نقشه راه ورود بنگاه‌ها به دنياي ديجيتال
بخش خصوصي با همراهي سران قوه، دانشگاهيان و صنعتگران ترسيم مي‌كند

نقشه راه ورود بنگاه‌ها به دنياي ديجيتال

۱۴۰۴/۰۲/۲۳ - ۰۱:۵۱:۱۱
|
کد خبر: ۳۴۲۸۷۱

رييس كميسيون فاوا اتاق ايران از طراحي هفته هوش مصنوعي ايران از 27 تا 31 ارديبهشت با هدف انسجام بخشيدن به حوزه قانون‌گذاري و سرمايه‌گذاري در حوزه هوش مصنوعي خبر داد و تاكيد كرد كه هدف اصلي اين رويداد، تسهيل مسير سرمايه‌گذاري و تدوين قانون براي بهره‌گيري بهينه از ظرفيت‌هاي هوش مصنوعي در اقتصاد كشور است.

تعادل|

رييس كميسيون فاوا اتاق ايران از طراحي هفته هوش مصنوعي ايران از 27 تا 31 ارديبهشت با هدف انسجام بخشيدن به حوزه قانون‌گذاري و سرمايه‌گذاري در حوزه هوش مصنوعي خبر داد و تاكيد كرد كه هدف اصلي اين رويداد، تسهيل مسير سرمايه‌گذاري و تدوين قانون براي بهره‌گيري بهينه از ظرفيت‌هاي هوش مصنوعي در اقتصاد كشور است. در اين برنامه، نمايندگان سه قوه، دانشگاهيان و صنعتگران در كنار هم به تدوين استراتژي و نقشه راه خواهند پرداخت. به گفته فعالان اقتصادي، اگر قرار باشد به صورت گسترده و مانند ساير كشورها از بستر هوش مصنوعي بهره ببريم، لازم است دولت زيرساخت آن مانند اينترنت پرسرعت، مديريت داده، مالكيت داده و ... را مهيا كند؛ . از اين رو، تعريف قوانين، استانداردها و پروتكل‌هاي جامع در اين هفته در دستوركار بخش خصوصي قرار دارد. همچنين در حوزه هوش مصنوعي به سرمايه‌گذاري نيز نياز داريم، كه بخش خصوصي بايد ورود كند. البته تحريم و مهاجرت نخبگان، محدوديت‌هاي اين حوزه هستند.

 

بخش خصوصي پيشگام قانون‌گذاري در هوش مصنوعي شد

رييس كميسيون فناوري اطلاعات و ارتباطات اتاق ايران در نشست خبري ضمن اشاره به اهميت استفاده بهينه از بستر هوش مصنوعي در حوزه‌هاي مختلف اقتصادي، از ابتكار اين كميسيون براي طراحي هفته هوش مصنوعي ايران و تعريف دبيرخانه دايمي آن در كميسيون فاوا اتاق ايران خبر داد و گفت: در اين يك هفته سعي داريم طي نشست‌هايي با متوليان امر در قواي سه‌گانه، بخش خصوصي و بخش دانشگاهي درباره قانون‌گذاري و سرمايه‌گذاري در حوزه هوش مصنوعي، صحبت كنيم. سادينا آبايي، رييس كميسيون فاوا اتاق ايران با بيان اين مطلب كه اين رويداد با همراهي تشكل‌هاي تخصصي اين حوزه از جمله سازمان نظام صنفي يارانه‌اي (نصر)، انجمن هوش مصنوعي و ... برگزار مي‌شود، تصريح كرد: پيشنهاد برگزاري هفته هوش مصنوعي براي اولين مرتبه از سوي كميسيون فاوا اتاق ايران مطرح شد و از سال گذشته به صورت جدي روي اين موضوع متمركز شديم. چراكه اعتقاد داريم بايد روي قانون‌گذاري در عرصه هوش مصنوعي ورود كنيم تا بخش خصوصي بتواند در اين بخش نقش‌آفرين باشد.

اين فعال اقتصادي خاطرنشان كرد: در مسير تسهيل‌گري فعاليت بخش خصوصي بايد قانون، آيين‌نامه، استراتژي و نقشه راهي باشد كه مسير حركت را شفاف و آسان مي‌كند. بنابراين بخش خصوصي پيش‌قدم شد تا در تدوين هر آنچه نياز است كمك‌كار مجلس يا ساير نهادها باشد. در واقع هدف، تدوين قانوني است كه تسهيل‌گر باشد.

