بي توجهي به پروتكل‌هاي بهداشتي خطرآفرين است
افزايش تعداد مبتلايان به كرونا و هشدار به مراكز درماني

بي توجهي به پروتكل‌هاي بهداشتي خطرآفرين است

۱۴۰۴/۰۲/۲۱ - ۰۱:۴۱:۰۶
|
کد خبر: ۳۴۲۶۱۸

اين روزها اورژانس اكثر بيمارستان‌ها و درمانگاه‌هاي محلي مملو از بيماراني است كه با نشانه‌ها و علايم ويروس‌هاي تنفسي مراجعه كرده‌اند. اين موضوع تا جايي پيش رفته كه باعث شده معاون بهداشت و درمان وزارت بهداشت نسبت به افزايش دوباره همه‌گيري كرونا در كشور هشدار دهد.

گلي ماندگار|

اين روزها اورژانس اكثر بيمارستان‌ها و درمانگاه‌هاي محلي مملو از بيماراني است كه با نشانه‌ها و علايم ويروس‌هاي تنفسي مراجعه كرده‌اند. اين موضوع تا جايي پيش رفته كه باعث شده معاون بهداشت و درمان وزارت بهداشت نسبت به افزايش دوباره همه‌گيري كرونا در كشور هشدار دهد. بر اساس آمارها اعلام شده با اينكه تعداد مبتلايان به آنفلوآنزا رو به كاهش است، اما مبتلايان به كرونا از 2 و نيم درصد به 4 درصد رسيده و اين مي‌تواند زنگ خطري براي افراد و به خصوص مراكز درماني باشد. در شرايطي كه وضعيت مراكز درماني به دلايلي مانند كمبود پرستار و دكتر، حتي تجهيزات پزشكي مناسب نيست افزايش و پاندمي هر گونه بيماري در كشور ممكن است به بحراني تازه در زمينه بهداشت و درمان تبديل شود. ضمن اينكه تجربه پاندمي كرونا طي سال‌هاي گذشته و مرگ و مير بالاي بيماران يادآور خاطرات تلخي است كه باعث مي‌شود حداقل اين‌بار مسوولان حوزه بهداشت و درمان قبل از اينكه شرايط بحراني شود هشدارهاي لازم را به مردم مي‌دهند.

 

اعلام هشدار به مراكز پزشكي

كرونا در ايران دوباره جان گرفت

معاون بهداشت وزارت بهداشت در نامه‌اي خطاب به دانشگاه‌هاي علوم پزشكي با اشاره به روند صعودي ابتلا به ويروس كرونا و تداوم گردش ويروس‌هاي تنفسي در كشور، خواستار تشديد اقدامات مراقبتي براي پيشگيري از اين بيماري شد. عليرضا رييسي، معاون بهداشت وزارت بهداشت در نامه‌اي خطاب به دانشگاه‌هاي علوم پزشكي با اشاره به روند صعودي ابتلا به ويروس كرونا و تداوم گردش ويروس‌هاي تنفسي در كشور، خواستار تشديد اقدامات مراقبتي، استفاده مستمر از ماسك در فضاهاي بسته، پايش اماكن تجمعي و آموزش عمومي و تخصصي براي پيشگيري از بيماري‌هاي حاد تنفسي شد. در نامه عليرضا رييسي، آمده است: با وجود اعلام پايان وضعيت اضطراري بيماري كرونا از سوي سازمان جهاني بهداشت، رصدهاي صورت‌گرفته در سامانه‌هاي ديده‌وري و مراقبت غيرديده‌وري كشور حاكي از افزايش موارد ابتلا به ويروس كرونا در هفته‌هاي اخير است. همچنين روند گردش ويروس‌هاي تنفسي در كشور همچنان ادامه دارد. بر اين اساس، معاون بهداشت وزارت بهداشت از معاونان بهداشت دانشگاه‌ها و دانشكده‌هاي علوم پزشكي كشور خواسته است تا ضمن اجراي اقدامات مراقبتي و آموزشي، گزارش عملكرد دوره‌اي خود را به مركز مربوطه ارسال كنند. در اين نامه بر ضرورت استفاده صحيح و مستمر از ماسك به‌ويژه در فضاهاي بسته و پرجمعيت تاكيد شده است. همچنين پايش منظم اماكن تجمعي نظير مدارس، زندان‌ها و آسايشگاه‌ها از نظر رعايت ضوابط بهداشتي مورد تاكيد قرار گرفته است.معاون بهداشت وزارت بهداشت تاكيد كرده است: با توجه به تداوم گردش جهاني ويروس‌هاي تنفسي، رعايت كامل توصيه‌هاي بهداشتي در مراسم و تجمعات گسترده از جمله حج و اربعين الزامي است.در نامه رييسي همچنين، اجراي نظام مراقبت سندرميك براي شناسايي سريع و به‌موقع موارد مشكوك، به‌ويژه در مبادي مرزي كشور، در چارچوب سند مرزباني زيستي، از اولويت‌هاي ضروري حوزه بهداشت عنوان شده است.

