جزييات افزايش تعرفه واردات كالاهاي ايراني در عراق

قاچاق دام زنده ايران

۱۴۰۴/۰۲/۲۲ - ۰۱:۲۹:۴۳
|
کد خبر: ۳۴۲۷۳۹

عضو هيات رييسه اتاق مشترك بازرگاني ايران و عراق گفت: قاچاق كالا از ايران به عراق در برخي از نقاط مرزي بدون نظارت گمركات كار سختي نيست و به‌طور مثال دام زنده سبك يكي از كالاهايي است كه از ايران به صورت قاچاق به عراق مي‌رود. علاوه بر اينها جاسازي بار در صادرات به عراق بسيار رايج است.

عضو هيات رييسه اتاق مشترك بازرگاني ايران و عراق گفت: قاچاق كالا از ايران به عراق در برخي از نقاط مرزي بدون نظارت گمركات كار سختي نيست و به‌طور مثال دام زنده سبك يكي از كالاهايي است كه از ايران به صورت قاچاق به عراق مي‌رود. علاوه بر اينها جاسازي بار در صادرات به عراق بسيار رايج است. سيد حميد حسيني، عضو هيات رييسه اتاق مشترك بازرگاني ايران و عراق در گفت‌وگو با ايلنا درباره افزايش اخير تعرفه واردات كالاهاي ايراني به عراق گفت: در مورد تعرفه‌هايي كه به‌تازگي عراق در واردات كالاهاي ايراني افزايش داده بالا رفتن تعرفه واردات ميلگرد نگران‌كننده است زيرا تعرفه واردات اين كالا از ۲۰ به ۳۰ درصد رشد كرده و اين امر مي‌تواند از قدرت رقابت فولادسازان ايران در اين بازار كم كند. عراق با هدف حمايت از صنايع داخلي خود تعرفه واردات ميلگرد را بالا برده است. اين كشور در شهرهاي سليمانيه، اربيل، كربلا و بصره واحدهاي توليد ميلگرد به راه انداخته است. شمش فولادي را از ايران مي‌خرد و در اين واحدها به ميلگرد تبديل مي‌كند. از آنجايي كه ساختمان‌هاي عراقي بتوني هستند در ساخت آنها از ميلگرد استفاده مي‌شود و ماهانه ۷۵ ميليون دلار تا ۱۰۰ ميليون دلار ميلگرد از ايران به عراق صادر مي‌شد كه رقم قابل توجهي در صادرات ايران به عراق به شمار مي‌آمد.  عراق هر كالايي را كه بتواند خود توليد كند بر سر واردات آن با افزايش تعرفه مانع‌تراشي مي‌كند. اين كشور توليد اوره و مقاطع فولادي را نيز آغاز كرده است و توليد برخي محصولات كشاورزي مانند گوجه فرنگي و مواد غذايي از جمله آشاميدني‌ها، اسنك‌ها و مرغ و تخم مرغ را به‌طور جدي در دستور كار دارد و در برخي موارد هم در توليد اين اقلام توفيقاتي حاصل كرده است.  با اين حال تجربه تجارت بازرگانان ايراني با عراق به عنوان يكي از بزرگ‌ترين بازارهاي صادراتي كالاهاي ايراني نشان داده كه عراقي‌ها در استمرار افزايش تعرفه بر واردات كالاهاي ايراني موفق نبوده‌اند و عراق چندي پس از افزايش تعرفه به دليل بر هم خوردن تعادل در بازار كالايي كه تعرفه آن افزايش يافته مجبور به كاهش تعرفه مي‌شود با اين حال ديگر كاهش تعرفه را رسانه‌اي نمي‌كند و تنها به گمركات مرزي ابلاغ مي‌كند. وي ارزش تجارت غيرنفتي دو كشور را در سال گذشته ۱۱ ميليارد و ۹۰۰ ميليون دلار عنوان و اظهار كرد: اين رقم بدون احتساب صادرات برق ايران حاصل شده و با احتساب برق به ۱۲ ميليارد و ۵۰۰ ميليون دلار افزايش مي‌يابد.

ارزش صادرات خدمات از ايران به عراق نيز سالانه بين يك ميليارد تا دو ميليارد دلار محاسبه مي‌شود. حسيني در ادامه به حجم قابل توجه صدور غيررسمي كالا از ايران به عراق اشاره و بيان كرد: ارقام يادشده تنها ارزش تجارت رسمي ايران به عراق را نشان مي‌دهد كه بخش اعظم آن را صادرات ايران به اين كشور تشكيل مي‌دهد. اگر ارزش كالاهايي كه همراه مسافر از ايران به عراق مي‌رود و كالاهايي كه از مسيرهاي غيررسمي از ايران به عراق قاچاق مي‌شود را هم حساب كنيم ارزش واقعي صادرات كالاهاي ايراني به عراق از اين ارقام هم بيشتر است. قاچاق كالا از ايران به عراق در برخي از نقاط مرزي بدون نظارت گمركات كار سختي نيست و به‌طور مثال دام زنده سبك يكي از كالاهايي است كه از ايران به صورت قاچاق به عراق مي‌رود. علاوه بر اينها جاسازي بار در صادرات به عراق بسيار رايج است و اين كالاهاي جاسازي شده نيز در آمار گمركات ثبت و ضبط نمي‌شود.  حسيني در اظهارنظر درباره عضويت عراق در سازمان تجارت جهاني گفت: عراق در موضوع قوانين كمبودهاي چشمگيري دارد و بعيد مي‌رسد كه بتواند براي پيوستن به سازمان تجارت جهاني به قوانين اين سازمان تن دهد، ضمن اينكه عراق كشوري واردكننده است و صادراتي ندارد كه بتواند از تخفيف‌هاي تعرفه‌اي ذيل پيوستن به سازمان تجارت جهاني براي نفوذ به بازارهاي خارجي استفاده كند. بيشتر صادرات عراق را نفت خام تشكيل مي‌دهد.  پيوستن عراق به كارنه‌تير نيز پس از حدود 8 سال پيگيري صورت گرفت و اين امر به تسهيل ترانزيت كالا به اردن و كويت از خاك عراق انجاميده است و جاي اميدواري دارد كه با اين اتفاق حمل جاده‌اي كالاهاي ايراني به كويت از مسير عراق نيز ميسر شود.