آينده بازار سرمايه وابسته به اخبار توافقات
بازار سرمايه اين روزها در شرايطي خاص قرار گرفته و در موقعيتي ميان دو راهي حركت ميكند. هر چند هنوز تقاضا در بازار وجود دارد، اما نوعي ترديد و شك در رفتار معاملهگران به چشم ميخورد. پس از يك دوره افت كوتاهمدت يا به اصطلاح استراحت بازار، معاملات روزهاي اخير توانستهاند تصوير نسبتا بهتري از وضعيت بازار ارايه دهند.
بازار سرمايه اين روزها در شرايطي خاص قرار گرفته و در موقعيتي ميان دو راهي حركت ميكند. هر چند هنوز تقاضا در بازار وجود دارد، اما نوعي ترديد و شك در رفتار معاملهگران به چشم ميخورد. پس از يك دوره افت كوتاهمدت يا به اصطلاح استراحت بازار، معاملات روزهاي اخير توانستهاند تصوير نسبتا بهتري از وضعيت بازار ارايه دهند. در دو روز گذشته، بازار سرمايه توانست پس از تجربه فروشهاي سنگين و خروج بيسابقه نقدينگي به تعادلي نسبي برسد.
از منظر قيمتي، سطح سه ميليون واحد به عنوان يك سطح قابلتوجه براي شاخص كل بورس ارزيابي ميشود. اين سطح ميتواند نقش حمايتي مهمي در تثبيت بازار ايفا كند. خوشبختانه شاخص هموزن، كه نمايانگر وضعيت سهام كوچك و متوسط است، بالاتر از سقف تاريخي خود قرار گرفته و همين امر نشان ميدهد كه اين دسته از نمادها، نقطه قوت و محرك اصلي بازار در روزهاي اخير بودند. بررسي عملكرد بازار در ماه گذشته نشان ميدهد كه شاخص هموزن تقريبا دو برابر شاخص كل بازدهي داشته است. اين برتري شاخص هموزن بهوضوح بيانگر آن است كه توجه بازار در هفتههاي گذشته عمدتا به سوي سهام كوچك و متوسط معطوف شده است. باتوجه به افت قيمتي سنگيني كه سهام اين دسته در چند سال اخير تجربه كردهاند، به نظر ميرسد اين سهمها توانستهاند تا حدي جايگاه خود را باز يابند و همچنان پتانسيل رشد در آينده را داشته باشند. در اين ميان، شكاف يا گپي كه طي يك سال اخير ميان عملكرد شاخص كل و شاخص هموزن ايجاد شده است، فرصتي براي سرمايهگذاران ايجاد كرده تا در بازار به دنبال سهمهاي ارزنده و داراي پتانسيل رشد باشند. اين شكاف بيانگر اين موضوع است كه نمادهاي بزرگ بازار يا به اصطلاح شاخصسازها در يك سال و نيم اخير از روند رشد بازماندهاند و از شاخص هموزن عقبماندگي محسوسي داشتهاند.
با وجود نكات مثبتي كه در بازار سرمايه ديده ميشود، ريسكهايي نيز وجود دارند كه ميتوانند مسير رشد بازار را تحتتاثير قرار دهند. يكي از مهمترين اين ريسكها، نرخ بهره بالاست كه در حال حاضر در بيشترين سطح خود قرار دارد. نرخ بهره بالا به عنوان يك تهديد جدي براي بازار سرمايه شناخته ميشود، چراكه افزايش سود سپردههاي بانكي منجر به خروج نقدينگي از بازار سهام و انتقال آن به بازارهاي رقيب ميشود.
با اين حال، برخي چشماندازهاي مثبت از جمله احتمال انجام توافقات سياسي و اقتصادي ميتواند اين ريسك را كاهش دهد. در صورت گشايشهاي بيشتر، كاهش كسري بودجه دولت و به تبع آن كاهش فشارهاي اقتصادي قابل انتظار است. اين عوامل ميتوانند زمينهساز كاهش نرخ بهره شوند و همانطور كه ميدانيم، كاهش نرخ بهره تاثير قابلتوجهي بر بهبود وضعيت بازار سرمايه خواهد داشت.
در شرايط فعلي، شاخص كل در محدوده 3 ميليون واحدي قرار گرفته است كه بسياري از تحليلگران و فعالان بازار اين سطح را ارزنده ارزيابي ميكنند. اما در عين حال، نگاهها به طور جدي به سمت اخبار مثبت از مذاكرات معطوف شده است. موفقيت احتمالي در مذاكرات ميتواند زمينهساز يك روند صعودي بلندمدت در بورس باشد. البته در اين مسير، بازار با فراز و فرودهايي روبهرو خواهد بود كه بخشي طبيعي از پويايي و تحرك در بازار سرمايه است. اخبار توافقات و كاهش ريسكهاي سيستماتيك، ميتواند اعتماد سرمايهگذاران را بهبود بخشد. با اين حال، اگر توافق خاصي صورت نگيرد يا اخبار منفي به بازار مخابره شود، ممكن است روند بازار دستخوش نوسانات شديدتري شود. به نظر ميرسد بازار سرمايه در روزهاي آتي بيش از هر چيز تحت تاثير اخبار مذاكرات و تحولات اقتصادي باشد.
بازار سرمايه، پس از تجربه چند روز فروش سنگين به دليل خروج نقدينگي، در روزهاي اخير وارد يك فاز استراحت شده است. اين استراحت نهتنها لازمه حفظ پويايي بازار است، بلكه ميتواند به بازسازي اعتماد در بين سهامداران و كاهش فشار فروش كمك كند. پيشبيني ميشود در صورت استمرار اخبار مثبت از مذاكرات، شاخص كل بورس بتواند روند صعودي خود را ادامه دهد.
در مجموع، بازار سرمايه در شرايطي است كه نشانههايي از اميد به روزهاي بهتر را در خود جاي داده است، اما اين اميدواري كاملا وابسته به خبرها و اتفاقات آينده است. ادامه وضعيت تعادلي و افزايش تقاضا در بازار، در كنار توجه ويژه به سهام كوچك و متوسط، ميتواند فرصتهاي مناسبي براي سرمايهگذاري ايجاد كند. با اين حال، اتخاذ رويكردي محتاطانه و استراتژيك از سوي سهامداران، مهمترين عامل براي موفقيت در اين بازار خواهد بود.