
چرخش بورس بر پاشنه اخبار
بورس را ميتوان آينه تمام نماي كشور دانست، آينهاي كه در آن وضعيت اقتصادي كشور و نقش دولت در اين وضعيت (يعني رشد اقتصاد يا سلامت آن) ديد.
بورس را ميتوان آينه تمام نماي كشور دانست، آينهاي كه در آن وضعيت اقتصادي كشور و نقش دولت در اين وضعيت (يعني رشد اقتصاد يا سلامت آن) ديد. بورس تهران حدود 4 سال سرخ پوش بود و اين سرخ پوشي به درستي شرايط واقعي اقتصاد كشور را نشان داد و اقتصادي كه توان رشد ندارد و هر روز زيانهاي سنگيني به زندگي مردم وارد ميكند.بورس تهران پتانسيل بسياري دارد حتي مسوولان كشور در دورههاي مختلف از پتانسيل اين بازار براي تامين مالي پروژهها، كاهش تورم و هدايت نقدينگي گفتند اما در عمل شرايط فرق دارد در عمل بسياري از مديران با تصميمات ناگهاني متناقض باعث شدند بورس به بازاري پر ريسك وغير قابل پيشبيني تبدیل شود؛ بازاري كه تنها بر پاشنه اخبار ميچرخد. بورس در دستهبندي بازارهايي با ريسك نسبتا بالا قرار دارد اما طي ۴ الي ۵ سال اخير به واسطه دستكاريها و تصميمات يك شبه ريسك بورس تهران چند برابر شده و باعث شده بسياري از سرمايهگذاران از اين بازار فراري شوند همانطور كه گفته شد در حال حاضر بازار سهام بر پاشنه اخبار ميچرخد و هر خبري ميتواند روند شاخصها و حتي قيمت سهام را تغيير دهد براي نمونه خبر مذاكرات باعث شد بورس تهران تا حدود زيادي مثبت شود و قيمت سهام نيز رشد نسبتا خوبي را تجربه كرد. پس از مدتها شاهد آن بوديم كه شاخص كل بورس تهران سقف ۳ ميليوني را شكست و وارد يك محدوده جديد براي اعتمادسازي شد. بازار سهام همچنان تحت تاثير اخبار سياسي و نوسانات ارزي قرار دارد. در حال حاضر شاهد آن هستيم كه قيمت دلار بازار آزاد از محدوده ۱۰۰ هزار تومان به محدوده ۸۰ هزار تومان رسيد كه اين موضوع يك سيگنال مثبت براي بازار سهام است. بازارسهام همواره در معرض انواع دخالت و دستكاري قرار دارد و همين موضوع اعتماد سرمايهگذاران را هدف قرار داده و باعث شده مسير معاملات تا حدود زيادي تغيير كند. در اصل در زمانهايي كه اخبار خاص در بازار وجود دارد بسياري از سرمايهگذاران با ترس معامله ميكنند و گاهی سرمايه خود را از بازار خارج ميكنند؛ چراكه تجربه گذشته نشان داده است مسووولان دولتي همواره در شرايط خاص تصميماتي به زيان سرمايهگذاران ميگيرند و به جاي اينكه در شرايط خاص اجازه ندهند سرمايهگذاران زيان كنند بلكه در شرايط خاص، اسباب زيان بيشتر ميشوند. اين روند دخالت و دستكاري از سال 1398 در بازار سهام قوت كرد، درست است دخالت از گذشته در بازار سهام وجود داشته اما افزايش گردش نقدينگي و بزرگ شدن اين بازار شرايطي فراهم ساخت تا مسوولان دولتي براي جبران بيشتر شرايط به سراغ اين بازار بيايند و پي جبران نقدينگي خود زيان براي سرمايهگذاران برجاي بگذارند. حال با شرايط اين روزها انتظار ميرود كه سايه دخالت از روي بازار سهام برداشته شود و اجازه داده شود كه بورس با سيگنال مذاكرات رشد كند. همچنان آينده بازار سهام در گرو دور چهارم مذاكرات قرار دارد. به گفته كارشناسان اگر فضاي خوشبيني در مذاكرات وجود داشته باشد