 

سويه جديدي از كرونا شناسايي نشده است

دكتر هوشنگ مروت، متخصص بيماري‌هاي عفوني در اين باره به «تعادل» مي‌گويد: سويه جديدي از كرونا شناسايي نشده و تمام موارد ابتلاي فعلي مربوط به سويه‌هاي پيش است. اما افزايش تعداد بيماران مي‌تواند زنگ خطري براي حوزه بهداشت و درمان باشد. او مي‌افزايد: عموما افزايش ميزان مبتلايان به عفونت‌هاي تنفسي در ماه‌هاي فروردين و ارديبهشت اتفاق مي‌افتد. اما از آنجايي كه ويروس كرونا هنوز هم به‌طور كامل براي ما شناخته شده نيست بايد احتياط لازم در اين زمينه را انجام دهيم.

افراد داراي بيماري زمينه‌اي مراقب باشند

دكتر مروت در بخش ديگري از سخنان خود با تاكيد بر رعايت پروتكل‌هاي بهداشتي اظهار مي‌دارد: بيش از همه افرادي كه داراي بيماري زمينه‌اي هستند بايد مراقب باشند، چرا كه امكان ابتلا اين افراد بسيار بيشتر از ديگران است. او مي‌افزايد: هشدارهايي كه درباره استفاده از ماسك، عدم حضور در فضاهاي بسته و پرجمعيت و ... بايد از سوي بيماران خاص و افراد داراي بيماري زمينه‌اي جدي گرفته شود.

 

عواقب وخيم ناديده گرفتن هشدارها

اين متخصص بيماري‌هاي عفوني اظهار مي‌دارد: متاسفانه ناديده گرفتن هشدارها هميشه عواقب وخيمي براي ما به همراه داشته است. حتي در زمان پاندمي كرونا هم افراد زيادي هشدارها را جدي نمي‌گرفتند و همين مساله به تعداد مرگ و مير بيماران دامن مي‌زد. او با اشاره به اينكه افزايش تعداد بيماران مي‌تواند مشكلاتي را براي مراكز درماني ايجاد كند، مي‌افزايد: مساله مهم اين است كه وقتي تعداد بيمار از حد نرمال فراتر مي‌رود خدمات رساني كار دشواري مي‌شود در شرايطي كه بيمارستان‌هاي كشور با كمبود جدي كادر درمان مواجهند و مساله كمبود دارو و بالا رفتن هزينه‌هاي درمان مطرح است بايد اين دست هشدارها جدي گرفته شود.

 

مراجعه به دكتر و قرنطينه خانگي را  جدي بگيريم

مروت در ادامه مي‌گويد: متاسفانه افرادي كه مبتلا مي‌شوند مساله را جدي نمي‌گيرند در حالي كه هر كدام از آنها مي‌توانند به راحتي 10 فرد سالم را درگير بيماري كنند. مراجعه به دكتر و قرنطينه خانگي تا زماني كه فرد ديگر ناقل نباشد، امري ضروري است. او مي‌افزايد: مسافرت‌هايي كه افراد در فروردين ماه انجام داده‌اند هم در افزايش تعداد مبتلايان نقش بسزايي دارد. متاسفانه از آنجايي كه ما عادت به رعايت پروتكل‌هاي بهداشتي نداريم بعد از هر تعطيلي و سفرهاي خارجي و داخلي افراد تبديل به ناقل مي‌شوند و اين بيماري را گسترش مي‌دهند. اين متخصص بيماري‌هاي عفوني اظهار مي‌دارد: كرونا همچنان در همه جاي دنيا وجود دارد اما از وضعيت اضطرار خارج شده اما در ايران به دليل عدم رعايت پروتكل‌هاي بهداشتي ما هر از گاهي با افزايش ناگهاني مبتلايان مواجه مي‌شويم.

