بايد به سمت بازچرخاني آب حركت كرد

۱۴۰۴/۰۲/۲۱ - ۰۱:۱۲:۴۳
|
کد خبر: ۳۴۲۵۹۱

عضو كميسيون كشاورزي مجلس با تاكيد بر لزوم مديريت منابع آبي، گفت: بايد به سمت بازچرخاني آب در حوزه صنعت، شرب و فضاي حركت كرد. عليرضا عباسي در گفت‌وگو با ايسنا، با اشاره به كم‌آبي در كشور گفت: در منطقه‌اي زندگي مي‌كنيم كه ميزان نزولات آسماني در مقايسه با بسياري از مناطق دنيا به‌طور قابل توجهي پايين‌تر است.

عضو كميسيون كشاورزي مجلس با تاكيد بر لزوم مديريت منابع آبي، گفت: بايد به سمت بازچرخاني آب در حوزه صنعت، شرب و فضاي حركت كرد.
عليرضا عباسي در گفت‌وگو با ايسنا، با اشاره به كم‌آبي در كشور گفت: در منطقه‌اي زندگي مي‌كنيم كه ميزان نزولات آسماني در مقايسه با بسياري از مناطق دنيا به‌طور قابل توجهي پايين‌تر است. از طرف ديگر، ميزان تبخير در ايران تقريبا ۲ تا ۳ برابر متوسط جهاني است. اين وضعيت ما را به اين نتيجه مي‌رساند كه حتما بايد در استفاده از منابع آبي اعم از توليد و توزيع آن، مديريت دقيقي داشته باشيم كه اين مديريت نيز بايد از ابتدا تا انتها انجام شود. وي ادامه داد: متوسط بارندگي در كشور حدود ۲۴۰ ميلي‌متر در وسعت جغرافيايي ۱۶۵ ميليون هكتاراست اين يعني حدود ۴۰۰ ميليارد مترمكعب نزولات آسماني داريم و از اين مقدار، حدود ۱۰۰ ميليارد متر مكعب مورد استفاده قرار مي‌گيرد كه قسمت عمده‌اي از آن صرف كشاورزي و مابقي براي صنعت، شرب و فضاي سبز مي‌شود. ۳۰۰ ميليارد متر مكعب ديگر مورد استفاده قرار نگرفته و به هر طريقي از دسترس خارج مي‌شود. اين عضو كميسيون كشاورزي مجلس اضافه كرد: در وهله اول بايد مديريتي بر روي ۱۰۰ ميليارد متر مكعب آب مورد استفاده داشته باشيم كه بخش عمده‌اي از اين آب در حوزه كشاورزي مصرف مي‌شود، لذا افزايش بهره‌وري در اين حوزه ضروري است. در اين راستا با استفاده از روش‌هاي نوين آبياري ضمن كاهش ميزان مصرف آب كشاورزي، امكان توسعه سطح زير كشت نيز فراهم مي‌شود يعني با همين مقدار آب، مي‌توان زمين بيشتري را زير كشت برد و حتي توليد بيشتري داشت.

عباسي در ادامه گفت: در حوزه صنعت بايد به بازچرخاني آب توجه كنيم. برخي از صنايع مانند نيروگاه‌ها، فقط براي خنك‌سازي برج‌هاي خود از آب استفاده مي‌كنند و بعد اين آب هدر مي‌رود، لذا بازچرخاني اين آب ضروري است. بايد مصرف آب را درصنعت به حداقل برسانيم، البته اين بدان معنا نيست كه از مصرف آب در صنايع جلوگيري شود، بلكه بايد مصرف را بهينه كرده و آب مصرف‌شده را دوباره در چرخه قرار بدهيم؛ بازچرخاني آب در بخش شرب و فضاي سبز نيز مهم است. وي با تاكيد بر اينكه بايد به سمت افزايش بهره‌وري در مصرف آب حركت كرد، افزود: بايد صنايع را براي بازچرخاني آب مجاب كرد مثلا كولرهاي آبي يا فيلترهاي تصفيه آب خانگي باعث هدررفت آب مي‌شوند، درحالي كه مي‌توان اين آب را براي استفاده در كولرهاي آبي بازچرخاني كرد و دوباره به چرخه مصرف بازگرداند؛ با توجه به وجود تكنولوژي و امكانات، مردم مي‌توانند اين اقدام را انجام بدهند منتها به كار فرهنگي نياز دارد. عباسي توضيح داد: براي مثال در ساخت‌وسازها «مبحث ۱۹ مقررات ملي ساختمان» براي جلوگيري از هدررفت انرژي پيش‌بيني شده كه بايد اقداماتي همچون استفاده از پنجره‌هاي دوجداره انجام شود. در حوزه آب هم بايد به سمت اجراي اقداماتي براي مقابله با هدرفت آن رفت. وي اضافه كرد: نمونه بارز هدرفت آب در زمان بارندگي است كه در خانه‌ها هيچ محلي براي جمع‌آوري آب در ساختمان‌ها نيست. مي‌توان در ساخت‌وسازها به سمتي رفت كه محلي براي ذخاير آب باران پيش بيني شده و از اين آب، مثلا براي فلاش‌تانك‌هاي سرويس‌هاي بهداشتي و بخش غيرشرب استفاده كرد. بنابراين با توجه به محدوديت منابع آبي موجود، بايد تدابيري در اين زمينه انديشيده شود. اين عضو كميسيون كشاورزي مجلس با اشاره به قانون برنامه هفتم توسعه گفت: با توجه به اينكه ۳۰۰ ميليارد مترمكعب از نزولات آسماني مورد استفاده قرار نمي‌گيرد، در برنامه هفتم مقرر شده ۱۵ درصد از ۳۰۰ ميليارد مترمكعب توسط وزارت‌خانه‌هاي جهاد كشاورزي، نيرو و كشور هر كدام به ميزان ۵ درصد يعني مجموعا ۴۵ ميليارد مترمكعب مديريت شود تا تقريبا معادل نيمي از آب مصرفي را مورد بهره‌برداري قرار داد. وي افزود: براين اساس بايد وزارت كشور از طريق شهرداري‌ها برنامه‌ريزي براي بهره‌برداري از روان‌آب‌هاي سطحي داشته باشد، وزارت نيرو نيز اقداماتي براي كاهش تبخير و جلوگيري از هدررفت آب انجام بدهد چون فرسودگي سيستم‌هاي انتقال آب در برخي شهرها به اندازه‌اي است كه باعث هدررفت آب تا ۲۵ درصد مي‌شود. عباسي اضافه كرد: وزارت جهاد كشاورزي نيز بايد از طريق طرح‌هاي آبخيزداري و آبخوان‌داري به جمع‌آوري و استفاده از منابع آبي كمك كند. با اجراي كشت درست، افزايش بهره‌وري در مصرف و بهره‌گيري از تكنولوژي و مديريت صحيح در همه بخش‌ها، مي‌توانيم مشكل كمبود آب را تا اندازه‌اي مديريت كرد.