سيگنال مثبت بورس براي صعود

سيگنال مثبت بورس براي صعود

۱۴۰۴/۰۲/۲۷ - ۰۰:۵۱:۴۲
|
کد خبر: ۳۴۳۲۴۸

كنوانسيون پالرمو تصويب شد و به دليل اينكه محدوديت‌هاي بين‌المللي بانكي را كاهش داده است سيگنال مثبتي را به بورس داده و نشان داد چرا نمادهاي بانكي بازدهي خود را پيشخور كردند. يكي از مهم‌ترين عوامل اثرگذار بر رفتار معامله‌گران در روزهاي آينده، اخبار منتشر شده پيرامون بررسي مجدد لوايح CFT و تصويب كنوانسيون پالرمو در مجمع تشخيص مصلحت نظام است.

كنوانسيون پالرمو تصويب شد و به دليل اينكه محدوديت‌هاي بين‌المللي بانكي را كاهش داده است سيگنال مثبتي را به بورس داده و نشان داد چرا نمادهاي بانكي بازدهي خود را پيشخور كردند. يكي از مهم‌ترين عوامل اثرگذار بر رفتار معامله‌گران در روزهاي آينده، اخبار منتشر شده پيرامون بررسي مجدد لوايح CFT و تصويب كنوانسيون پالرمو در مجمع تشخيص مصلحت نظام است. در مورد نخست اين لوايح كه در ارتباط با شفافيت مالي و پيوستن ايران به نهادهاي بين‌المللي مبارزه با پولشويي و تأمين مالي تروريسم هستند، از اهميت ويژه‌اي برخوردار هستند كه در گام نخست از روز چهارشنبه به عنوان يكي از چالش‌هاي سياست‌گذاري خارجي و اقتصادي كشور مورد بررسي قرار گرفت.

بررسي اين لوايح در صحن علني مجمع با حضور سران سه قوه، براي بسياري از فعالان اقتصادي به‌مثابه نشانه‌اي مثبت تلقي شد. چرا كه در صورت تصويب اين لوايح، امكان بهبود روابط بانكي و مالي ايران با دنيا، تسهيل در مبادلات ارزي و كاهش فشار تحريم‌ها دور از ذهن نخواهد بود. اين موضوع به‌ويژه براي بازار سرمايه، كه به‌شدت به انتظارات و ريسك‌هاي سيستماتيك حساس است، سيگنال مثبتي محسوب مي‌شود.

درواقع پالرمو به عنوان چارچوبي بين‌المللي براي مبارزه با جرايم سازمان‌يافته فراملي و پولشويي، تأثير عميقي بر نظام حقوقي و مقررات مالي و بانكي ايران ايجاد مي‌كند. از يك سو، اين كنوانسيون استانداردهايي را در زمينه شفافيت تراكنش‌هاي مالي، اجراي دقيق‌تر رويه‌هاي شناخت مشتري (KYC) و تقويت چارچوب‌هاي مقابله با پولشويي (AML) و تأمين مالي تروريسم (CFT) معرفي مي‌كند. در نتيجه، بانك‌ها و موسسات مالي ملزم خواهند شد تا سيستم‌هاي نظارتي و اجرايي خود را مدرن كرده و با فرآيندهاي دقيق‌تري نسبت به پيش‌تر عمل كنند؛ امري كه مي‌تواند موجب كاهش ريسك‌هاي جرايم مالي و افزايش اعتماد در سيستم بانكي شود.

عليرضا سادات معتقد است كه به‌طور قطع در كنار افت اونس طلا در بازارهاي جهاني، تصويب پالرمو مي‌تواند موجب انتقال پول به بورس مي‌شود. به ويژه اينكه رشد بي‌سابقه اونس نتوانست در بازار داخلي طلا و سكه خيلي اثرگذار باشد. در كنار موضوع FATF، ادامه مذاكرات ايران با امريكا، بار ديگر گمانه‌زني‌ها درباره احتمال توافق هسته‌اي را در ميان سرمايه‌گذاران تقويت كرده است. عليرضا سادات كارشناس اقتصادي در گفت‌وگويي به بازار گفت: «يكي ديگر از نشانه‌هاي روند صعودي بازار تسهيل مبادلات بين‌المللي بانكي است. اين مساله قطعا منجر به تعديل و ثبات قيمت ارز مي‌شود. به‌طور قطع در كنار افت اونس طلا در بازارهاي جهاني، تصويب پالرمو مي‌تواند موجب انتقال پول به بورس مي‌شود. به ويژه اينكه رشد بي‌سابقه اونس نتوانست در بازار داخلي طلا و سكه خيلي اثرگذار باشد. وي با تاكيد بر اينكه طلا رشد خود را كرده است، افزود: دليل اصلي واگرايي طلا، ثبات نرخ دلار در بازار آزاد و عدم تمايل معامله‌گران براي ورود به سطوح قيمتي جديد طلا است. در نتيجه، صندوق‌هاي سرمايه‌گذاري با پشتوانه طلا، علي‌رغم رشد جهاني قيمت، در بازار داخلي با روندي نزولي همراه شدند.

