كاهش توليد با ناترازي انرژي
نتايج بررسيهاي معاونت نظارت بر بورسها و ناشران سازمان بورس، نشان ميدهد توليد صنايع «خودرو و فلزات اساسي» در فروردين۱۴۰۴ نسبت به مدت مشابه سال ۱۴۰۳ به ترتيب با رشد۲و۴ درصدي همراه بوده و در مقابل اما، ناترازي انرژي؛ علت افت توليد صنعت محصولات شيميايي بوده است.
نتايج بررسيهاي معاونت نظارت بر بورسها و ناشران سازمان بورس، نشان ميدهد توليد صنايع «خودرو و فلزات اساسي» در فروردين۱۴۰۴ نسبت به مدت مشابه سال ۱۴۰۳ به ترتيب با رشد۲و۴ درصدي همراه بوده و در مقابل اما، ناترازي انرژي؛ علت افت توليد صنعت محصولات شيميايي بوده است.
دادههاي آماري اداره ميزهاي صنعت و رتبهبندي ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار حاكي از آن است كه در فروردين ماه ۱۴۰۴ نسبت به مدت مشابه پارسال به جز صنايع خودرو و فلزات اساسي كه با رشد توليد روبهرو بودهاند، توليد ۳ صنعت«استخراج كانههاي فلزي، فرآوردههاي نفتي و محصولات شيميايي» تحتتاثير محدوديتهاي انرژي با افت مواجه شده است. در فروردين ۱۴۰۴ نسبت به اسفند ۱۴۰۳ با وجود كاهش محدوديت در مصرف انرژي، اكثر صنايع با اهميت بازار سرمايه (به جز صنعت خودرو) داراي افزايش مقدار توليد بودهاند. بر اين اساس صنايع فلزات اساسي، مواد و محصولات شيميايي، استخراج كانههاي فلزي و فرآوردههاي نفتي به ترتيب داراي رشد مقدار توليد به ميزان ۲۶، ۳۰، ۴ و ۳ درصد در فروردين ماه ۱۴۰۴ نسبت به ماه گذشته بودهاند.
رشد ۲ درصدي در ميزان توليد خودرو
دادههاي اين گزارش نشان ميدهد مقدار توليد صنعت خودرو از ۴۹ هزار و ۲۰۴ دستگاه در فروردين ۱۴۰۳ به ۵۰ هزار و ۲۵۲ دستگاه در فروردين امسال رسيد. مقدار توليد اين صنعت در اين بازه زماني با رشد ۲درصدي روبهرو شده است.
براساس اين گزارش، ميزان توليد صنعت خودرو در فروردين ماه ۱۴۰۴ نسبت به اسفند ماه ۱۴۰۳ به ميزان ۵۰درصد كاهش داشته است.در اين بازه زماني افت توليد نمادهاي خودرو، خساپا، خپارس و خزاميا، به ترتيب به ميزان ۵۱، ۴۹، ۴۹، ۲۷درصد بوده است.
اين آمار نزولي تحت تأثير تعطيلات نوروزي رخ داده است و اگر خودروسازان با مشكل خاصي مواجه نشوند، معمولا افت ابتداي سال را در ماههاي آينده جبران خواهند كرد.
بيشترين كاهش توليد در اين بازه زماني به كاهش توليد نمادهاي خودرو به دليل كاهش توليد گروه سورن به ميزان ۶۰ درصد، گروه پژو ۴۰ درصد، كاهش توليد دنا ۳۹ درصد، كاهش توليد تارا ۳۷ درصد، خساپا به دليل كاهش توليد ناشي از كاهش توليد محصولات خانواده X۲۰۰ شامل تيبا، كوئيك و ساينا به ميزان ۴۲درصد بوده است.
همچنين خپارس با كاهش توليد ۴۴درصدي در گروه Q۲۰۰ مواجه شده و محصول ساينا S و بدنه پرايد را در اين بازه توليد نكرده است.خزاميا هم با كاهش توليد محصول گروه نيسان به ميزان ۲۶درصد و كاهش توليد محصول پادرا به ميزان ۳۵درصد روبهرو شده است.
رشد ۴ درصدي توليد صنعت
فلزات اساسي
دادههاي آماري معاونت نظارت بر بورسها و ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار نشان ميدهد؛ مقدار توليد صنعت فلزات اساسي از ۲ ميليون و ۷۱۸ هزار و ۶۱ تن در فروردين۱۴۰۳ به ۲ ميليون و ۸۳۳ هزار و ۹۲۳ تن در فروردين امسال رسيد. توليد اين صنعت در اين بازه زماني با رشد ۴ درصدي روبهرو بوده است.
در بخش ديگر اين گزارش آمده است؛ ميزان توليد صنعت فلزات اساسي در فروردين ماه ۱۴۰۴ نسبت به اسفند ماه ۱۴۰۳ به ميزان ۲۶درصد افزايش داشته است. بيشترين افزايش توليد مربوط به نمادهاي فخوز (۴۴درصد)، هرمز (۱۶۷درصد)، كاوه (۱۰۱درصد)، فولاد (۸درصد)، فولاژ (۴۱۰۴۸ تن)، ارفع (۱۰۷درصد)، فخاس (۳۱درصد)، فجهان (۳۷درصد) و فملي (۱۰درصد) به شرح زير است:
نماد فخوز افزايش توليد محصولات بلوم، بيلت به ميزان ۳۴درصد و محصول اسلب به ميزان ۶۳درصد
نماد هرمز افزايش توليد محصولات اسلب به ميزان ۱۷۲درصد و بريكت ۹۳درصد
نماد كاوه افزايش توليد محصول شمش بيلت به ميزان ۱۰۱درصد
نماد فولاد افزايش توليد محصولات سرد به ميزان ۱۰درصد، تختال به ميزان ۴درصد و محصولات پوششدار به ميزان ۱۵درصد
نماد ارفع افزايش توليد محصول شمش فولادي به ميزان ۱۰۷درصد
نماد فخاس افزايش توليد محصول شمش به ميزان ۶۶درصد
نماد فجهان افزايش توليد محصولات شمش به ميزان ۳۹ درصد، ميلگرد ۳۷ درصد، بريكت ۱۹درصد
نماد فملي افزايش توليد محصولات كنسانتره مس به ميزان ۱۵درصد، اسيد سولفوريك به ميزان ۲۱درصد و كاتد به ميزان ۱۱درصد
افت ۵درصدي توليد صنعت استخراج كانههاي فلزي
افزون براين، ميزان توليد صنعت استخراج كانههاي فلزي با افت ۵ درصدي از ۷ ميليون و ۶۷۳ هزار و ۳۴۱ تن در فروردين ۱۴۰۳ به ۷ ميليون و ۲۷۸ هزار و ۲۲۷ تن در فروردين امسال رسيده است.
