵ برابر ۰.۹۸ درصد و در دوره ۱۴۰۵-۱۴۰۰ برابر ۰.۷۲ درصد برآورد ميشود.
از نظر استاني بيشترين رشد جمعيت در دوره ۱۴۰۵-۱۴۰۰ متعلق به استانهاي سيستان و بلوچستان (۲.۰۳ درصد)، يزد (۱.۵۸ درصد، هرمزگان (۱.۴۱ درصد) و كمترين مقدار متعلق به استانهاي خراسان شمالي (۰.۱۵ - درصد)، لرستان (۰.۰۳- درصد) و همدان (۰.۰ درصد) است.
بر اساس گزارش پيش بيني جمعيت كل كشور تا افق ۱۴۳۰ و جمعيت استاني تا سال ۱۴۱۵، در سال ۱۴۰۴ از هر ۱۰۰ نفر جمعيت ايران ۷۷ نفر در نقاط شهري زندگي ميكنند. در سال ۱۳۹۵ از هر ۱۰۰ نفر جمعيت ايران ۷۴ نفر در نقاط شهري ساكن بودند كه در سال ۱۴۰۴ به ۷۷ نفر رسيده است. در سال ۱۴۰۴ استان قم با ۹۶.۰ درصد، استان تهران با ۹۴.۹ درصد و استان البرز با ۹۳.۶ درصد بيشترين سهم شهرنشيني را به خود اختصاص دادهاند. در مقابل استان سيستان و بلوچستان با ۵۴.۹، استان كهگيلويه و بويراحمد با ۵۸.۶ و استان گلستان با ۵۸.۸ درصد كمترين سهم شهرنشيني را دارند.
تمايل جمعيت ايران به سمت سالمندي
نتايج پيشبيني انجام شده در دفتر جمعيت، نيروي كار و اقتصاد خانوار مركز آمار ايران نشان ميدهد جمعيت ايران به سوي سالمندي متمايل ميشود. در سال ۱۴۰۴ از هر ۱۰۰ نفر جمعيت ايران ۸ نفر در سنين ۶۵ سال و بيشتر هستند در حالي كه در سال ۱۳۹۵ از هر ۱۰۰ نفر جمعيت كشور ۶ نفر در اين سنين بودند.
در سال ۱۴۰۴، استان گيلان با سهم ۱۱.۶ درصد، استان مازندران با سهم ۱۰.۶ درصد و استان تهران با ۹.۱ درصد سالمندترين استانهاي كشور هستند. در مقابل استانهاي سيستان و بلوچستان با ۳.۳ درصد، هرمزگان با ۴.۹ درصد و بوشهر با ۵.۸ درصد جوانترين استانهاي كشور هستند.
همچنين بررسي وضعيت جنسيتي جمعيت ايران نشان ميدهد در سال ۱۴۰۴ در ايران به ازاي هر ۱۰۱ نفر مرد ۱۰۰ نفر زن حضور دارند. در سال ۱۴۰۴ استانهاي يزد، بوشهر و كهگيلويه و بوير احمد به ترتيب با نسبت جمعيتي ۱۰۵.۲، ۱۰۳.۸ و ۱۰۲.۸ درصد بيشترين سهم و در مقابل استانهاي خراسان جنوبي، اردبيل و سيستان و بلوچستان به ترتيب با مقادير ۸۵.۲، ۸۸.۴ و ۸۸.۸ درصد كمترين سهم را به خود اختصاص دادند.
پيشبيني و بررسي وضعيت تعداد خانوارهاي كشور نشان ميدهد تعداد خانوارهاي كشور رو به افزايش است. در سال ۱۴۰۳ تعداد خانوارهاي كشور به بيش از ۲۸ ميليون رسيده است.
تعداد خانوار كل كشور نيز از ۲۴ ميليون و ۱۹۶ هزار خانوار در سال ۱۳۹۵ به ۲۸ ميليون و ۸۱ هزار خانوار در سال ۱۴۰۴ رسيده است. در همين سال تعداد خانوار شهري برابر ۲۲ ميليون ۱۲۹ هزار و روستايي ۵ ميليون و ۹۵۲ هزار برآورد ميشود.ش
در خصوص بعد خانوار نيز بايد تاكيد شود كه بعد خانوار در كشور در حال كاهش است. در سال ۱۴۰۴ بعد خانوار كل كشور ۳.۱ برآورد ميشود كه در مقايسه با سال ۱۳۹۵ به مقدار ۰.۲ كاهش يافته است.
در سال ۱۴۰۴ بيشترين بعد خانوار در استان سيستان و بلوچستان با مقدار ۳.۶ و كمترين در استان گيلان با مقدار ۲.۸ برآورد ميشود.
در پايان لازم است تاكيد شود، نتايج پيشبينيها و برآوردهاي جمعيت و خانوار پس از اجراي سرشماري ۱۴۰۵ و توليد آمارهاي جديد بازنگري خواهند شد.