چه خبر از لغو قانون ممنوعیت واردات لوازم خانگی/ تقویت شایعه بازگشت ال.جی و سامسونگ به ایران

۱۴۰۴/۰۲/۲۱ - ۱۸:۰۰:۰۱
کد خبر: ۳۴۲۶۷۰

با پایان برنامه ششم توسعه، مبنای قانونی ممنوعیت واردات کالاهای دارای مشابه داخلی لغو شد که ازجمله این کالاها می‌توان به لوازم خانگی اشاره کرد. با تائید این موضوع توسط معاون هماهنگی امور حقوقی رئیس جمهوری بار دیگر شایعات پیرامون لغو قانون ممنوعیت واردات خودرو و بازگشت ال.‌جی و سامسونگ به بازار ایران قوت گرفت. با این حال سخنرانی روز شنبه مقام معظم رهبری در جمع کارگران و تأکید دوباره بر تقویت تولید داخلی، گمانه‌زنی‌ها را به سمت دیگری هدایت کرد.

قانون ممنوعیت واردات لوازم خانگی لغو شد؟/ تقویت شایعه بازگشت ال.جی و سامسونگ به ایران

به گزارش تجارت نیوز، پس از بازگشت تحریم‌های آمریکا علیه اقتصاد ایران در سال 1397 و تشدید نوسان ارزی در کشور، دولت وقت به بهانه‌هایی مانند جلوگیری از خروج ارز از کشور و حمایت از تولید داخلی، واردات لوازم خانگی را ممنوع اعلام کرد.

رفته‌رفته با افزایش فشارها به برندهای خارجی فعال در ایران و انحصارطلبی برخی تولیدکنندگان داخلی که در دستگاه‌های دولتی هم نفوذی بالایی دارند، برندهای محبوب ال.جی و سامسونگ هم در سال 1398 مجبور به ترک ایران شدند و لوگوی آنها از سر در نمایندگی‌های موجود در بازار جمع‌آوری شد.

گرچه پس از این اقدام تولید لوازم خانگی در ایران رشد فزاینده‌ای را تجربه کرد و در طول سه سال رشد دو برابری را بر جای گذاشت، اما روند فزاینده قیمت‌ها در کنار رشد تولید و همچنین تقاضای موجود در بازار باعث شد تا در سال 1400 زمزمه لغو ممنوعیت واردات لوازم خانگی و بازگشت برندهای خارجی به کشور به گوش رسید.

همین زمزمه‌ها کافی بود تا برندهای داخلی که در نبود خارجی‌ها خود را در اوج قدرت می‌دیدند تمام تلاش خود را در پیش بگیرند تا مانع ورود لوازم خانگی کشور شوند و شبیه مافیاهای فعال در بازار خودرو، در حیاط خلوت‌های سیاسی تصمیمات دولت را تغییر دهند.

آنها که فعالیت خود را با زمزمه بازگشت خارجی‌ها در خطر می‌دیدند، سرانجام در همان سال در نامه‌ای خطاب به مقام معظم رهبری خواستار حکم حکومتی برای تداوم ممنوعیت واردات لوازم خانگی شدند. تلاشی که نتیجه داد و رهبر انقلاب با ارائه پاسخ مثبت به این نامه، به حمایت از تولید و بهبود کیفیت کالاها تأکید کردند.

با این حال چندی از این نامه نگذشت که رهبری بار دیگر در سخنرانی خود به موضوع تولید لوازم خانگی و خودرو پرداختند و این بار رفتار آنها را نقد کردند. به‌رغم این گلایه‌ها و نقدها، اما ممنوعیت واردات لوازم خانگی تا امروز ادامه یافت و انحصار بازار در اختیار تولیدکنندگان داخلی ماند.

حال با پایان برنامه ششم توسعه باید مبنای قانونی ممنوعیت واردات کالاهای دارای مشابه داخلی را لغوشده دانست. ماده‌ قانونی که در برنامه هفتم توسعه به چشم نمی‌خورد و این موضوع را باید پایان بر قانون ممنوعیت واردات لوازم خانگی به کشور دانست.

این موضوع اخیراً به تائید معاون هماهنگی امور حقوقی رئیس جمهوری هم رسید تا شایعات پیرامون بازگشت برندهای خارجی نظیر ال.جی، سامسونگ، بوش، سونی و … به ایران بار دیگر قوت بگیرد. با این حال سخنرانی اخیرا مقام معظم رهبری در جمع کارگران پیرامون حمایت از تولید داخلی آزادسازی واردات را باز هم در هاله‌ای از ابهام قرار داد.

واردات لوازم خانگی آزاد می‌شود؟

علیرضا محمدی‌دانیالی، رئیس هیأت مدیره انجمن صنایع تولیدکنندگان لوازم خانگی ایران، در گفت‌وگو با تجارت‌نیوز با اشاره به اینکه احتمال لغو ممنوعیت واردات لوازم خانگی همچنان ضعیف است، گفت: سخنرانی اخیر رهبر انقلاب نشان‌دهنده استمرار سیاست حمایت از تولید داخلی است. بنابراین به نظر می‌رسد که دیگر ممنوعیت واردات برداشته نمی‌شود.

او تاکید کرد: موضوع فقط موافقت یا مخالفت با واردات نیست؛ بلکه باید به اولویت‌های صنعتی توجه شود، اگر قرار است وارداتی انجام شود، ابتدا باید ماشین‌آلات، فناوری و تجهیزات به کشور وارد شود. در مرحله بعد، باید مواد اولیه و قطعات مورد نیاز تولید تأمین و در نهایت به موضوع واردات کالا تبدیل شود.

وی افزود: در حال حاضر واردات ماشین‌آلات با محدودیت‌های جدی روبه‌روست. تهیه مواد اولیه، قطعات، قالب‌ها و ابزارهای تولید بسیار دشوار شده است. اینها مشکلاتی کلان هستند که تا حل نشوند، نمی‌توان درباره واردات محصول نهایی تصمیم گرفت.

محمدی‌دانیالی به وضعیت بازار اشاره کرد و ادامه داد: حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد لوازم خانگی موجود در بازار از مسیر قاچاق وارد می‌شود. این حجم از واردات غیررسمی به تولید داخلی لطمه می‌زند. البته در سال ۱۳۹۷، مجموع تولید لوازم خانگی در کشور حدود هشت میلیون دستگاه بود، اما این عدد در سال گذشته به ۲۰ میلیون دستگاه رسید. از نظر کمی و حتی تا حدی کیفی، تولید داخل رشد قابل توجهی داشته است.