سايهروشنهاي بحران كمآبي در كشور
نماينده مردم اقليد در مجالس سوم، چهارم و هفتم گفت: وخيمتر شدن بحران كمآبي در كشور شرايطي را به وجود آورده كه تصميمسازان و تصميمگيران بين «بد» يعني سرمايهگذاري سنگين و «بدتر» يعني بيآب ماندن بخشهاي شرب، كشاورزي و صنعت تن به «سرمايهگذاري سنگين» بدهند تا بحران كمآبي تبديل به بحرانهاي اجتماعي و اقتصادي لاعلاج نشود.
نماينده مردم اقليد در مجالس سوم، چهارم و هفتم گفت: وخيمتر شدن بحران كمآبي در كشور شرايطي را به وجود آورده كه تصميمسازان و تصميمگيران بين «بد» يعني سرمايهگذاري سنگين و «بدتر» يعني بيآب ماندن بخشهاي شرب، كشاورزي و صنعت تن به «سرمايهگذاري سنگين» بدهند تا بحران كمآبي تبديل به بحرانهاي اجتماعي و اقتصادي لاعلاج نشود. احمد نيكفر در گفتوگو با ايسنا، اظهاركرد: فلات ايران خشك و نيمه خشك است و بيش از چند دهه است كه با بحران كمبارشي هم روبروست همين خصوصيت فلات ايران باعث شد تا برداشت از سفرههاي آب زيرزميني به حدي شدت يابد كه طبق برخي تخمينها، مازاد اين برداشتها اعداد بسيار بزرگي را در حدود ۱۳۰-۱۴۰ ميليارد مترمعكب ثبت كرده است. وي ادامه داد: ميزان برداشت آب از سفرههاي زيرزميني چند ده برابر مجوزهاي صادر شده برداشت آب از چاههاي پروانهدار بوده است كه البته به اين موضوع، برداشت آب از چاههاي فاقد مجوز و مخفي را هم بايد اضافه كرد. عضو كميسيون كشاورزي مجلس هفتم ادامه داد: عمق خسراني كه از اين ناحيه به سفرههاي زيرزميني آب وارد شده است، زماني عميقتر و غيرقابل جبرانتر به نظر ميرسد كه به دليل ريزدانه بودن خاك اين سفرهها، روانآبها و آبهاي سطحي نميتوانند به عمق زمين رسوخ كنند و جايگزين آبهاي برداشت شده شوند.
نماينده مردم اقليد در مجالس سوم، چهارم و هفتم متذكر شد: به دليل هرزروي روانآبها و آبهاي جاري و سطحي، دربي ورودي قناتها، رودخانهها و سدها نيز بهطور چشمگيري كاهش يافته است، به همين دليل است كه در سال ۱۴۰۴ از نظر كاهش سطح منابع آبي شاهد پديده كاهش توليد نيروگاههاي برقآبي و افت ولتاژ برق و افزايش قطعي برق در شهر تهران و ساير نقاط كشور هستيم. اين اتفاق يك تاثير منفي زنجيرهوار ديگر هم دارد و آن قطع برق كارخانجات و واحد توليدي و صنعتي است كه موجب كاهش عرضه محصولات و توليدات آنها به بازار مصرف و به دنبال آن بهم خوردن تعادل نظام توليد و توزيع و صعودي شدن قيمتها ميشود. نيكفر بحران آب را بحراني بسيار جدي دانست و ادامه داد: تامين آب از طريق شيرين كردن آبشور هزينههاي بسياري سنگيني دارد و مستلزم مشاركت سرمايهگذاران بخش خصوصي و تخصيص يارانههاي سنگين دولتي براي خريد تضميني آبشيرين از آنها و عرضه در شبكه توزيع آب شرب كشور است و به همين دليل با وجود دارا بودن منابع بزرگ آبشور در درياي خزر، درياي عمان و خليجفارس، تصفيهخانههاي بزرگ نظير تصفيهخانههايي كه در عربستان ساخته شده، در شمال و جنوب كشورمان احداث نشده و انتقال آب دريا به مناطق مركزي كشور در حد يك ايده و طرح باقي مانده است. وي ادامه داد: وخيمتر شدن بحران كمآبي در كشور شرايطي را به وجود آورده كه تصميمسازان و تصميمگيران بين «بد» يعني سرمايهگذاري سنگين و «بدتر» يعني بيآب ماندن بخشهاي شرب، كشاورزي و صنعت تن به «سرمايهگذاري سنگين» بدهند تا بحران كمآبي تبديل به بحرانهاي اجتماعي و اقتصادي لاعلاج نشود. عضو كميسيون كشاورزي مجلس هفتم سپس به تشريح آثار بحران كمآبي در بخش كشاورزي پرداخت و گفت: با توجه به كمبارشي فلات ايران تامين آب بخش كشاورزي كه ريشه و بنيان جوامع انساني و اقتصادي كشور را شامل ميشود تنها از طريق فناوريهاي مدرن آبياري و بهرهمندي از تكنولوژيهاي جديد زراعي و افزايش برداشت محصول در هكتار امكانپذير است. نماينده مردم اقليد در مجالس سوم، چهارم و هفتم ادامه داد: بحران آب در بخش كشاورزي جدي و هميشگي است و جز با تغيير نگرشهاي بسته دولتي در حوزه مديريت آب راهحل ديگري ندارد.