
از توسعه زيرساخت تا ديپلماسي داده
در مراسم بزرگداشت روز جهاني ارتباطات و هفته هوش مصنوعي كه با حضور رييسجمهور و وزير ارتباطات برگزار شد، تازهترين برنامههاي دولت براي توسعه فناوري ارتباطي، ارتقاي كيفيت اينترنت، توسعه 5G، افزايش ظرفيت شبكه، گسترش عدالت ارتباطي و حمايت از زيستبوم نوآوري معرفي و سه پروژه ملي در اين حوزه افتتاح شد.
در مراسم بزرگداشت روز جهاني ارتباطات و هفته هوش مصنوعي كه با حضور رييسجمهور و وزير ارتباطات برگزار شد، تازهترين برنامههاي دولت براي توسعه فناوري ارتباطي، ارتقاي كيفيت اينترنت، توسعه 5G، افزايش ظرفيت شبكه، گسترش عدالت ارتباطي و حمايت از زيستبوم نوآوري معرفي و سه پروژه ملي در اين حوزه افتتاح شد. وزير ارتباطات با تأكيد بر لزوم بهبود كيفيت خدمات ارتباطي و سرمايهگذاري در اقتصاد ديجيتال، به نقش ايران در اكوسيستم فناوري منطقه و برنامهريزي براي توسعه ماهوارهاي نيز اشاره كرد.
مراسم بزرگداشت روز جهاني ارتباطات و هفته هوش مصنوعي روز گذشته با حضور مسعود پزشكيان، رييسجمهوري و سيد ستار هاشمي، وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات در محل پژوهشگاه فضايي برگزار شد. در اين مراسم، وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات با اشاره به اينكه توسعه ارتباطات و ارتقاي كيفيت ارتباطات محور نخست وزارت ارتباطات است و در اين زمينه مردم از ما مطالبه جدي بر بحث كيفيت دارند، درباره توسعه 5G اظهار كرد: اميدواريم با تعاملات سازندهاي كه بين وزارت ارتباطات و بخش خصوصي شكل گرفته و همچنين تعاملات بينالمللي، نويد بخش ارتباطات خوبي در اين بخش باشيم. سيد ستار هاشمي اظهار كرد: اگر نگاهي به بحث ارتباطات بيندازيم به تاثير اين حوزه بر زندگي بشر پي ميبريم. ارتباطات از بدو خلقت موضوع مهمي بود و از همان ابتدا وجود داشته و رفته رفته ارتباطات توسعه يافته است. وي افزود: در زمينه پنجره ملي خدمات دولت هوشمند شاهد رشد ۲۲ درصدي كاربران اين پنجره هستيم كه البته نيازمند بازنگريهايي است. وزير ارتباطات با بيان اينكه شعار ارتباطات بايد باز بماند تا انتقال دانش و تعامل هم افزايش و توسعه يابد افزود: شعار امسال ارتباطات، ارتباط پايدار و زندگي هوشمند است كه طبيعتاً زندگي هوشمند تمامي شؤونات زندگي ما را در چند محور در بر ميگيرد. وزير ارتباطات با بيان اينكه توسعه ارتباطات و ارتقاي كيفيت ارتباطات محور اول وزارت ارتباطات است، تاكيد كرد: مردم از ما مطالبه جدي بر بحث كيفيت دارند و اگر صحبت از دسترسي به سهم ۱۰ درصدي اقتصاد ديجيتال از GDP ميكنيم نياز به سرمايهگذاري ۲۵ تا ۳۰ ميليارد دلاري در اين بخش داريم كه به دلايل مختلف در سال گذشته كمتر از ۲ ميليارد بود؛ بنابراين به دنبال ساز و كار اين موضوع هستيم. وي درباره توسعه 5G اظهار كرد: اميدواريم با تعاملات سازندهاي كه بين وزارت ارتباطات و بخش خصوصي شكل گرفته و همچنين تعاملات بينالمللي، نويد بخش ارتباطات خوبي در اين بخش باشد و تعاملاتي كه انشاالله شكل ميگيرد با استفاده از حداكثر توان و ظرفيت داخلي و زير ساختهاي مناسب و توسعه فيبر نوري اتفاقهاي خوبي بيفتد. هاشمي در ادامه گفت: موضوعي كه از امريكاي لاتين تا آسيا دنبال كرديم موضوع ديپلماسي فناوري است و اميدواريم با استفاده از ظرفيتهاي داخل و تعاملات بينالمللي به سطحي برسيم كه در بازارهاي بينالمللي حضور داشته باشيم و از سير تحول عقب نمانيم. وي با اشاره اينكه مكلف هستيم در بحث مهارت افزايي ۵۰۰ هزار نيروي متخصص را آموزش دهيم تا پيشران اقتصاد ديجيتال در كشور باشند اظهار كرد: ايران به مثابه حلقه اتصال اكوسيستم اقتصاد ديجيتال منطقه است در بازه زماني ۳ يا ۴ ماه به بيش از ۵۰ درصد افزايش يافته و باور داريم به واسطه تعامل با كشورهاي منطقه افزايش يابد.
