ابتلاي ۶  ميليون ايراني به آسم

ابتلاي ۶ ميليون ايراني به آسم

۱۴۰۴/۰۲/۲۰ - ۰۲:۰۳:۲۳
|
کد خبر: ۳۴۲۵۰۷

آسم به عنوان يكي از مهم‌ترين بيماري‌هاي مزمن، در دسته بيماري‌هاي غيرواگير قرار مي‌گيرد. بيماري‌هاي غيرواگير، عامل 70 تا 80 درصد مشكلات سلامت و مرگ‌ومير در دنيا هستند. محمدرضا مسجدي، فوق تخصص ريه درهمايش يك‌روزه آخرين يافته‌ها در تشخيص و درمان آسم كه از سوي انجمن متخصصين ريه ايران برگزار شد به خبرنگاران گفت: در ايران، بين ۶ تا ۸ درصد بالغين و ۸تا ۱۰ درصد كودكان به آسم مبتلا هستند.

آسم به عنوان يكي از مهم‌ترين بيماري‌هاي مزمن، در دسته بيماري‌هاي غيرواگير قرار مي‌گيرد. بيماري‌هاي غيرواگير، عامل 70 تا 80 درصد مشكلات سلامت و مرگ‌ومير در دنيا هستند. محمدرضا مسجدي، فوق تخصص ريه درهمايش يك‌روزه آخرين يافته‌ها در تشخيص و درمان آسم كه از سوي انجمن متخصصين ريه ايران برگزار شد به خبرنگاران گفت: در ايران، بين ۶ تا ۸ درصد بالغين و ۸تا ۱۰ درصد كودكان به آسم مبتلا هستند.

 

دخانيات عامل خطر مشترك  بيماري‌هاي مزمن

او با بيان اينكه چهار بيماري اصلي غيرواگير كه بار عمده سلامت جهان را به دوش مي‌كشند شامل بيماري‌هاي قلب و عروق، سرطان‌ها، بيماري‌هاي مزمن تنفسي و ديابت است، افزود: اين بيماري‌ها چند عامل خطر مشترك دارند كه شامل استعمال دخانيات، مصرف الكل، رژيم غذايي ناسالم، كم‌تحركي و نداشتن فعاليت بدني و آلودگي هواست. مسجدي ادامه داد: در حوزه بيماري‌هاي مزمن تنفسي، دو بيماري اصلي مطرح‌اند كه يكي آسم و ديگري بيماري انسدادي مزمن ريه (COPD) است.

 

ابتلاي 10 درصد كودكان به آسم

مسجدي با بيان اينكه آسم در حال حاضر حدود 270 ميليون نفر را در جهان درگير كرده است و شايع‌ترين بيماري مزمن دوران كودكي به شمار مي‌رود، تصريح كرد: در ايران، بين 6 تا 8 درصد بالغين و 8 تا 10 درصد كودكان به آسم مبتلا هستند، به‌طور كلي حدود 5 تا 6 ميليون نفر از جمعيت كشور دچار اين بيماري هستند.

 

علائم آسم چيست؟

اين فوق تخصص ريه با بيان اينكه آسم يك بيماري قابل كنترل و تشخيص‌پذير است، گفت: علائم آن معمولا شامل سرفه و تنگي نفس است و تشخيص آن بر اساس شرح حال و معاينه باليني صورت مي‌گيرد. در برخي موارد تست تنفسي نيز براي تأييد شدت و پاسخ به درمان انجام مي‌شود. او بيان كرد: درمان آسم نيز ساده و در دسترس است. مهم‌ترين توصيه‌ها شامل دوري از دود، گرد و غبار، مواد آلرژي‌زا، دخانيات، رعايت بهداشت منزل، پرهيز از خوابيدن با شكم پر و مديريت استرس است.