سادات با بيان اينكه تصويب پالرمو در راستاي پيش‌بيني توافق جامع با امريكا در آينده است، تصريح كرد: «كاهش ريسك‌هاي ژئوپليتيك جهاني و فروكش‌ كردن برخي تنش‌ها از دلايل ثبات يا كاهش نسبي نرخ‌ها در بازارهاي موازي محسوب مي‌شود. اين عامل سبب شده تا برخي سرمايه‌ها به جاي بازار طلا، به سمت بازار سرمايه داخلي هدايت شوند. در همين راستا يكي از نقاط قوت بازار در هفته گذشته، ورود نقدينگي قابل توجه از سوي سرمايه‌گذاران حقيقي بود. به‌طوري كه بيش از چند هزار ميليارد تومان سرمايه جديد وارد گردونه معاملات شده است. هرچند صندوق‌هاي درآمد ثابت همچنان پناهگاه امني براي سرمايه‌گذاران محتاط باقي مانده‌اند و موفق شدند منابع قابل توجهي را جذب كنند. سادات بيان كرد: «رشد شاخص‌هاي كلان بازار سهام، موجب شد صندوق‌هاي سهامي و اهرمي با افزايش تقاضا مواجه شوند. اين روند نشان مي‌دهد كه اميد به بازگشت ثبات و رونق به بازار سهام در حال شكل‌گيري مجدد است. در همين راستا هفته اخير گروه‌هاي اهرمي در موقعيتي مثبت به‌كار خود پايان دادند و بسياري از نمادهاي اين گروه با صف‌هاي خريد همراه شدند. اين موضوع مي‌تواند بيانگر چشم‌انداز مثبت سرمايه‌گذاران نسبت به تحولات كلان اقتصادي، افزايش نرخ بهره‌وري شركت‌ها و احتمال تسهيل مبادلات مالي در آينده باشد.

 

كنوانسيون پالرمو بستر توسعه

مراوات بانك‌ها

در مجموع، بازار سرمايه ايران در پايان هفته با نشانه‌هايي از بهبود شرايط و بازگشت اميد همراه بود. بررسي لوايح مرتبط با FATF، تحركات ديپلماتيك در حوزه انرژي هسته‌اي، ثبات نرخ ارز، و ورود نقدينگي جديد از مهم‌ترين عوامل اثرگذار در فضاي امروز بازار بودند. چنانچه اين عوامل در روزهاي آتي نيز با روندي مثبت پيگيري شوند، مي‌توان به بازگشت تعادل و حتي رونق در بازار سرمايه كشور اميدوار بود.

جواد صلاحي كارشناس اقتصادي در گفت‌وگو با بازار گفت: كنوانسيون پالرمو نه تنها امكان همكاري گسترده‌تر با بانك‌ها و موسسات مالي بين‌المللي را فراهم مي‌آورد، بلكه مي‌تواند زمينه را براي كاهش محدوديت‌ها و فشارهاي اقتصادي از جمله تحريم‌ها مهيا كند. به عبارت ديگر، هماهنگ‌سازي قوانين داخلي با الزامات بين‌المللي مي‌تواند اعتبار اقتصادي كشور را ارتقا داده و موجبات جذب سرمايه‌گذاران خارجي را فراهم سازد. در مجموع، تأثير پالرمو بر قوانين مالي و بانكي ايران از دو منظر قابل چشم‌پوشي نيست: هم به عنوان ابزاري براي مدرن‌سازي و ارتقاي شفافيت سيستم كلي اقتصادي و هم به عنوان عاملي براي بهبود تعاملات بين‌المللي و كاهش اثرات منفي فشارهاي خارجي موثر است.

جواد صلاحي تاكيد كرد اجراي الزامات پالرمو موجب افزايش شفافيت اقتصادي و مقابله با پول‌شويي و فساد مالي شده و در نتيجه اعتماد سرمايه‌گذاران خارجي را تقويت مي‌كند. وي افزود: با وجود اين مزايا، چالش‌هايي نيز در مسير تطبيق قوانين داخلي با استانداردهاي كنوانسيون پالرمو وجود دارد؛ از جمله حفظ حاكميت ملي، رعايت ملاحظات حقوقي و فرهنگي بومي و نياز به اصلاحات جامع قانوني كه در كوتاه‌مدت ممكن است با مقاومت‌هايي مواجه شود.

صلاحي تاكيد كرد: يكي از پيش‌نيازهاي گروه ويژه اقدام مالي (FATF) محسوب مي‌شود. پيوستن ايران به اين كنوانسيون مي‌تواند محدوديت‌هاي بانكي را كاهش داده و مسير همكاري بانك‌هاي داخلي با موسسات مالي بين‌المللي را هموار كند. همچنين، اجراي الزامات پالرمو موجب افزايش شفافيت اقتصادي و مقابله با پول‌شويي و فساد مالي شده و در نتيجه اعتماد سرمايه‌گذاران خارجي را تقويت مي‌كند. اين امر نه تنها موجب تسهيل سرمايه‌گذاري خارجي خواهد شد، بلكه باعث افزايش مبادلات تجاري و رشد اقتصادي كشور مي‌شود. براساس اين گزارش تصويب كنوانسيون پالرمو به دليل ايجاد هماهنگي با استانداردهاي بين‌المللي مي‌تواند ايران را از ليست سياه اقتصادي خارج كرده و زمينه را براي بهبود روابط مالي و تجاري با ساير كشورها فراهم سازد. در صورت تحقق اين مساله شركت‌هاي صادراتي ايران كه بورسي هستند منافع خواهند شد. با اين حال، برخي مخالفان نگران‌اند كه اجراي اين كنوانسيون ممكن است محدوديت‌هايي ايجاد كند. با وجود اين ديدگاه‌ها، تصويب پالرمو به عنوان يك گام مثبت در جهت بهبود تعاملات مالي و تجاري ايران اتفاق افتاد. در اين شرايط بازار سرمايه و سرمايه‌گذاران به كاهش ريسك‌هاي ژئوپليتيك و بهبود روابط بانكي چشم اميد دارند.