وزير ارتباطات به وضعيت صنعت فضايي كشور اشاره و تشريح كرد: در صنعت فضايي نه تنها توقف نداشتيم بلكه پيشرفت داشتهايم و انشاالله امسال توسعه ماهوارهها و راهاندازي پروژههاي بزرگ همانند پايگاه چابهار و سلماس و چناران را خواهيم داشت. وي به حكمراني داده اشاره كرد و گفت: امروزه حكمران بودن داده بدون معنا است و اتفاقهاي خوبي در اين زمينه در ميان است و پروژه جي نف در بحث مديريت زمين با جديت دنبال ميشود تعاملي كه با دستگاههاي دولتي و قوه قضاييه رقم خورده در آينده نزديك شاهد نتايج خوبي خواهيم بود. در ادامه اين مراسم، سه پروژه ملي وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات در حوزههاي ارتباطات زيرساخت، حمايت از نوآوري و توسعه عدالت ارتباطي افتتاح و به بهرهبرداري رسيد.
افزايش چشمگير ظرفيت هسته شبكه ارتباطي كشور
در اين مراسم، سه پروژه ملي وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات در حوزههاي ارتباطات زيرساخت، حمايت از نوآوري و توسعه عدالت ارتباطي افتتاح و به بهرهبرداري رسيد.در نخستين پروژه كه توسط شركت ارتباطات زيرساخت وزارت ارتباطات به بهرهبرداري رسيد، ظرفيت هسته شبكه ارتباطي كشور با اتكا به توان داخلي و دانش فني جوانان ايراني، با رشدي چشمگير به ۲۸ ترابيت بر ثانيه در ۲۸۵ نقطه از ۳۱ استان كشور افزايش يافت. اين پروژه موجب رشد ۶۲ درصدي ظرفيت شبكه انتقال كشور از ۴۵ هزار به ۷۳ هزار گيگابيت بر ثانيه شده و تجربهاي سريعتر، باكيفيتتر و مطمئنتر براي كاربران فراهم كرده است. افزايش ظرفيت انتقال، بستر لازم براي توسعه فناوريهايي چون اينترنت اشيا، هوش مصنوعي و نسل پنجم ارتباطات (5G) را نيز مهيا كرده است. از آغاز فعاليت دولت چهاردهم تاكنون، ترافيك اينترنت بينالملل كشور ۲۸ درصد و ترانزيت داده و همكاريهاي بينالمللي ۵۰ درصد افزايش داشته كه نشاندهنده جهش در حوزه ديپلماسي داده است.
كهكشان فاوا؛ سكوي هوشمند حمايت از زيستبوم فناوري كشور
دومين پروژه افتتاحشده در اين مراسم، سامانه هوشمند يكپارچه «كهكشان فاوا» بود؛ بستري نوآورانه براي حمايت از ايدهپردازان، استارتاپها، هستههاي فناور و شركتهاي دانشبنيان. اين سامانه با هدف تحقق برنامه هفتم توسعه و ايجاد جهش فناورانه، خدماتي چون تسهيلات مالي، حمايتهاي تخصصي، مشاركت در سرمايهگذاري و تحريك بازار را در فضايي شفاف، سريع و هوشمند در اختيار فعالان فناوري كشور قرار ميدهد.
افزايش ۴ درصدي دسترسي ارتباطات در مناطق روستايي
در سومين طرح، توسعه عدالت ارتباطي با تمركز بر مناطق محروم و روستايي در دستور كار قرار گرفت. از ابتداي فعاليت دولت چهاردهم تاكنون، دسترسي به خدمات ارتباطي در ۱,۴۷۸ روستا فراهم شده و تنها در چند ماه اخير، ۱۵۵,۰۸۸ خانوار و بيش از ۵۲۵ هزار نفر در مناطق روستايي به اينترنت پرسرعت سيار دست يافتهاند. با تلاش حوزه توسعه ارتباطات و فناوري اطلاعات در مناطق روستايي و مجري طرح خدمات عمومي اجباري (USO)، در مدت هشت ماه گذشته پوشش اينترنت در مناطق روستايي چهار درصد افزايش يافته كه گامي موثر در كاهش «شكاف ديجيتال» و گسترش «عدالت ارتباطي» در سراسر كشور به شمار ميرود.