 

اسپري‌هاي تنفسي، روش عمده

درمان آسم

فوق تخصص ريه درباره درمان آسم گفت: استفاده منظم از اسپري‌هاي تنفسي نيز درمان اصلي محسوب مي‌شود كه خوشبختانه اين اسپري‌ها در داخل كشور توليد و با پوشش بيمه‌اي مناسب عرضه مي‌شوند. مسجدي با بيان اينكه شعار امسال سازمان جهاني بهداشت براي روز جهاني آسم، «دسترسي همگاني به اسپري‌هاي تنفسي» است؛ تصريح كرد: يعني بيماران بايد بتوانند به راحتي و با كم‌ترين هزينه به داروهاي مورد نياز خود دسترسي داشته باشند. متأسفانه در كشور ما به دليل مشكلات بيمه‌اي و مسائل ارزي، قيمت داروها در حال افزايش است و اين مي‌تواند بيماران كم‌درآمد در شهرها و روستاها را با چالش مواجه كند. از ميان 270 ميليون بيمار آسمي در جهان، سالانه حدود 460 هزار نفر جان خود را از دست مي‌دهند. اين در حالي است كه آسم بيماري‌اي است كه به‌راحتي قابل تشخيص و درمان است. مرگ ناشي از آسم نشان‌دهنده ضعف نظام سلامت كشورهاست و بايد براي پيشگيري از آن اقدامات جدي‌تري انجام گيرد.

 

انتقاد از نمايش استعمال دخانيات

در فيلم‌ها و سريال‌ها

همچنين عليرضا كاشفي‌زاده، عضو انجمن علمي متخصصين ريه و دبير اين همايش نيز در جمع خبرنگاران در پاسخ به سوالي مبني بر راهكار كاهش مصرف دخانيات در كشور براي پيشگيري از ابتلا به بيماري‌هاي مزمن ريوي و اين موضوع كه افزايش ماليات بر سيگار مي‌تواند از ميزان مصرف آن را كاهش دهد؟ اظهار كرد: واقعيت اين است كه افزايش قيمت سيگار مي‌تواند به كاهش مصرف آن كمك كند، البته به نظر بنده اين موضوع تا 30 درصد مي‌تواند اثرگذار باشد و بيش از 70 درصد از علل گرايش به دخانيات، مربوط به مسائل فرهنگي است. متاسفانه سريال‌هايي كه ساخته و فيلم‌هايي كه نمايش داده مي‌شود سيگار كشيدن را به عنوان يك ارزش به مخاطب القا مي‌كند. او با اشاره به اينكه تحت تاثير اين فيلم‌ها، خانم‌هاي جوان و نوجوان اين موضوع را به عنوان يك كلاس اجتماعي قلمداد مي‌كنند، ادامه داد: ساخت فيلم‌ها و مستندهايي درخصوص بيماراني كه در اثر مصرف مواد مخدر، سيگار و دخانيات دچار بيماري مي‌شوند بايدانجام و نسبت به عوارض دخانيات هشدار و آگاهي داده شود تا ميزان مصرف مواد دخاني در كشور كاهش يابد. در عين حال دولت و مجلس مي‌توانند سياست‌گذاري‌هايي در زمينه جرايم و محدوديت‌هاي اجتماعي براي مصرف‌كنندگان دخانيات انجام دهند تا ميزان مصرف مواد دخاني كاهش يابد. زماني بستن كمربند ايمني هنگام رانندگي براي افراد جامعه بسيار سخت بود اما الان اين موضوع در كل جامعه پذيرفته شده و انجام مي‌شود كه اين امر ناشي از فرهنگسازي مناسب و وضع قوانين خوب است. اگر درخصوص مصرف دخانيات نيز مكانيسم‌هاي سلبي تعريف و اجرا شود قطعا شاهد كاهش مصرف آن در جامعه خواهيم بود. فوق تخصص ريه افزود: تقريبادر اكثر بيماري‌هاي ريوي، سيگار نقش ايجادكننده يا نقش تشديدكننده دارد و باعث عدم پاسخ بيمار به درمان مناسب مي‌شود. به همين دليل زماني كه بيماران ريوي به ما مراجعه مي‌كنند اولين توصيه ما به آنها، ترك مصرف سيگار و دخانيات است. كاشفي‌زاده به خانواده‌ها توصيه كرد كه فرزندان خود و دوستان نزديك آنها را از نظر استعمال مواد دخاني و مخدر تحت كنترل داشته باشند و نسبت به معايب اين مواد دخاني هشدار بدهند.