علت التهابات بازار شكر چيست؟
بسياري از كارشناسان براين باورند كه رسوب كالا در بنادر و انبارها و توزيع قطرهچكاني در بازار عامل اصلي التهابات بازار است كه با اعلام قيمت جديد شكر مشكلات مرتفع ميشود.
بسياري از كارشناسان براين باورند كه رسوب كالا در بنادر و انبارها و توزيع قطرهچكاني در بازار عامل اصلي التهابات بازار است كه با اعلام قيمت جديد شكر مشكلات مرتفع ميشود.
بررسيها حاكي از آن است كه طي هفتههاي اخير، بازار شكر ناشي از احتكار و رسوب كالا در انبارها با التهاباتي روبهروست و كارشناسان تاخير در اصلاح قيمت را عامل اصلي اين نوسانات ميدانند. به گزارش باشگاه خبرنگاران، بنابر آمار، سالانه ۲ ميليون تا ۲ ميليون و ۲۰۰ هزار تن شكر در كشور مورد نياز است ولي سال گذشته يك ميليون و ۹۵ هزارتن مازاد نياز كشور شكر وارد شد. به همين دليل، در شرايط فعلي كمبودي در عرضه شكر وجود ندارد. همچنين از ابتداي امسال ۴۵۰ هزار تن شكر وارد كشور شده و در گمركات انبار شده است. در همين ارتباط پيمان حصادي مجري طرح چغندر وزارت جهاد گفت: امسال يك ميليون و ۹۳۰ هزارتن شكر در داخل توليد شد كه با احتساب مصرف سالانه ۲ تا ۲ميليون و ۲۰۰ هزارتن شكر در داخل، بيش از ۹۰ درصد در توليد اينمحصول خودكفا هستيم كه برآورد ميشود سال زراعي آينده توليد شكر افزايش يابد. وي كمبود ظرفيت صنعتي شكر را مانع خودكفايي ۱۰۰ درصدي توليد شكر دانست و گفت: با جبران كمبود ظرفيت صنعتي نه تنها مشكلي در تامين شكر داخل نخواهيم داشت، بلكه ميتوان صادركننده بود. غلامحسين بهمني دبير اسبق انجمن تصفيهكنندگان شكر ميگويد: با آغاز پيك مصرف نياز است كه واردات شكر براي تامين و تنظيم بازار داخل انجام شود. اما واردكنندگان به سبب آنكه واردات هر كيلو شكر براي آنها ۷۰ هزار تومان تمام ميشود، رغبتي به واردات ندارند. به گفته وي، واردكنندگان، محمولههاي شكر را در كشتي و بندر نگه داشتهاند و منتظر قيمت جديد هستند چراكه در شرايط كنوني مشكل، قيمت مصوب شكر است كه باعث شده حتي توليدكنندگان داخل به صورت قطرهچكاني به بازار عرضه كنند. بهمني با بيان اينكه قيمت جهاني شكر كاهش يافته است، گفت: واردكنندگان با ارز ۷۰ هزارتوماني رغبتي به واردات ندارند، هرچند كاهش قيمت جهاني اثر ميگذارد، اما شكر خام در بندر با قيمت هر كيلو ۳۵ هزار تومان صرفه اقتصادي ندارد. دبير اسبق انجمن تصفيهكنندگان شكر ادامه داد: قيمت هر كيلو شكر خام در بندر ۳۵ هزار تومان است كه با احتساب هزينه گمركي، ۴ درصد ضايعات و حمل، ۴۲ تا ۴۳ هزار تومان براي واردكننده تمام ميشود كه بر اين اساس قيمت تمامشده بايد ۴۵ تا ۵۰ هزارتومان باشد. وي راهكار كاهش تب و التهابات بازار شكر را اصلاح قيمت دانست و افزود: دولت به رغم افزايش هزار توماني قيمت چغندر قند، قيمت شكر را به موازات قيمت خريد تضميني افزايش نداده است.دبير اسبق انجمن تصفيهكنندگان شكر گفت: طبق روال هرساله اوج مصرف در ماههاي تير و مرداد است كه مصرف روزانه در اين ايام به ۲۴۰ تا ۲۵۰ هزارتن ميرسد. فتحي معاون وزير جهاد خريد شكرهاي موجود در انبارها توسط شركت بازرگاني دولتي ايران و ذخيرهسازي آنها بر اساس سياستهاي اين شركت يا عرضه با قيمت مصوب و فهرستبرداري شكر موجودي انبارها و پرداخت مابهالتفاوت پس از فروش با قيمت جديد را راهكار تنظيم بازار اعلام كرده است.
توزيع قطره چكاني شكر تا زمان اصلاح قيمت در بازار
رضا كنگري رييس اتحاديه بنكداران مواد غذايي ميگويد: شنيدهها حاكي از آن است كه مسوولانستاد تنظيم بازار ميخواهند قيمت جديد شكر را اعلام كنند كه در صورت تحقق، چالش بازار شكر مرتفع ميشود. به گفته وي، برمبناي ارز توافقي قيمت مصوب شكر اعلام ميشود. اگر ارز تكنرخي و رفع انحصار واردات رخ بدهد، در بازار ثبات خواهيم داشت. اما با ارز مبادلهاي و ترجيحي رانت در بازار خواهيم داشت. كنگري ادامه داد: جايگزيني ارز توافقي با نيما موجب شد كالا ۲ فاكتوره يا با نرخ روز عرضه شود، درحالي كه اگر تكنرخي باشد رقابت در بازار ايجاد و ثبات برقرار ميشود. در غيراين صورت با واردات شكر با ارز ترجيحي و توافقي، اتحاديهها در تنظيم بازار بايد نقشآفريني كنند تا به دست مصرفكننده نهايي برسد، در غير اين صورت رانت بزرگي ايجاد ميشود. رييس اتحاديه بنكداران مواد غذايي قيمت هر كيلو شكر بدون فاكتور درب كارخانه را ۵۲ هزارتومان اعلام كرد كه با احتساب ارزش افزوده و ۱۵ درصد سود با نرخ ۶۵ هزار تومان به دست مصرفكننده ميرسد.وي با تاكيد بر اين موضوع كه نظارت از مبدا بايد صورت بگيرد، گفت: شكر در بازار با نرخ روز در حال توزيع است و تاكنون شكر با ارز توافقي ميرسيد. اين نظارت بايد از كارخانهدار باشد و تعزيرات و بازرسي اتاق اصناف بايد صحتسنجي كنند كه كالا با نرخ مصوب عرضه ميشود. با توجه به تاكيد برنامه هفتم مبني بر خودكفايي چغندر قند انتظار ميرود كه حمايتهاي لازم در ارتباط با قيمت تضميني چغندر قند و شكر صورت بگيرد و از طرفي ظرفيت صنعتي براي توليد اين محصول در استانها ايجاد شود تا در دستيابي به توليد شكر مشكلي نداشته باشيم.