احتمالاً شاخص تا ۳ ميليون و چهارصد هزار واحدي نيز رشد كند اما اگر فضا منفي شود احتمالاً شاهد سقوط شاخص از كانال ۳ ميليوني خواهيم بود حركت شاخص طي هفته جاري بستگي به نتيجه مذاكرات دارد. البته تنها نتيجه مذاكرات روي بازاراثر ندارد بلكه عوامل ديگري همانند تعيين زمان مذاكرات و اظهارنظرهر دو طرف و حتي كشورهاي حاشيهاي نيز ميتواند مسير بورس را تا حدود زيادي تغيير دهد و به نوعي شاخص را مثبت يا منفي سازد. در هر صورت بايد منتظر ماند و ديد طي روزهاي آتي مذاكرات چه مسيري را طي ميكنند و آيا ميتواند براي سرمايهگذاران بورس مفيد باشد يا خير؟
بازار از دريچه معاملات
طي اولين روز كاري هفته يعني 20 ارديبهشت 1404، شاخص كل بورس تهران با كاهش 53 هزار و 974 واحدي معادل 1.7 درصدي نسبت به معاملات روز گذشته روبه رو شد و به تراز 3 ميليون و 115 واحدي رسيد. همچنين شاخص كل هم وزن نيز 11 هزار و 878 واحد معادل 1.23 درصد كاهش داشت و در جايگاه 953 هزار و 929 واحدي ايستاد. در سوي ديگر معاملات نيز شاخص كل فرابورس 244 واحد افت كرد و به عدد 27 هزار و 296 واحدي رسيد. محمد رضانژا، كارشناس بازار سرمايه درخصوص سرخپوشي بازار سرمايه در اولين روز كاري هفته نوشت: «بازار در روز ابتدايي هفته باتوجه به اظهارات تند نماينده امريكا در مورد مذاكرات با فشار فروش بالايي مخصوصا در سهام بزرگ كار خود را آغاز كرد. فشار فروش در نمادهاي بانكي، پتروشيمي و فلزي بيش از همه بازار بود.در گروههاي كوچك از جمله غذايي و دارويي؛ باوجود فشار فروش بالا خريدار قوي هم در تابلو حضور داشت و به وضوح پول از سهام بزرگتر به سهام كوچكتر در حركت است. نماد خساپا باتوجه به شايعات مبني بر واگذاري اين غول خودروسازي به بخش خصوصي نقش ليدري بازار را داشت و برخلاف سهام بزرگ در محدوده مثبت معامله ميشد. به تبع تحولات حول مذاكرات صندوقهاي طلا مثبت معامله ميشوند و دلار نيز به محوده ۸۳ هزار توماني رسيد.در بازار شايعاتي مبني بر اصلاح فرمول خوراك شركتهاي پالايشي به گوش ميرسد و همين امر ميتواند در صورت تحقق محركي جدي بازار براي رشد شود.» از ميان ۶۹۷ نماد بازار سرمايه تنها ۱۵۹ نماد مثبت و ۴۹۴ نماد نيز منفي بودند. همچنين ۹۶ نماد معادل ۱۳ درصد از كل نمادها در صف خريد و ۲۹۰ نماد معادل ۴۱ درصد نمادها در صف فروش قرار داشتند. در اين بين نمادهاي فولاد، فارس، وبملت، نوري، شستا، وغدير، پارسان، شپنا، خودرو و كچاد بيشترين تاثير را در شاخص داشتند. طي روز مذكور تنها صنايع پيمانكاري صنعتي، نوشيدني، ساير محصولات غذايي، محصولات لبني و تجهيزات صنعتي بازه مثبت را تجربه كردند. در مقابل صنايع حفاري، سخت افزار و تجهيزات، خرده فروشي باستثناي وسايل نقليه موتوري، آهن و فولاد، محصولات فلزي، فعاليت مهندسي، فراوردههاي نفتي، محصولات كشاورزي، خودور، هتل و رستوران، سيمان اهك و گچ، فعاليتهاي مرتبط با اوراق بهادار، كاشي و سراميك، حمل و نقل بار زميني، چوب، شكر، لاستيك و پلاستيك، ساير محصولات كاني غيرفلزي، بانكها و موسسات اعتباري، سرمايهگذاري و خدمات رفاهي-برق بيشترين بازدهي روز منفي را تجربه كردند.