بازار خودرو در ايران با تركيبي از ركود، نوسان قيمتي و بي‌اعتمادي خريداران مواجه است

فضاي احتياطي در بازار خودرو

۱۴۰۴/۰۲/۲۰ - ۰۱:۴۹:۰۱
|
کد خبر: ۳۴۲۴۹۴

در هفته‌هاي اخير بازار خودرو تحت‌تأثير نوسانات ارزي و برخي عوامل سياسي داخلي و خارجي با نوسان قيمتي همراه بود، اما انتشار خبر از سرگيري مذاكرات، نوعي فضاي احتياطي در بازار ايجاد كرده است. كارشناسان بر اين باورند كه هرگونه تغيير در روند مذاكرات مي‌تواند مستقيما بر بازارهاي مالي و كالايي، به‌ويژه خودرو، اثرگذار باشد.

در هفته‌هاي اخير بازار خودرو تحت‌تأثير نوسانات ارزي و برخي عوامل سياسي داخلي و خارجي با نوسان قيمتي همراه بود، اما انتشار خبر از سرگيري مذاكرات، نوعي فضاي احتياطي در بازار ايجاد كرده است. كارشناسان بر اين باورند كه هرگونه تغيير در روند مذاكرات مي‌تواند مستقيما بر بازارهاي مالي و كالايي، به‌ويژه خودرو، اثرگذار باشد.

بازار خودرو در ايران با تركيبي از ركود، نوسان قيمتي و بي‌اعتمادي خريداران مواجه است. شرايطي كه از نبود شفافيت در سازوكارهاي سياستگذاري، وابستگي به ارز و توقف نسبي در روند واردات و توليد ناشي مي‌شود.

با توجه به شرايط فعلي بازار، تحليلگران توصيه مي‌كنند خريداران در صورت نبود نياز فوري، خريد خود را به تعويق بيندازند. در مقابل، فروشندگان نيز ممكن است براي فروش با قيمت دلخواه با چالش‌هايي مواجه شوند.

 

بازار در بلاتكليفي به سر مي‌برد

بر اساس اعلام اتحاديه نمايشگاه‌داران خودرو، بازار طي هفته‌هاي اخير با كمترين ميزان معامله طي ماه‌هاي گذشته روبرو بوده است. برخي فعالان بازار علت اين ركود را كاهش هيجانات تورمي، نبود تقاضاي مصرفي و بلاتكليفي خريداران ناشي از چشم‌انداز مذاكرات سياسي عنوان مي‌كنند همچنين كارشناسان معتقدند ثبات نرخ ارز در هفته گذشته، از جهش دوباره قيمت خودروهاي وارداتي جلوگيري كرده است.

نايب‌رييس اتحاديه نمايشگاه‌داران خودروي تهران با بيان اينكه خريداري در بازار نيست دراظهاراتي گفته بود: خريداران و فروشندگان منتظر هستند تا قيمت‌ها به ثبات برسد و از اين رو مي‌توان گفت بازار در بلاتكليفي به سر مي‌برد. اسد كرمي با اشاره به توقف واردات خودرو به دليل روشن نبودن وضعيت تعرفه واردات در سال جاري خواستار تعيين تكليف سريعتر موضوع در دولت شد و خاطرنشان كرد كه واردات خودرو به تنظيم بازار كمك شاياني مي‌كند.

فعالان بازار انتظار دارند در صورت تداوم ركود، قيمت‌ها در كوتاه‌مدت بدون نوسان چشمگير باقي بماند. با اين حال، نوسانات سياسي و اقتصادي در سطح كلان مي‌تواند محركي براي تغيير در روند فعلي بازار باشد.

بر همين اساس نيز با توجه به شرايط فعلي بازار، تحليل‌گران توصيه مي‌كنند خريداران در صورت نبود نياز فوري، خريد خود را به تعويق بيندازند. در مقابل، فروشندگان نيز ممكن است براي فروش با قيمت دلخواه، با چالش‌هايي مواجه شوند.

مسيح فرزانه، كارشناس صنعت خودروسازي، هم درباره وضيعت اين روزهاي بازار خودرو گفته است: ركود تورمي با شدت بيشتري در هفته آينده ادامه دارد و سكوت و سكون بيش از هميشه، بازار خودرو را فرا مي‌گيرد. يكي از دلايل اصلي اين وضعيت، بلاتكليفي خريداران، فروشندگان و فعالان بازار خودرو است.

شركت‌هايي كه در حوزه واردات يا مونتاژ خودرو فعاليت دارند نيز با ابهامات جدي مواجه هستند. بازار خودرو كه همچون ساير بازارهاي سرمايه‌اي و مالي كشور در حال تجربه يك پارادايم شيفت (تغيير بنيادين در رفتار بازار) است، تحت تأثير مستقيم تحولات اقتصاد سياسي داخلي و خارجي قرار دارد.

به گفته او، تصريح كرد: بررسي‌ها نشان مي‌دهد كه طي هفته اخير برخي خودروهاي وارداتي صفر كيلومتر كه تعداد محدودي از آنها در بازار موجود است، با تعديل قيمت همراه بوده‌اند.

