توجه به حوزه فناوري باعث رشد كشورها مي‌شود

۱۴۰۴/۰۲/۲۴ - ۰۱:۱۸:۱۲
|
کد خبر: ۳۴۲۹۹۰

يك كارشناس معتقد است توجه به حوزه فناوري اطلاعات و ارتباطات از سوي دولت‌ها باعث رشد يك كشور مي‌شود و يكي از شاخص‌هاي توسعه يافتگي در دنيا بين كشورها بحث بهره‌گيري از فرصت‌هاي فضاي مجازي و مباحث مربوط به حوزه فناوري اطلاعات و ارتباطات است.

يك كارشناس معتقد است توجه به حوزه فناوري اطلاعات و ارتباطات از سوي دولت‌ها باعث رشد يك كشور مي‌شود و يكي از شاخص‌هاي توسعه يافتگي در دنيا بين كشورها بحث بهره‌گيري از فرصت‌هاي فضاي مجازي و مباحث مربوط به حوزه فناوري اطلاعات و ارتباطات است. كيوان‌‌نقره‌كار در گفت‌وگو با ايسنا، با اشاره به روز جهاني ارتباطات در پاسخ به اين سوال كه فناوري‌هاي نوين ارتباطي چگونه به رشد كسب و كارها و بهبود بهره‌وري اقتصادي كمك مي‌كند؟ اظهار كرد: سال‌هاست كه به واسطه وجود فناوري در حوزه‌هاي اقتصادي ما شاهد رشد اقتصاد از منظر خرد و كلان هستيم. اگر توجه كنيم در اولين نسل اقتصادي بشر كه به نوعي بحث عصر كشاورزي بود هر چقدر كه فناوري و ابزارها به اين عصر اضافه شدند نشان داد كه چقدر مي‌تواند در بازدهي، بهبود و عملكرد عرصه كشاورزي كه به نوعي خوراك انسان بود كمك كند. وي افزود: همين باعث شد كه با توسعه فناوري كم كم كارخانه‌ها و كارگاه‌ها شكل بگيرند و روش‌هاي اقتصادي ديگري هم براي انسان به وجود آمد تا نسل سوم كه به اينترنت و فناوري‌هاي ديجيتال و درحال حاضر هوش مصنوعي كشيده شد و تحولاتش را در تمامي عرصه‌ها نه فقط عرصه‌هاي اقتصادي بلكه عرصه‌هاي اجتماعي و سياسي تا سلامت و آموزش شاهد هستيم. نقره‌كار افزود: بنابراين نكته مهم اين است كه فناوري همواره و در هر زمان همراه با انسان به شكلي و به نحوي وجود داشته اما موضوع مهم اين است كه چگونه دولت‌ها از فناوري به نفع اقتصاد خودشان استفاده كردند. اين كارشناس حوزه ارتباطات و فناوري اطلاعات با بيان اينكه روشي كه گفته شد استفاده از فناوري براي تسهيل كسب و كار بود اما خود فناوري هم به نوعي درآمدزايي مي‌كند، ادامه داد: اما براي پاسخ به اين سوال كه چگونه فناوري به صورت مستقيم و غير مستقيم توانسته‌اند فضاي اقتصادي كشور را رشد دهند بايد گفت اين موضوع به دولت‌ها بازمي‌گردد. اينكه دولت‌ها چگونه تسهيل‌گري فناوري در كشوري انجام دهند و مورد استفاده قرار بگيرد بخشي از آن وظيفه دولت‌ها است؛ البته بايد لايه پايين‌تر يعني بخش خصوصي هم توجه شود. به گفته وي لايه بعدي افراد صاحب تكنيك، تكنولوژي و صاحب فن هستند، اينكه چقدر متناسب نياز بازار اقدام به توليد محصول سخت‌افزاري و نرم‌افزار مي‌كنند و چقدر آنها خود را تأثيرگذار مي‌دانند.‌‌نقره‌كار با بيان اينكه نكته مهم اين است كه بايد بازاريابي‌هاي بين‌المللي بر اساس چارچوب‌ها و استانداردهاي هر كشور ايجاد شود، تصريح كرد: گاهي اوقات ما فكر مي‌كنيم صرفاً فقط يك سايت سه زبانه مي‌تواند بازارسازي براي ما ايجاد كند اما اينگونه نيست و بايد روش‌هاي بازاريابي، انعقاد قراردادها و چه بسا نيروي انساني متخصص و آشنا با آن بازارها، بحث مجوزها همه اين موارد را بدانيم تا بتوانيم از فناوري به عنوان زيرساخت توسعه ساز در بازار بين‌المللي استفاده كنيم. وي تصريح كرد: در ايران ما نتوانسته‌ايم به آنچه كه لايقش هستيم در تلفيق حوزه فناوري اطلاعات و اقتصاد چه در بازارهاي داخلي و خارجي برسيم.