طبق اين گزارش، در سال ۱۴۰۳ ميزان كل توليد صنعت استخراج كانههاي فلزي برابر با ۸۶، ۶۳۶، ۲۲۷ تن بوده كه با افزايش اندك ۰.۴۵درصد نسبت به سال ۱۴۰۲ بيشترين ميزان توليد سالانه صنعت استخراج كانههاي فلزي در سالهاي اخير در سال ۱۴۰۳ ثبت شده است.
از سوي ديگر؛ وضع عوارض صادراتي در سال ۱۴۰۱ به كاهش توليد سنگ آهن در اين سال منجر شد.
افت اندك توليد صنعت
فرآوردههاي نفتي
دادههاي آماري اين گزارش حاكي از آن است كه ميزان توليد صنعت فرآوردههاي نفتي از ۶ ميليون و ۱۵۵ هزار و ۳۵۷ مترمكعب در فروردين ۱۴۰۳ به ۶ ميليون و ۱۳۳هزار و ۴۳۷ متر مكعب در فروردين امسال رسيده است. توليد اين صنعت در يك سال گذشته، با افت اندكي روبرو شده است.
دادههاي اين گزارش حاكي از آن است كه بيشترين ميزان توليد سالانه صنعت فرآوردههاي نفتي مربوط به سال ۱۴۰۳ و كمترين ميزان توليد در ساليان اخير مربوط به سال ۱۳۹۹ بوده است.
همچنين، بيشترين ميزان نرخ جهاني نفت مربوط به سال ۱۴۰۱ با ميانگين سالانه حدود ۱۰۰ دلار بر بشكه بوده است (اوج قيمت به دليل جنگ اوكراين، تحريم نفت روسيه و اختلال در عرضه جهاني) و كمترين ميزان نرخ نفت متعلق به سال ۱۳۹۹ به نرخ ميانگين سالانه حدود ۴۱ دلار بر بشكه است (كاهش تقاضا به دليل همهگيري COVID-۱۹ و جنگ قيمتي روسيه و عربستان). براين اساس، در ساليان اخير ظرفيت توليد نفت نمادهايي چون شپنا با بهرهبرداري طرحهاي جديد پالايشي افزايش يافته است و همين موضوع ميزان توليداين صنعت را در ساليان اخير افزايش داده است.
افت ۹ درصدي توليد صنعت شيميايي
دادههاي اداره ميز صنعت حاكي از آن است كه؛ صنعت مواد و محصولات شيميايي از ۴ ميليون و ۵۸۶ هزار و ۹۸۳ تن در فروردين ۱۴۰۳ به ۴ ميليون و ۱۶۱هزار و ۵۳۱ تن در فروردين امسال رسيده است.
دادههاي آماري اين گزارش نشان ميدهد؛ ميزان توليد صنعت مواد و محصولات شيميايي درفروردين امسال ۱۴۰۴ نسبت به مدت مشابه سال قبل، با افت ۹درصدي روبرو بوده است. ميزان توليد صنعت محصولات شيميايي در فروردين ماه ۱۴۰۴ نسبت به اسفند ماه ۱۴۰۳ به ميزان ۳۰درصد افزايش داشته است. بيشترين افزايش توليد مربوط به نمادهاي زاگرس (۳۷ برابر افزايش توليد)، خراسان (۵۱۵درصد) و كرماشا (۱۵۲درصد) بوده است. در نماد زاگرس پس از رفع محدوديتهاي تأمين گاز خوراك توسط شركت ملي گاز ايران و اتمام تعميرات برنامهريزيشده و با عنايت به بازگشت واحد دوم توليدي پتروشيمي زاگرس به چرخه توليدي، افزايش توليد ناشي از افزايش توليد محصولات بخار و متانول بوده است. در نماد شپديس نيز پس از رفع محدوديتها و بازگشت ظرفيت توليد فاز يك اين مجتمع از ۲۷ اسفند ۱۴۰۳، محصولات آمونياك و اوره صنعتي (غيرحمايتي)، قريب به ۳۵درصد افزايش توليد داشتهاند. در نماد خراسان با توجه به اينكه در تاريخ ۲۵ اسفند واحد اوره و در ۲۶ اسفند واحد آمونياك و كريستال ملامين مجدد در مدار توليد قرار گرفتند، محصولات اوره، آمونياك، آمونياك مصرفي در واحد اوره، اوره مصرفي در واحد ملامين، كريستال ملامين و آمونياك مصرفي در واحد ملامين قريب به ۵ برابر افزايش توليد داشتهاند. در نماد كرماشا افزايش توليد ناشي از افزايش توليد محصولات اوره به ميزان ۱۵۸درصد و آمونياك ۱۴۲درصد بوده است.