حاشيهسازي درباره هندوانههاي صادراتي
نماينده دوماي روسيه در ويديويي با استفاده از دستگاهي مدعي شد هندوانههاي ايراني نيترات بالايي دارند و توصيه كرد مردم روسيه هندوانه داغستاني بخرند. اين حركت بيش از آنكه يك هشدار بهداشتي باشد، بوي تبليغ براي محصولات زادگاه او ميداد.
نماينده دوماي روسيه در ويديويي با استفاده از دستگاهي مدعي شد هندوانههاي ايراني نيترات بالايي دارند و توصيه كرد مردم روسيه هندوانه داغستاني بخرند. اين حركت بيش از آنكه يك هشدار بهداشتي باشد، بوي تبليغ براي محصولات زادگاه او ميداد. انتشار اين ويديو در فضاي مجازي درباره وجود نيترات بالا در هندوانههاي صادراتي ايران به روسيه، موجي از نگراني ايجاد كرد. اين فيلم ادعا ميكرد ميزان نيترات موجود در هندوانهها 5 برابر حد مجاز است. با اين حال، هادي تيزهوش تابان، رييس اتاق مشترك ايران و روسيه اعلام كرد كه هيچ ممنوعيتي براي واردات هندوانه از ايران به روسيه وضع نشده و صادرات همچنان ادامه دارد. سازمان ملي استاندارد با انتشار اطلاعيهاي اعلام كرد كه تست استفادهشده در ويديو از نوع Rapid Test بوده كه فاقد دقت علمي و اعتبار قانوني است. اين سازمان تأكيد كرد كه فقط شش محصول كشاورزي مشمول استاندارد اجبارياند و مردم نبايد به شايعات فضاي مجازي توجه كنند. حسين اصغري مديركل دفتر سبزيها و گياهان جاليزي وزارت جهاد كشاورزي هم با اشاره به اينكه سختگيرانهترين استانداردهاي جهاني باقيمانده نيترات در روسيه انجام ميشود، تأكيد كرد: محصولات كشاورزي ايران هم اين استانداردها را رعايت ميكنند و به همين دليل روسيه يكي از اصليترين مقاصد صادراتي سبزي و صيفي ايراني از جمله هندوانه است. وي با بيان اينكه حد مجاز باقي مانده نيترات در هندوانه در ايران و روسيه معادل ۶۰ ميليگرم در كيلوگرم است، افزود: بر اساس مطالعهاي كه موسسه تحقيقات خاك و آب كشور انجام داده، ميانگين غلظت نيترات در هندوانههاي توليدي ايران كمتر از ۱۰ ميليگرم در كيلوگرم است. اين نتيجه از نمونهبرداري ۴۳۳ نمونه هندوانه از استانهاي اصلي توليدكننده اين محصول به دست آمده است. صدرالدين نياوراني، عضو هياترييسه اتحاديه صادركنندگان ميوه، انتشار اين ويديو را فاقد سند معتبر و احتمالاً با هدف جوسازي رسانهاي عنوان كرد. به گفته او، اگر چنين ادعايي صحت داشت، بايد در گزارشهاي رسمي قرنطينه و گمرك ايران يا روسيه منعكس ميشد. باقي ماندن سموم و كودهاي شيميايي در محصولات كشاورزي ايران طي سالهاي اخير به يكي از دغدغههاي جدي مصرفكنندگان داخلي و بازارهاي صادراتي بدل شده است. بازگشت برخي محمولههاي صادراتي به دليل عدم انطباق با استانداردها، زنگ خطر كاهش اعتبار جهاني محصولات ايراني را به صدا درآورده است. كارشناسان علت اصلي اين آلودگيها را در استفاده بيرويه از سموم، توزيع بدون نظارت كودهاي يارانهاي و نفوذ فاضلاب صنعتي به اراضي كشاورزي ميدانند. بسياري از كشاورزان نيز به دليل ناآگاهي يا دسترسي آسان، از سموم ثبتنشده يا دوزهاي غيرمجاز استفاده ميكنند. در حالي كه صادرات محصولات كشاورزي ايران در سال گذشته بيش از ۳۵ درصد رشد داشته، ضرورت پايش كيفي و هماهنگي بيننهادي بيشتر از گذشته احساس ميشود. نهادهايي چون وزارت جهاد كشاورزي، سازمان غذا و دارو و سازمان ملي استاندارد بايد براي صدور گواهيهاي سلامت و قرنطينه، هماهنگتر عمل كنند.