مسلماً در بازارهاي بين‌المللي عقب‌تر هستيم و چند دليل هم دارد. يكي اين است كه به هر حال ما خودمان عمدتاً مصرف‌كننده فناوري هستيم تا توليد‌كننده فناوري كه البته عيب نيست. در حوزه نرم افزاري ما متخصصان، تحصيل‌كرده‌ها و فارغ‌التحصيلاني را داريم كه مي‌توانند برنامه بنويسند يا اپليكيشن و نرم‌افزار توليدكنند اما عمدتا اين افرادي هم كه توليدكننده نرم‌افزار هستند شايد خيلي بازار را نشناسند و مناسبات بازار را ندانند و اين اولين مانع است. اين كارشناس حوزه ارتباطات و فناوري اطلاعات با بيان اينكه دومين مانع اين است كه شركت‌هاي خصوصي ما هنوز آنطور كه بايد و شايد به حوزه فناوري اطلاعات و ارتباطات در بحث توسعه بازار اعتماد نكردند، تصريح كرد: در حال حاضر از فناوري در بحث‌هاي حسابداري و بسياري از موارد استفاده مي‌شود؛ اما اينكه چگونه مي‌توان از نرم‌افزارهاي بين‌المللي كه متناسب اين موضوع هستند استفاده كرد از همان فرهنگ، بينش و تطابقي كه بايد محصول با استانداردهاي بين‌المللي داشته باشد، ضعيف شده است. به تاكيد وي در يك لايه بالاتر دولت است كه ما متاسفانه به دليل تحريم‌ها شايد خيلي ابزارهاي استاندارد و به روزي را از لحاظ سخت افزاري نداريم. همچنين سرعت اينترنت ما سرعت اينترنت بالايي نيست و نمي‌تواند تناسب را با استانداردهاي جهاني داشته باشد، همه اينها باعث دست و پاگير شدن ديپلماسي‌هاي سياسي مي‌شود.

‌‌نقره‌كار اظهار كرد: البته يك عامل بزرگ ديگري وجود دارد و آن هم اين است كه كشور ما بخشي از اقتصادش بر پايه نفت مي‌چرخد بنابراين برنامه‌ريزي‌ها، بودجه‌بندي‌ها و بسياري از مسائلي كه در سطح كلان بايد مطرح شود، عمدتاً پيرامون نفت است و ما كمتر به توسعه فناوري در تمامي حوزه‌ها از جمله اقتصاد و اشتغال مي‌پردازيم. اينها عواملي است كه نشان مي‌دهد كه چقدر ظرفيت داريم اما نتوانسته‌ايم استفاده كنيم. وي در پايان گفت: به هر حال توجه به حوزه فناوري اطلاعات ارتباطات از سوي دولت‌ها باعث رشد يك كشور مي‌شود. يكي از شاخص‌هاي توسعه يافتگي در دنيا بين كشورها بحث بهره‌گيري از فرصت‌هاي فضاي مجازي و مباحث مربوط به حوزه فناوري اطلاعات و ارتباطات است. بپذيريم كه خيلي از كشورها شايد منابع ما را ندارند، ولي با استفاده از همين فناوري اطلاعات و ارتباطات بسياري از لحاظ درآمدزايي و بهره‌گيري از فرصت‌هاي منابع انساني از ما جلوتر هستند.