از طرفي برخي خودروها شامل مدل‌هايي از برندهاي پورشه، مازراتي، تويوتا (از جمله لندكروزر و پرادو)، لكسوس LX و همچنين ب‌ام‌و سري ۵ و ۷ به دليل روشن بودن وضعيت عرضه‌ آنها در بازار و توقف عرضه آنها در بازار خودرو ايران، افزايش قيمت محدودي را تجربه‌كرده‌اند. فاكتور عرضه و تقاضا در كنار نرخ ارز و شرايط كلان اقتصادي از جمله عوامل تأثيرگذار بر قيمت خودروها به شمار مي‌روند.

فرزانه همچنين با اشاره به اينكه از ابتداي ارديبهشت‌ماه برخي شركت‌هاي واردكننده خودرو ثبت‌نام سري‌ جديد محصولات خود را آغاز كرده‌اند كه اين محصولات با افزايش محسوس قيمت همراه بوده‌اند، به تجارت نيوز گفته است: در حالي كه سياست‌گذار همچنان بر اجراي تعرفه واردات خودرو بر اساس مصوبه سال1403 تأكيد دارد؛ افزايش قيمت خودروهاي وارداتي، تحت تاثير تغيير منشأ ارز و هزينه‌هاي جديد تحميل‌شده بر واردات خودرو رخ داده است.

اين كارشناس صنعت خودرو معتقد است: اين وضعيت بلاتكليف در بازار در نتيجه گره خوردن سياست‌گذاري در حوزه خودرو به روند مذاكرات سياسي است كه در بلندمدت مي‌تواند آثار زيان‌باري براي تمامي ذي‌نفعان اين بازار به همراه داشته باشد.

فرزانه عنوان كرد: افزايش قيمت مذكور، علاوه بر خودروهاي وارداتي، به شكل خزنده در فرآيند ثبت‌نام‌هاي جديد در حوزه خودروهاي داخلي و به‌ويژه مدل‌هاي چيني كه با ارز وارداتي و تعرفه مونتاژ عرضه مي‌شوند نيز قابل مشاهده است.

اظهارات اين كارشناس خودرويي نشان مي‌دهد، تداوم مشكلات صنعت قطعه‌سازي و تخصيص نيافتن به‌موقع ارز در صورت تداوم مي‌تواند باعث افزايش تورم در بازار خودروهاي داخلي شود. اين موضوع نيازمند تصميم‌گيري به‌موقع و شفاف از سوي سياست‌گذار، بدون وابستگي به نتايج مذاكرات سياسي است؛ چراكه كند شدن چرخه توليد و مونتاژ و برهم خوردن تعادل عرضه و تقاضا در هر بازار سرمايه‌اي يكي از عوامل تشديدكننده تورم محسوب مي‌شود.

 

نوسانات قيمت در بازار آزاد

در همين حال، بررسي‌ها نشان مي‌دهد كه قيمت برخي خودروهاي پرتقاضا در بازار آزاد كاهش جزئي داشته است اما برخي ديگر نيز با افزايش جزئي مواجه شده‌اند. به عنوان نمونه، قيمت سمند سورن پلاس دوگانه‌سوز مدل ۱۴۰۴ به ۸۷۵ ميليون تومان رسيد كه نسبت به هفته گذشته ۵ ميليون تومان كاهش يافته است. همچنين، پژو ۲۰۷ دنده‌اي TU5 مدل ۱۴۰۴ با قيمت حدود ۸۲۵ ميليون تومان در بازار آزاد معامله مي‌شود. قيمت خودرو فونيكس FX پرميوم به ۲ ميليارد و ۲۵۴ ميليون تومان و تيگو ۸ پرومكس به بيش از ۳ ميليارد تومان رسيده است.

به گزارش خبرگزاري مهر، در معاملات آخرين روز هفته گذشته بازار خودرو، پژو ۲۰۷ دنده‌اي با فرمان هيدروليك بدون تغيير نسبت به روز گذشته، با نرخ ۸۱۲ ميليون تومان معامله شد.

پژو ۲۰۷ دنده‌اي پانوراما (سقف شيشه‌اي) نيز با قيمت يك ميليارد و ۴۵ ميليون تومان خريد و فروش شد و نوسان قيمتي نداشت. تارا دنده‌اي با كاهش حدود ۷ ميليون توماني نسبت به روز قبل، به ۹۰۶ ميليون تومان رسيد. تارا اتوماتيك نيز در بازار امروز تهران با قيمت يك ميليارد و ۱۲۰ ميليون تومان معامله شد كه رشدي حدود ۴ ميليون تومان را در مقايسه با چند روز اخير نشان مي‌دهد.

دنا پلاس دنده‌اي (بورسي) بدون تغيير قيمتي، در سطح ۸۹۹ ميليون تومان باقي ماند. دنا پلاس توربو اتوماتيك با كاهش قيمت جزئي، امروز به نرخ يك ميليارد و ۱۸۵ ميليون تومان رسيد.

در گروه محصولات سايپا، كوييك دنده‌اي با ۳ ميليون تومان كاهش، به ۴۹۲ ميليون تومان رسيد. كوييك اتوماتيك نيز در قيمت ۶۷۵ ميليون تومان معامله شد و نوساني نداشت. ساينا S نيز بدون تغيير قيمت، با نرخ ۵۰۷ ميليون تومان در بازار آزاد خريد و فروش شد. در همين حال، اطلس GL با ثبت كاهش قيمت، امروز ۵۷۵ ميليون تومان قيمت‌گذاري شد. در نهايت، شاهين GL نيز بدون تغيير نسبت به روزهاي گذشته، به قيمت ۸۳۷ ميليون تومان در بازار معامله شد.