عضو هيات نمايندگان اتاق ايران بررسي مسير درست سرمايه‌گذاري در بستر هوش مصنوعي را هدف دوم تعريف هفته هوش مصنوعي عنوان كرد و افزود: در طول ساليان گذشته به ويژه در حوزه فناوري اطلاعات و ارتباطات شاهد سرمايه‌گذاري‌هاي ناموفقي هستيم كه به هدررفت منابع منجر شده‌اند. بنابراين ساماندهي مسير سرمايه‌گذاري را در دستوركار قرار داديم و در هفته پيش‌رو درباره چگونگي، گستره و ميزان نقش‌آفريني بخش خصوصي در آن، صحبت خواهيم كرد.

آبايي در بخش ديگري از سخنان خود نصرالله جهانگرد را به عنوان رييس شوراي سياست‌گذاري هفته هوش مصنوعي و حسين سلاح‌ورزي را نيز به عنوان رييس شوراي اجرايي اين هفته معرفي كرد و گفت: از آنجا كه در تلاشيم اين رويداد را به صورت مستمر برگزار كنيم، دبيرخانه دايمي در كميسيون فناوري اطلاعات و ارتباطات، طراحي كرده‌ايم.

او درباره روند برگزاري اين رويداد يك هفته‌اي گفت: قرار است در سه روز ابتدايي هفته به صورت مجزا با متوليان امر در قواي سه‌گانه، نشست داشته باشيم. همچنين قرار است روزهاي ۳۰ و ۳۱ ارديبهشت در اتاق ايران نشست‌هايي با دانشگاهيان و فعالان بخش خصوصي برگزار كنيم. رييس كميسيون فاوا اتاق ايران با تأكيد بر اينكه رويداد هفته هوش مصنوعي نقطه شروع كار است، گفت: در طول مسيري كه تعريف كرديم، شتابي نداريم اما مسير درست و نتيجه‌بخش بايد روشن شود تا قدم‌ها را از ابتدا به درستي برمي‌داريم. آبايي درباره اينكه ميزان اقبال بنگاه‌هاي اقتصادي در حوزه‌هاي مختلف نسبت به هوش مصنوعي تا چه حد است، گفت: صنعت معطل دولت و حاكميت نيست. به ويژه صنعت غذا در اين حوزه قدم‌هاي خوبي در حوزه هوش مصنوعي برداشته است. بايد اينچنين گفت كه صنعت آمادگي پذيرش فناوري متفاوت و تحول‌آفرين را دارد؛ اما ميزان رشد آن متوازن نيست. برخي صنايع خوب پيشرفت كردند و برخي هم آشنايي با بستر هوش مصنوعي ندارند. اين موضوع به فرهنگ‌سازي نياز دارد تا نسبت به آن مطالبه‌گري شكل بگيرد.

عضو هيات نمايندگان اتاق ايران افزود: در اين هفته و در ادامه راه، مطالبه‌گري بخش خصوصي بايد بيشتر شود. از طرف ديگر در روند طراحي هفته هوش مصنوعي سعي كرديم شفاف عمل كرده و از هر سه قوه، بخش خصوصي و بخش دانشگاهي كمك بگيريم تا همگي به يك قانون و استراتژي منسجم دست پيدا كرده و مطيع آن باشيم؛ بايد از بازيگران اصلي بخواهيم تا به يك سند جامع برسيم.

آبايي تأكيد كرد: درباره استفاده بهينه از هوش مصنوعي، اتاق ايران و اتاق‌هاي استاني هم ورود كردند و با توجه به اينكه هر كدام از آنها مراكز داده هستند، قصد دارند با استفاده از هوش مصنوعي، استفاده از داده‌هاي موجود را تسهيل كنند. در واقع اتاق‌ها هم در نقطه شروع قرار دارند.