 

انجام آزمايش pcr براي كرونا

دكتر هوشنگ مروت با اشاره به اينكه عموما افراد سعي دارند بيماري خود را سهل و آسان جلوه بدهند از انجام آزمايش‌هايي كه دكتر براي آنها تجويز مي‌كند سر باز مي‌زنند، مي‌گويد: بايد انجام آزمايش pcr را جدي بگيريم. با اين آزمايش مشخص مي‌شود كه فرد به كرونا مبتلاست يا خير. در اين صورت قطعا داروها و درمان او با يك فرد مبتلا به آنفلوآنزا يا هر ويروس ديگري متفاوت خواهد بود. او مي‌افزايد: دوره اين بيماري بين 5 تا 6 روز است. در اين مدت افراد بايد از حاضر شدن در محل كار و مكان‌هايي كه ازدحام دارد، پرهيز كنند. استفاده از ماسك بسيار مهم است. حتي براي افراد سالم كه در سطح جامعه تردد مي‌كنند، استفاده از ماسك ضروري است. اگر مي‌خواهيم به روزهاي تلخ ورود كرونا به كشور باز نگرديم بايد توصيه‌ها و هشدارها را جدي بگيريم. اين متخصص بيماري‌هاي عفوني در پايان اظهار مي‌دارد: كرونا بيماري است كه ما هميشه با آن مواجه خواهيم بود. برخي رفتارها مانند رعايت پروتكل‌هاي بهداشتي به خصوص در فصل‌هايي كه امكان ابتلا بيشتر است، ضروري است و بايد از سوي مردم رعايت شود.

 

روند نزولي آنفلوآنزا

و افزايش جزيي كرونا در هفته‌هاي اخير

از سوي ديگر سرپرست مديريت بيماري‌هاي واگير وزارت بهداشت گفت: در هفته‌هاي اخير موارد ابتلا به كرونا به حدود ۴ درصد عفونت‌هاي تنفسي رسيده، اما سويه جديدي شناسايي نشده است. قباد مرادي با اشاره به روند اخير ابتلا به عفونت‌هاي تنفسي در كشور اعلام كرد: بر اساس نظام پايش تنفسي وزارت بهداشت، طي دو هفته گذشته موارد عفونت‌هاي تنفسي حدود ۲ درصد افزايش يافته است. او تاكيد كرد كه سويه جديدي از ويروس كرونا شناسايي نشده و موارد فعلي مربوط به سويه‌هاي پيشين هستند.

 

نمونه‌گيري تنفسي

مرادي با بيان اينكه سيستم نمونه‌گيري تنفسي به صورت هفتگي از بيماران سرپايي انجام مي‌شود، گفت: در حال حاضر ميزان مثبت بودن تست كرونا از حدود ۲.۵ درصد به ۴ درصد افزايش يافته است. او همچنين اشاره كرد كه شيوع آنفلوآنزا نيز در هفته‌هاي گذشته روند كاهشي داشته است. به گفته مرادي، با گرم‌تر شدن هوا، شرايط زيستي و انتشار بسياري از ويروس‌هاي تنفسي از جمله آنفلوآنزا و سرماخوردگي كاهش مي‌يابد، با اين حال وي هشدار داد كه رفتار ويروس كرونا مي‌تواند در دماهاي مختلف ادامه پيدا كند و انتشار يابد. او با يادآوري اينكه در سال‌هاي گذشته نيز در بازه زماني فروردين تا اواسط ارديبهشت افزايش‌هايي در عفونت‌هاي تنفسي ديده شده است، افزود: با اين وجود، آمار امسال در مقايسه با سال گذشته هم در مورد كرونا و هم آنفلوآنزا كمتر بوده است، اما همچنان هوشياري لازم است. سرپرست مديريت بيماري‌هاي واگير وزارت بهداشت از افراد داراي بيماري‌هاي زمينه‌اي خواست كه از حضور در تجمعات غيرضروري خودداري كرده، از ماسك استفاده كنند و به شست‌وشوي منظم دست‌ها توجه داشته باشند.