ارسال سيگنال رشد در بازارها

۱۴۰۴/۰۲/۲۱ - ۰۱:۰۲:۱۴
|
کد خبر: ۳۴۲۵۸۳

هر دقيقه و هر ساعت تحول تازه‌اي در مناسبات ارتباطي ايران و امريكا به وقوع مي‌پيوندد. در آخرين تحولات مرتبط با دور چهارم مذاكرات ويتكاف اعلام كرده، مذاكرات با ايران مثبت است. او در ادامه يادآور شده «دونالد ترامپ» مي‌خواهد مساله ايران را از طريق ديپلماتيك حل كند.

محسن عباسی

هر دقيقه و هر ساعت تحول تازه‌اي در مناسبات ارتباطي ايران و امريكا به وقوع مي‌پيوندد. در آخرين تحولات مرتبط با دور چهارم مذاكرات ويتكاف اعلام كرده، مذاكرات با ايران مثبت است. او در ادامه يادآور شده «دونالد ترامپ» مي‌خواهد مساله ايران را از طريق ديپلماتيك حل كند.

ويتكاف همچنين ضمن مثبت خواندن مذاكرات با تهران افزود: «به پيشرفت‌هايي دست يافته‌ايم. اميدوارم روند در مسير درستي پيش برود. رييس‌جمهور مي‌خواهد اگر ممكن باشد، اين مساله به‌ صورت ديپلماتيك حل شود، بنابراين ما هر كاري از دست‌مان برمي‌آيد انجام مي‌دهيم تا اين روند به جريان بيفتد.» در نقطه مقابل مقامات ايراني هم اعلام كرده‌اند اگر بحث‌هاي زياده‌خواهانه از سوي طرف مقابل مطرح نشود، دستيابي به توافق محتمل است. اما آيا از بطن اين اظهارات و اخبار مي‌توان به درك شفافي از وضعيت احتمالي توافق در دورنماي آينده دست پيدا كرد؟

1) من تحليلگر سياسي نيستم و مثل برخي افراد و جريانات نمي‌توانم با صراحت بگويم قطعا مذاكرات موفق مي‌شود يا قطعا شكست مي‌خورد اما همواره در كنار تحليل‌هاي ديگران، تجربه‌ خود از يك طرف و تحرك بازارها از طرف ديگر را مرور مي‌كنم.

اصولا تنش‌ها، تنازعات و جنگ‌ها ناگهان آغاز مي‌شوند و غافلگيري يك اصل مهم در حمله و جنگ است.

هند و پاكستان را ببينيد بدون هيچ تهديد و لفاظي و جلسه و... جنگ را آغاز كردند! جنگ روسيه و اوكراين هم درگير جلسه و نشست و... نبود. اصولا صلح و توافق نيازمند جلسه و نشست و ملاقات است و آنچه وقت‌گير است صلح است و نه جنگ! اگر ايران و امريكا به دنبال تنش و درگيري بودند تلاش براي انتجام مذاكرات را در دستور كار قرار نمي‌دادند، اين گزاره مهم‌ترين فكتي است كه مي‌تواند دورنمايي از آينده احتمالي ارائه كند.

2) اينكه هواپيماهاي جنگي و بمب‌‌افكن‌هاي امريكا از منطقه خارج شده‌اند نشان از پايان ماموريت آنها در موفقيت مذاكرات داشته است و هيچ‌گونه آرايش جنگي ميان ايران و امريكا و كشورهاي حاشيه خليج‌فارس ديده نمي‌شود. سفر ديروز عراقچي به عربستان هم يكي از بزرگ‌ترين اتفاقات ديپلماتيك بين ايران و عربستان است كه كمتر كسي به آن پرداخته است. فعلا بايد منتظر ماند تا مذاكرات روال طبيعي خودش را طي كند و از پيچ و خم‌هاي ديپلماتيك عبور كند تا به نتيجه برسد! اما پول پرقدرتي در بازار در حال چرخش است و اين منفي‌ها قبل از هر گونه توافق احتمالي، باعث ورود پول تازه نفس به بازار و بسته شدن كف بازار در اعداد بالاتر مي‌شود.

در همين‌ بازار امكان دست به دست شدن بازار وجود دارد و بديهي است بعد از هرگونه توافق احتمالي، بازار پرش‌هاي بزرگ‌تري ثبت خواهد كرد و امكان دست به دست شدن سهام كمتر خواهد شد.

3) اصولا خاورميانه حكم شهربازي جهان را دارد. دائما هيجان و سورپرايز در انتظارتان است! يمن و امريكا آتش‌بس اعلام كردند و در ادامه ترامپ از يك اعلاميه بزرگ «واقعا مثبت» براي اوايل هفته‌ خبر خبر داده است.

ظاهرا كانون تنازعات از غرب آسيا به سمت جنوب شرق آسيا در حال تغيير است. به نظر من جنگ از خاورميانه در حال دور شدن است و حالا مي‌شود گفت از كشور ما خيلي دور شده است. اما بايد ديد تاثير اين تحولات در بازارهاي مختلف ازجمله بورس چگونه خواهد بود؟

بازار سرمايه ايران رفته رفته تمام فشار قيمتي اين ريسك بزرگ و ريسك تحريم‌ها را از قيمت سهام بازار برخواهد داشت. (واقعا نمي‌شود درصدي براي رشد بازار تعيين كرد خصوصا اگر توافق پايدار و بلندمدت باشد اثرات آن غير قابل پيش‌بيني است.) درخصوص مصاحبه‌ اخير رييس سازمان بورس در خصوص عدم رفع ريسك سيستماتيك و باقي ماندن دامنه‌ ۳ درصدي اگرچه نظرها متفاوت است اما دقت كنيم كه اين موضع‌گيري در آينده و در صورت بهبود شرايط سياسي مي‌تواند يك سيگنال قيمتي مثبت به بازار دهد، بدين معني كه هر زمان دامنه برداشته شود يعني ناظر بازار اعتقاد بر عدم وجود ريسك سيستماتيك دارد و بنابراين بازار استنباطش از افزايش دامنه‌ نوسان، كاهش ريسك و چراغ سبز رشد بازار است.

بنابراين ما در خصوص دامنه‌ نوسان، در يك بازي با جمع مثبت هستيم، يا همين عدد مي‌‌ماند كه فعلا بازار خودش را با آن تطبيق داده است يا افزايش مي‌يابد كه به معني از بين رفتن ريسك سيستماتيك و نوعي سيگنال رشد براي بازار است.