يك هفته اخبار مثبت و دورنمايي كه روشن است
تصويب پالرمو يكي از اخبار خوشايند و اميدبخش كشور در روزهاي اخير بود. بر اساس اعلام اعضاي مجمع در ادامه نيز قرار است سيافتي تصويب شده و زمينه خروج ايران از ليست سياه فراهم شود.
تصويب پالرمو يكي از اخبار خوشايند و اميدبخش كشور در روزهاي اخير بود. بر اساس اعلام اعضاي مجمع در ادامه نيز قرار است سيافتي تصويب شده و زمينه خروج ايران از ليست سياه فراهم شود.
اقتصاد ايران سالهاست به دليل قرار داشتن در ليست سياه افايتياف امكان نقل و انتقال بانكي نداشته و با هزينههاي بالاتر نيازهاي خود را بر طرف ميكند. بنابراين خبر تصويب پالرمو و در ادامه سيافتي ميتواند دورنماي اميدبخشي براي نظم و نظامات بازارهاي فراهم كند.
خبر تصويب پالرمو اما در ادامه با صحبتهاي ويتكاف درخصوص «توافق با ايران زودتر از صلح اوكراين و روسيه» همراه شد. روندي كه نشان ميدهد توافق نزديكتر از چيزي است كه به آن فكر ميكنيم.
باز هم اقتصاد ايران و نظم و نظامات بازارهاي كشورمان كه تحت تاثير انتظارات است، با اين اخبار واكنش نشان داده و به سمت بهبود نسبي حركت كردند. هم نرخ ارز و هم قيمت سكه در اين ايام ثبات بيشتري را تجربه كردند. در ادامه اونس جهاني طلا نيز با ريزش همراه بود تا بازارهاي كشور بهخصوص بازار سهام دورهاي از ثبات و بهبود را شاهد باشند. با اين جو مثبت حالا بازار با خيالي آسودهتر به گزارش ۱۲ ماهه شركتها خواهد پرداخت. در واقع در امسفري مثبت، بازارها مهياي بازآفريني و ريست ميشوند.
اين اما همه ماجرا نيست. سفر ترامپ به منطقه هم همراه با تحولات قابل توجهي بود. قراردادهاي هنگفت ترامپ با عربستانيها، قطريها، اماراتيها و... باعث شدند تا منطقه خاورميانه به محور اخبار بينالمللي طي روزهاي اخير بدل شود. يك سوالي براي من و بسياري از فعالان اقتصادي پيش آمده و آن اينكه مگر ميشود امريكا ۲-۳ تريليون دلار با كشورهاي همسايه ما قرارداد ببندد و قطر و عربستان و امارات اينقدر خوشحال باشند و در نهايت منطقه آرام و امن نباشد؟ طبيعي است كه امريكا به دنبال افزايش ثبات در منطقه خواهد بود و تلاش ميكند زمينههاي توافق با ايران را فراهم سازد. اگر درگيري جديدي در خاورميانه در پيش باشد كشورهاي حاشيه خليج فارس با چه تضميني به سمت توسعه و سرمايهگذاري قدم بر ميدارند؟ تضمين امنيت و صلح در خاورميانه پيش زمينه اين قراردادها و همكاريهاست و اميدوارم ما هم در اين شرايط وارد يك فضاي جديد تعاملي با جهان بشويم.
كاري بسيار سخت اما كاملا شدني. اقتصاد ايران كه به دليل تحريمهاي گسترده و جو منفي ناشي از سوءمديريتهاي داخلي زير سلطه تلاطمات اقتصادي و بياعتمادي، ترس و ناامني قرار گرفته بود بعد از حضور دولت چهاردهم و آغاز مذاكرات اميدوارانه به دنبال احياي خود است.
حالا كه تاثيرات خارجي منفي با طلوع توافق احتمالي در حال كاهش است و واكنش طلا و ارز به مذاكرات مثبت بوده لازم است تا بانك مركزي و سازمان بورس هم دست به كار شوند.
بارها بر اين نكته تاكيد شده كه وقت آن رسيده كه با كاهش نرخ بهره توسط بانك مركزي (كه در نتيجه انتظارات تورمي بالا رفته بود) و افزايش دامنه نوسان و اصلاح حجم مبناي نمادهاي بورسي توسط سازمان بورس (كه به علت جلوگيري از ترس و هيجان منفي ايجاد شده بود) به كمك اقتصاد كشور بيايند.
تنش ايران و امريكا در طي 4 دور مذاكره كاهش يافت ديگر اين مواردي كه در اختيار خودمان است را زودتر برطرف كنيد. با ايجاد يك چنين اصلاحاتي، بازار سرمايه كشور به عنوان نبض تپنده رشد اقتصادي و جذب سرمايههاي لازم به تكاپو افتاده و زمينه رشد پايدار را فراهم ميسازد. براي اين منظور لازم است اعتماد به بازار بازگردد و دولت حمايتهاي ضمني خود را افزايش بدهد.