 

نگراني از عقب ماندن نظام آموزشي

در هوش مصنوعي

در بخش بعدي اين نشست نصرالله جهانگرد، رييس شوراي سياست‌گذاري هفته هوش مصنوعي نيز گفت: براي بخش اقتصادي كشور، مجموعه شركت‌ها در همه حوزه‌ها آشنايي با هوش مصنوعي و استفاده از آن اهميت دارد. فعالان اقتصادي پيش‌قراولان تحول ديجيتال هستند و اين بستر به‌طور طبيعي در مسير سياست‌گذاري روي دامنه فعاليت‌ها اثر دارد، پس بايد به صورت هماهنگ از تكنولوژي شتاب‌دهنده بازار بهره ببريم و سهم اقتصاد ديجيتال در اقتصاد كشور را افزايش دهيم. بايد توجه داشت كه افزايش آگاهي، شناسايي تقاضاها و تعريف اهداف و برنامه‌هاي پيش رو، فضاي تصميم‌گيري را بهتر مي‌كند. او ادامه داد: بنگاه‌ها دو نوع هستند عرضه‌كنندگان تكنولوژي و بنگاه‌هاي بهره‌بردار. در حوزه عرضه، انبوهي از داده‌ها توليد شده و اجازه داريم با مدل‌هاي منطقي از اين داده‌ها به راه‌حل برسيم. هوش مصنوعي در وضعيت عميق كنكاش علمي قرار دارد. هرچند در ايران همچنان داده‌هاي بومي در سيستم هوش مصنوعي ننشسته است. بر اساس اظهارات جهانگرد، در بخش بهره‌برداري، وضعيت خوبي داريم و روبه رشد است. هرچند سطح بهره‌برداري در صنايع مختلف، متفاوت است. رييس شوراي سياست‌گذاري هفته هوش مصنوعي، آموزش هوش مصنوعي را امري ضروري توصيف كرد و گفت: بايد آموزش درباره هوش مصنوعي را از دبستان شروع كنيم. امروز عقب ماندن نظام آموزشي در اين حوزه مايه نگراني است.

 

هوش مصنوعي به كمك بخش خصوصي

مي‌آيد

حسين سلاح‌ورزي، رييس شوراي اجرايي هفته هوش مصنوعي نيز گفت: در بخش خصوصي مدت‌هاست معتقديم جدي‌ترين مساله، تقويت توليد صادرات‌محور رقابتي است. در اين مسير دچار عارضه‌هايي هستيم مانند مشكلات بهينه‌سازي و بهره‌وري كه هوش مصنوعي مي‌تواند راهكارهاي متنوعي براي حل اين موضوعات ارايه دهد.

او با بيان اين مطلب كه در شاخص عملكرد لجستيك ضعف جدي داريم و بهينه‌سازي اين بخش به كمك هوش مصنوعي امكان‌پذير است، گفت: براي نمونه درباره مديريت مصرف آب در حوزه كشاورزي يا در حوزه مانده سموم در انواع محصولات كشاورزي و ... موضوعات بهينه‌سازي و كيفي‌سازي مطرح هستند و هوش مصنوعي اين امكان را دارد تا راهكار مناسب براي هركدام از آنها ارايه دهد و براي ارتقاي كشور بايد از همه امكانات استفاده كنيم. سلاح‌ورزي درباره هفته هوش مصنوعي گفت: در اين رويداد يك هفته‌اي قواي سه گانه را درگير كرديم. چون باور داريم توسعه و ترويج اين مفاهيم در راستاي استفاده بهينه و كارآمد از هوش مصنوعي نكته جدي است و بدين‌ترتيب بخش خصوصي را پاي كار آورده است. رييس سازمان كارآفريني با اشاره به اين مطلب كه امروز در بنگاه‌هاي مختلف، واحدهاي R&D به صورت خودجوش براي ارتقاي بهره‌وري و كاهش هزينه از هوش مصنوعي بهره مي‌برند، تأكيد كرد: اگر قرار باشد به صورت گسترده و مانند ساير كشورها از بستر هوش مصنوعي بهره ببريم لازم است دولت زيرساخت آن را مهيا كند؛ مانند اينترنت پرسرعت، مديريت داده، مالكيت داده و ... تعريف قوانين، استانداردها و پروتكل‌هاي جامع، هدفي است كه را در اين هفته مدنظر داريم. او در ادامه با بيان اين مطلب كه در حوزه هوش مصنوعي به سرمايه‌گذاري نياز داريم و بنابراين بخش خصوصي بايد ورود كند، تأكيد كرد: تحريم و مهاجرت نخبگان، محدوديت‌هاي اين حوزه هستند. اين هفته برخلاف برخي رويدادها و همايش‌ها كه تحت تأثير احساس طراحي مي‌شوند، اقدامي دقيق است و نقطه شروع يك مسير خواهد بود.