
آبخيزداري، سرزمين ما را به احيا نزديكتر ميكند
مدير مركز بينالمللي مديريت جامع حوزههاي آبخيز در سازمان منابع طبيعي گفت: آبخيزداري به عنوان يك رويكرد و يك نگاه نه به عنوان صرفاً يك اقدام، ميتواند سرزمين ما را به احيا نزديكتر كند.
مدير مركز بينالمللي مديريت جامع حوزههاي آبخيز در سازمان منابع طبيعي گفت: آبخيزداري به عنوان يك رويكرد و يك نگاه نه به عنوان صرفاً يك اقدام، ميتواند سرزمين ما را به احيا نزديكتر كند.
به گزارش مهر، يكي از راهكارهايي كه به كاهش پيامدهاي خشكسالي ميانجامد موضوع آبخيزداري است. چقدر در كشور ظرفيت آبخيزداري فراهم است.
حميد نوري، مديركل آبخيزداري و حفاظت خاك سازمان منابع طبيعي و آبخيزداري كشور و مدير مركز بينالمللي مديريت جامع حوزههاي آبخيز تحت نظارت يونسكو درباره برنامههاي اين مركز براي پروژههاي آبخيزداري كشور به خبرنگار مهر گفت: آبخيزداري كل ظرفيت هر كشوري را ميتواند مديريت كند.
اقداماتي كه ما به عنوان آبخيزداري و آبخوان داري مطرح ميكنيم ميتواند كل ۱۲۵ ميليون هكتاري كه در معرض فرسايش بادي و آبي ما قرار گرفتهاند را وارد يك مرحله جديدي از احيا و كاهش تخريب كند.
وي افزود: بنابراين در حال حاضر با توجه به اينكه ۳۲ ميليون هكتار از اراضي كشور اقدامات اجرايي در طول ۷۰ سالي كه از عمر آبخيزداري در ايران ميگذرد، انجام شده تقريباً چيزي حدود ۹۰ ميليون هكتار ديگر باقي مانده است.
وي ادامه داد: از آن ۹۰ ميليون هكتار چيزي حدود ۷۳۰ هزار ميليارد تومان (همت) اعتبار نياز دارد كه برنامه مدون با برش استاني را براي برنامه هفتم و هشتم سازمان منابع طبيعي و آبخيزداري كشور و معاون آبخيزداري كشور طراحي كرد. وي اضافه كرد: اين برنامه مدون متناسب با سند امنيت غذايي و قانون حفاظت خاك و نيز برنامه هفتم فعلي و پيشبيني تغييرات هزينهاي نسبت به برنامه هشتم انجام خواهد شد. مديركل آبخيزداري و حفاظت خاك سازمان منابع طبيعي و آبخيزداري كشور در ادامه سخنان خود با اشاره به راهكار موجود براي مشكلات متعدد در حوزه آب و خاك كشور يادآور شد: در حال حاضر آنچه كه ميسر است در استحصال آب باران، مديريت روانآبها، كنترل فرسايش و كاهش رسوب در پشت سدها، تنوع زيستي كه در بخشهاي مختلف جنگلها، مراتع و ساير اكوسيستمها وجود دارد و از طرف ديگر سازگاري با تغييرات اقليمي كه در جهان و بهطور خاص در مناطق خشك و نيمهخشك در حال وقوع است، قطعاً جز محورهاي اصلي برنامههاي آبخيزداري در سالهاي پيشرو خواهد بود.
پيشتر علي تيموري، رييس سازمان منابع طبيعي و آبخيزداري كشور در نشست خبري عنوان كرده بود، از ۴۰۰ ميليارد متر مكعب باران ۲۸۰ ميليارد متر مكعب تبخير ميشود. در اين راستا آبخيزداري چقدر نسبت به سدسازي براي ذخيرهسازي آب كمككننده است؟
مدير مركز بينالمللي مديريت جامع حوزههاي آبخيز تحت نظارت يونسكو در سازمان منابع طبيعي در اين خصوص گفت: در آبخيزداري اقدامات مكانيكي، بيومكانيكي، بيولوژيكي و مديريتي وجود دارد. سهم اقدامات بيولوژيكي، بيومكانيكي و مديريتي در كاهش تبخير بسيار موثر است. وي تصريح كرد: به نظر ميرسد اگر تمركز آبخيزداري روي احياي اكوسيستمها از طريق برنامههايي كه عمدتاً غيرسازهاي و مبتني بر مديريت هستند، همچنين اگر نگاه بيولوژيك، اكوهيدرولوژي و اكوكليماتولوژي حاكم باشد، بهطور قطع سهم جدي در كاهش تبخير ايفا خواهد كرد. اين مسوول دولتي در سازمان منابع طبيعي و آبخيزداري اظهار كرد: مديريت آب در زير لايههاي زمين و آبخوانهاي ما و نفوذ آب در اين لايهها، مهمترين اقداماتي است كه آبخيزداري ميتواند در برنامههاي آتي خود داشته باشد.
نوري با اشاره به نگاه بومي سرزمين ما در حوزه نگهداري از آب، ادامه داد: كاري كه در نگاه بومي سرزمين ما وجود دارد، مردم از گذشته قنات را جدي ميگرفتند و در بالادست قنوات عمدتاً نسبت به نفوذ آب اقداماتي انجام ميدادند، چكدمهايي كه از گذشته به صورت سنتي در بالادست قنوات وجود داشت، كارهاي بيولوژيكي كه انجام ميداديم به نظر ميرسد كه آبخيزداري به عنوان يك رويكرد و يك نگاه نه به عنوان صرفاً يك اقدام، ميتواند سرزمين ما را به احيا نزديكتر كند.