يارانه گوشت حذف شد
در پي تصميم سازمان برنامه و بودجه براي حذف ارز ترجيحي واردات گوشت قرمز، معاون بازرگاني وزارت جهاد كشاورزي در ديداري با رييسجمهور نسبت به پيامدهاي اين تصميم بر امنيت غذايي كشور هشدار داد.
در پي تصميم سازمان برنامه و بودجه براي حذف ارز ترجيحي واردات گوشت قرمز، معاون بازرگاني وزارت جهاد كشاورزي در ديداري با رييسجمهور نسبت به پيامدهاي اين تصميم بر امنيت غذايي كشور هشدار داد.به گزارش خبرنگار اقتصادي خبرگزاري تسنيم، سازمان برنامه و بودجه بهتازگي تصميم به حذف ارز ترجيحي گوشت قرمز و خارجكردن اين محصول از دسته كالاهاي اساسي يارانهاي گرفته است. هرچند اين موضوع مورد اعتراض معاون بازرگاني وزارت جهاد كشاورزي قرار گرفته است، بهطوريكه شهرزاد مشيري در بازديد سرزده رييسجمهور از وزارت جهاد كشاورزي، گلايه خود را در اين ارتباط به رييسجمهور اعلام كرد و از تأثير اين اتفاق بر امنيت غذايي كشور سخن گفت. وضعيت اختصاص ارز براي واردات برخي از كالاهاي اساسي از جمله همين گوشت قرمز بر عهده سازمان برنامه و بودجه است. معاون بازرگاني وزارت جهاد كشاورزي از اين موضوع به عنوان نبود تفكيك صحيح وظايف ميان وزارت جهاد كشاورزي و سازمان برنامه و بودجه ياد كرده و اظهار داشت: تعيين اقلام كالاي اساسي، از جمله تخممرغ نطفهدار يا گوشت گرم، به وزارت جهاد سپرده نشده و امسال برخي از آنها از فهرست كالاهاي اساسي خارج شدهاند؛ در حالي كه همچنان تأثير مستقيم بر امنيت غذايي دارند. بر اساس اين گزارش، در حالي تصميم به حذف ارز ترجيحي گوشت گرفته شده است كه هنوز برنامه جامعي براي توليد گوشت قرمز گوسفندي همتراز با قيمتهاي جهاني در كشور وجود ندارد، بهطوريكه با مقايسه گوشت قرمز توليد داخل با نمونههاي خارجي، همچنان شاهد تفاوت معنادار قيمتها هستيم. در حالي كه قيمت هر كيلوگرم گوشت گرم گوسفندي بهصورت لاشه در كشور به معادل 9 يورو رسيده است، قطعات گوشت گوسفندي سرد با توجه به كشور مبدأ واردات، از 5 تا 8.5 يورو قيمتگذاري ميشوند و قيمت لاشه گوشت گوسفندي گرم بين 7 تا 8.5 يورو است. همزمان با تغيير نرخ ارز مرجع واردات، احتمال افزايش بيشتر قيمت گوشت قرمز در بازار وجود دارد و اين محصول در كشورمان با قيمتهايي بهمراتب بالاتر از قيمت جهاني در سفره مردم قرار خواهد گرفت. با توجه به نگرانيهايي كه از سوي وزارت جهاد كشاورزي درباره تأمين امنيت غذايي مطرح شده است، شايد منطقيتر بود كه براي كاهش تخصيص ارز به واردات اين محصول، مكانيزمي تركيبي شامل ارز ترجيحي و توافقي در نظر گرفته ميشد تا توليدكننده داخلي نيز براي افزايش بهرهوري و كاهش قيمت تمامشده تلاش كند. قيمت هر كيلوگرم گوشت گرم تنظيم بازار بهصورت مخلوط 315 هزار تومان بود. مسوولان مربوطه پيشبيني كردهاند كه در صورت واردات با ارز تركيبي، نرخ اين محصول به 500 هزار تومان افزايش يابد. با اين حال، سناريوي قيمت گوشت قرمز با ارز آزاد هنوز مشخص نيست و بايد منتظر ماند و ديد كه دولت چه برنامههايي براي تنظيم بازار اين محصول پس از حذف ارز ترجيحي دارد.