وزير ارتباطات درباره كندي اينترنت هنگام قطع برق توضيح داد
وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات همچنين با اشاره به قطعي برق و تاثير آن بر اينترنت گفت: با قطع برق سايتهاي ما هم خاموش ميشود اما اينكه چرا از باتري استفاده نميكنيم بايد گفت باتريها طبق استاندارد جهاني ۲۰ دقيقه و باتري نو براي مدت يك ساعت سايت را نگه ميدارد كه اين مشكل را حل نميكند زيرا اين تجهيزات براي كنترل قطعيهاي پيشبيني شده نه ناترازيها. هاشمي با حضور در يك برنامه تلويزيوني اظهار كرد: باور دارم كه از بدو خلقت، ارتباطات يكي از الزامات زندگي بوده و انسان با ارتباط زنده است. رفته رفته اين ارتباطات توسعه يافته است و الان وزارت ارتباطات، خودش متولي توسعه ارتباطات در كشور است. وي افزود: مهمترين چالشي كه در چند ماه اخير داشتيم و علي رغم تجربه مديريتي در هفت تا هشت ماه گذشته، با مسائل مختلفي روبرو بوديم كه مهمترين آن بحث كيفيت اينترنت است كه مردم هم در اين زمينه از ما انتظار دارند. هاشمي در پاسخ به اين سوال كه چرا اينترنت زود تمام ميشود؟ توضيح داد: در اين زمينه از سوي مردم گزارشهايي دريافت كردهايم و به گونهاي پيگيري ميكنيم كه آيا اين نگاه و موضوع وجود دارد يا خير و برخورد هم ميكنيم، اما مردم ميتوانند از طريق سامانه ۱۹۵ شكايات خود را ثبت و پيگيري كنند. وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات با اشاره به قطعي برق و تاثير آن بر اينترنت تشريح كرد: اين موضوع هم از مطالبات جدي مردم از ما است، اما بايد گفت وقتي برق قطع ميشود سايتهاي ما خاموش ميشود كه اين موضوع براي ما هم مطلوب نيست؛ چراكه در زير دست سايت بهطور مثال عملا امكان استفاده از دستگاه پوز وجود ندارد و كسب و كار مردم ميخوابد. وي تاكيد كرد: اما اينكه چرا از باتري استفاده نميكنيم بايد توجه كرد كه باتريها طبق استانداردهاي جهاني ۲۰ دقيقه و باتري نو براي مدت يك ساعت سايت را نگه ميدارد كه مشكل را حل نميكند. اين باتريها تجهيزاتي هستند براي كنترل قطعيهاي پيش بيني شده نه ناترازيها. در اين زمينه طراحي را ارايه كردهايم به نام هوشمندسازي كه تا ۲۰ درصد كاهش انرژي را محقق ميكند. وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات درباره نسل پنجم اينترنت اظهار كرد: با وجود سايتهاي 5G در كشور اما فركانسهايي را براي عملياتي كردن آن نياز داريم كه حدود ۳۸۰۰-3600 است و در زمينه برگزاري مزايده فراز و نشيبهاي داشتيم كه بايد گفت مزايده آن در هفته آينده انجام ميشود و پس از آن اپراتورها اين نسل از اينترنت را توسعه ميدهند. براي برخي از گوشيها ۵G فعال شده اما براي آنهايي كه نشده درحال پيگيري هستيم. وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات درباره توسعه اينترنت در شهرها و روستاها تصريح كرد: در اين زمينه پروژه فيبرنوري را در دستور كار خود قرار دادهايم. تكليف ما در اين پروژه ايجاد ۲۰ ميليون پوشش است و اگر ارتباط وجود داشته باشد ميتوان گفت اين پروژه پيش رفته و از خدمات الكترونيكي استفاده كردهاند. درحال حاضر ۱۰ هزار روستا را شناسايي كردهايم كه يا ارتباط بيكيفيت يا ارتباط نداشتهاند. اكنون ۱۴۷۰ روستا از ارتباط با كيفيت برخوردار هستند و بقيه در دستور كار قرار دارد. هاشمي گفت: فيلترينگ هم موضوعي چند وجهي است و به صورت كلي فضاي مجازي پيچيده است و فقط وزارت ارتباطات در اين زمينه نقش ايفا نميكند و بايد سازمانهاي ديگر هم پاي كار بيايند. همچنين برنامه ما در وزارت ارتباطات حمايت از توليد محتوا است. بهطور مثال سريال پايتخت ۱۰ تا ۱۲ درصد مصرف اينترنت بينالملل را كاهش داد. با فناوري نميشود مقابله كرد.